UDVOSTRUČENE CENE ZAKUPA SMEŠTAJA ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE

14. Dec 2022
Photo: freepik.com

Dobar deo vikendica u planinskim krajevima je već rezervisan u novogodišnjoj noći, a i cene su u skladu sa potražnjom - i duplo veće u odnosu na redovne. Oni koji su ranije rezervisali doček u skromnijim i manjim objektima mogli su da ga pronađu i po ceni od oko 60 evra, dok doček u luksuznim kućama za odmor košta i do 1.000 evra za noć. Najčešća cena za novogodišnje praznike je, međutim, između 100 i 300 evra za noć, ali je ponuda sada slaba, jer su kapaciteti uglavnom popunjeni. Smeštaj se ne izdaje na jedno noćenje u vreme praznika, već postoji uslov da zakup traje minimum dva, a ređe tri noćenja.

Zlatibor je i ove godine najpopularnija planina za Novu godinu, pa su i cene smeštaja nešto više u odnosu na ostale destinacije, ali u agencijama za nekretnine kažu da na cenu ne utiče toliko lokacija vikendica koliko njihova opremljenost, piše euronews.rs.

FOTO: FREEPIK.COM

Tako se na primer na Fruškoj gori može naći prenoćište za oko 60 evra, ali je u ponudi, na primer i luksuzna kuća za odmor u Sremskim Karlovcima u kojoj prenoćište košta 1.000 evra. Osim luksuznog nameštaja i pogleda na Dunav, prednost ovakvih objekata je i što mogu da ugoste i više od deset ljudi, koji mogu i da podele trošak, pa se iznajmljuju za žurke ili odmor više porodica.

Cena smeštaja naročito je visoka u vikend naseljima u okolini velikih gradova, poput Avale i Kosmaja, ali i u Alibegovcu, u blizini Novog Sada, gde je za dva praznična dana u kući za odmor koja se inače izdaje za oko 100 evra dnevno, sada potrebno izdvojiti 600 evra za dva noćenja. Na Rtnju smeštaj za četiri osobe, koji inače košta 50 evra, se za novogodišnju noć izdaje za 100 evra, a minimalan najam je tri noćenja.

TRAŽI SE SMEŠTAJ SA SAUNAMA I KAMINOM

Miloš Gajić sa portala Selo.rs kaže da su prve rezervacije počele još u septembru, a da je već polovinom novembra više od 70 odsto smeštaja na sajtu bilo rezervisano. Gajić napominje da je ovo period velike tražnje i da je malo šta još ostalo slobodno, a da je prvo razgrabljeno ono što je i bilo najbolje. Tradicionalno najtraženije lokacije su Zlatibor, Divčibare i Tara, Fruška gora, ali ove godine velika tražnja i za Zlatarom, Golijom i Starom planinom.

FOTO: FREEPIK.COM

„U zimsku ponudu polako ulazi i Drina koja je do nedavno bila isključivo prolećna i letnja destinacija. Cene za Novu godinu su veće od 50 do 100 odsto. Postoje smeštaji koji naplaćuju duplo veću cenu za doček. Ipak i dalje se mogu rentirati objekti koji mogu da ugoste četvoročlanu porodicu po ceni od 50 do 60 evra za noćenje. Reklo bi se da cene za ovu Novu godinu nisu značajnije porasle u odnosu na prošlu. Ukupno, ove zimske sezone, smeštaj je skuplji 10 do 20 odsto“, navodi Gajić.

On napominje da je interesovanje za novogodišnje gotovo jednako kao i za prvomajske praznike, jer je izrazito povećana tražnja. Cene, kako navodi Gajić ne zavise toliko od geografske lokacije, koliko od tipa i kvaliteta smeštaja. Ponuda postaje bogatija, što donekle definiše tražnju, pa se tako traže smeštaji sa saunama, wellnes sadržajima, popularne A frame kućice kojih je sve više.

„Imate luksuzne objekte na manje poznatim lokacijama istočne Srbije koji mogu naplaćivati od 150 evra za najam objekta po danu, ali je ponuda takvog smeštaja značajno drugačija. Moderne A frame kućice sa dosta sadržaja unutra. Vlasnici se trude da cenu opravdaju kroz kvalitet ponude. Gostima je važno da u smeštaju imaju wifi signal, po mogućstvu Netflix, ali i radije biraju smeštaje sa kaminima umesto centralnog grejanja. Verovatno zbog tople zimske atmosfere“, navodi Gajić.

 

Izvor: euronews.rs

Foto: freepik.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.