U SRBIJI SE NAJVIŠE GRADI U BEOGRADU I NA KOPAONIKU

19. Apr 2022
Photo: Pixabay

Novi zvanični izveštaji o stanju na tržištu nekretnina u Srbiji ponovo su pokazali da se u Beogradu najviše gradi. Takav trend bio je i očekivan, ali su pravo iznenađenje opštine koje su posle prestonice zauzele vrlo visoka mesta po broju novih kvadrata i planovima gradnje.

Kako se globalno zaoštravaju ekonomski uslovi, sve više se analizira tržište nekretnina, posebno u onim delovima sveta u kojima se, kao i u Srbiji, ono koristi kao alternativa tržištu kapitala, piše Blic.

Često se iznenadimo gledajući zvanične izveštaje kada se manje sredine pokažu podjednako interesantne investitorima kao i veliki gradovi. Tako se prema izveštaju o građevinskim dozvolama za februar Republičkog zavoda za statistiku, najveća građevinska aktivnost, posle Beograda, očekuje u Raškoj oblasti, gde je i Kopaonik.

Praktično, Beograd je na prvom mestu, a Raška na drugom. Sledi Mačvanska oblast (9,5 odsto), Sremska (7,8 odsto) i Južnobačka oblast (6,8 odsto).

U Raškom okrugu se nalazi inače pet opština: Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin i Vrnjačka banja.

Od nešto više od 12 milijardi dinara očekivane vrednosti radova u Raškoj, oko 66 odsto vrednosti će se dobiti od novogradnje (oko 7,92 milijarde dinara), dok je ostalih 33 odsto rezervisano za ostale vrste radova.

Prema izveštaju RZS, u Srbiji je u februaru izdato 1.995 građevinskih dozvola. Rapidan uzlet rekli bi mnogi, imajući u vidu da je reč o rastu od čak 31,6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Većina dozvola izdata je za stambene zgrade, a podaci govore i da su najpoželjniji veći stanovi. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 8,4 odsto stanova biće građeno u zgradama sa jednim stanom, sa prosečnom površinom od 144,2 metara kvadratnih, a 90,4 odsto stanova biće građeno u zgradama sa tri ili više stanova. Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 60,6 metara kvadratnih. Prema izdatim dozvolama, prijavljena je izgradnja 3.434 stana, sa prosečnom površinom od oko 70 kvadrata.

Cene kvadrata u Srbiji ne prestaju da rastu. Prema poslednjim podacima oglasnog portala Nekretnine.rs, u februaru su cene kvadrata najviše rasle u naselju Pantelej u Nišu. Tamo je kvadrat poskupeo u februaru 5,99 odsto te se prosečna cena popela na nivo od 1.097 evra.

Drugi najveći rast prosečnih cena kvadrata zabeležen je u Novom Sadu, u centru grada, i to  4,29 odsto te se tamo prosečna cena kvadrata popela na 1.896 evra. Jedini pad prosečnih cena, od 1,5 odsto, zabeležen je u Beogradu na opštini Palilula gde je kvadrat u februaru u proseku cenjen na 1.970 evra.

Najviša cena prosečnog kvadrata u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u februaru porastao 1,75 odsto i tako se popeo na nivo od 2.679 evra. Na drugom mestu u Beogradu, po visini prosečnih cena, ali i Srbiji, je Vračar gde su cene rasle 1,07 odsto i trenutno iznose 2.551 evro.

Kvadrati u Evropi su, prema poslednjem izveštaju Eurostata, u poslednjih 11 godina poskupeli čak 42 odsto. Takođe, cene kuća su od 2010. godine više nego udvostručile u sedam EU zemalja: Estoniji, Mađarskoj, Luksemburgu, Letoniji, Češkoj, Austriji i Litvaniji.

Kada se uporede četvrti kvartali 2021. i 2010. godine, cene kuća su porasle više od kirija u 19 država članica EU, dok je cena nekretnina za to vreme pala u samo tri države – Grčkoj, Italiji i na Kipru.

Najveći rast cena kuća u ovom periodu bio je u Estoniji, čak 156 odsto, Mađarskoj 128 odsto i Luksemburgu 124 odsto.

 

Izvor: blic.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.