VIŠE CENE ZAKUPA SKLADIŠTA U SRBIJI U PRVOM KVARTALU

27. Apr 2023
Photo: Freepik

Kontinuirano povećanje tražnje, praćeno rastom troškova izgradnje i inflatornim pritiscima uticalo je na cene zakupa u sektoru industrijskih nekretina u Srbiji. Građevinska aktivnost ostaje snažna, sa nekoliko završenih projekata u prvom kvartalu godine, pokazuje izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina za prvi kvartal, prenosi plutonlogistics.rs.

Prateći trendove iz prethodnih godina, 2023. je počela povoljno za sektor industrijskih i logističkih objekata u našoj zemlji. Razvoj ovog segmenta, koji je primetan tokom poslednjih godina, nastavio se i u prvom tromesečju 2023. zbog povećanog interesovanja investitora za Srbiju. Takođe, nastvljen je i uticaj trenda nearshoring-a u lancima snabdevanja, budući da sve više kompanija traži načine za smanjenje operativnih troškova i veću efikasnost.

Kada je reč o zakupninama, prime rente su tokom prvog kvartala porasle, dostigavši 4,75 EUR po m2 mesečno. To predstavlja rast od preko 10% u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je, prema mišljenju analitičara, rezultat većih operativnih i građevinskih troškova zbog rastuće inflacije.

Kada je reč o završenim objektima, u prvom kvartalu 2023. isporučeni su mnogobrojni proizvodni kapaciteti, kao i distributivna skladišta.

Continental Tobacco je otvorio objekat u Šimanovcima, koji se prostire na 13.500 m2, od kojih se većina koristi kao skladišni prostor. Milšped je otvorio auto-logistički centar AML House u koji je uloženo 3,5 miliona evra. Kompanija Delta Real Estate je završila drugu fazu distributivnog skladišta u Novoj Pazovi – DTS 2 se prostire na 16.000 m2, namenjenih za Ananas e-commerce.

Ukoliko govorimo o sekundarnim gradovima, švajcarska Etampa završila je u Kruševcu svoju prvu fabriku u Srbiji i treću u svetu. Druga kompanija koja proizvodi elektronske uređaje za automobile je nemački Continental, koji je otvorio proizvodni pogon u Kaću.

Kada je reč o planiranim investicijama, i tu je prisutan veliki broj zapaženih projekata.

Na širem području Beograda, sedma faza Industrijskog parka Beograd je u završnoj fazi izgradnje, što će značiti još 14.000 m2, a najavljeni su i IPB 8 i 9. Osim toga, Besico planira izgradnju 46.000 m2 u Novoj Pazovi. Među nedavno pokrenutim projektima je i VGP Park One, čija je izgradnja krenula u Dobanovcima.

Jedan od najaktivnijih investitora u industrijskom sektoru – kompanija CTP, gradi CTPark Belgrade Center BGD1, dok je CTPark Beograd Centar BGD u drugoj fazi planiranja. Takođe, u izgradnji je i CTPark North 5, dok su CTPark North 6 i 7 u fazi planiranja. Najavljeno je i značajno širenje CTPark West, čime bi portfolio kompanije trebalo da bude snažno uvećan. Kada je reč o sekundarnim lokacijama, planiran je CTPark Novi Sad City.

Lidl razvija drugu fazu svog centra u Lapovu.

Tu su i veliki planovi proizvodnih kompanija (Haitian Machinery, Roloplast Mošić, Palfinger, Minth).

Izvor: logistics.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.