U EVROPSKOJ UNIJI ZABELEŽEN RAST GRAĐEVINSKIH RADOVA UPRKOS KRIZI

18. Nov 2022
Photo: archivibe.com

Obim građevinskih radova u evrozoni u septembru je na mesečnom nivou porastao 0,1 odsto, a u EU 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou ta dva područja beleže rast, područje s evrom jedan odsto, a EU 1,4 odsto. Prema evropskim statističarima, Slovenija je zabeležila drugi najveći godišnji rast obima građevinskih radova.

U septembru je u evrozoni obim radova na građevinskim objektima porastao 0,6 odsto, a na visokogradnji 0,1 procenat, objavio je Eurostat.

U EU je obim radova na objektima niskogradnje povećan 1,5 odsto, dok je na visokogradnji smanjen 0,1 procenat, prenosi SEEbiz.

Među zemljama za koje su bili dostupni podaci, Poljska je zabeležila najveći mesečni pad od 5,8 procenata. Slede Portugal (-2,7 odsto) i Austrija (-2,6 odsto). Najveći rast zabeležila je Rumunija (+3,2 odsto), zatim Švedska (+2,8 odsto) i Mađarska (+2,2 odsto).

Posmatrano na godišnjem nivou, obim radova na visokogradnji u evrozoni porastao je 0,2 odsto, a na građevinskim objektima 1,2 odsto. U EU je obim građevinskih radova na visokogradnji porastao 1,4 odsto, a na objektima niskogradnje 1,3 odsto.

Među članicama EU najveći godišnji rast zabeležile su Rumunija (+26,2 odsto), Slovenija (+26,1 odsto) i Austrija (+6,3 odsto).

Najveći pad dogodio se u Španiji (-12,3 odsto), Češkoj (-3,7 odsto) i Nemačkoj (-2,6 odsto).

 

Izvor: seebiz.eu

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.