REKORDNA PRODAJA NEKRETNINA STRANCIMA U CRNOJ GORI U 2022.

18. Jan 2023
Photo: Montenegro Sotheby’s International Realty

Strani građani i kompanije kupili su prošle godine, u periodu od januara do oktobra, nekretnine u Crnoj Gori u vrednosti od 370 miliona evra, što je značajno više nego i jedne godine ranije, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Podaci o prodaji nekretnina za novembar i decembar prošle godine biće poznati u martu, ali bi, prema očekivanjima, promet u tim mesecima mogao iznositi još oko 60 do 70 miliona, pa bi ukupna vrednost prodatih nekretnina strancima mogla dostići i iznos od 430 do 440 miliona evra, pišu Vijesti.

U celoj 2021. godini stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 miliona evra, u 2020. 116 miliona, 2019. 178 miliona, u 2018. 182 miliona. U poslednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde evra.

Na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine, prema rečima sagovornika Vijesti iz ove oblasti, najviše je uticalo sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, gde su kupovinom nekretnina – apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada evra i na severu i u nerazvijenim opštinama za 250 hiljada, sticali pravo na dobijanje državljanstva.

List piše da je drugi razlog što se u periodu inflacija, kao što je bila prošle godine, mnogi odlučuju za kupovinu nekretnina kao jednog od sigurnijih načina da njihov novac neće izgubiti na vrednosti.

Crna Gora je strancima bila interesantna kao zemlja u razvoju sa velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata poput Porto Montenegra, Portonovog, Luštice bay, jer očekuju da cene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo da rastu sa razvojem tih projekata.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, ukupna vrednost prometa nekretnina u 2021. godini iznosila je 400 miliona evra, a tada su prema podacima CBCG stranci kupili nekretnine u vrednosti od 278 mil EUR, što je 69% ukupnog prometa. Ovaj odnos je takav što stranci većinom kupuju luksuzne apartmane i vile, koje koštaju koliko desetak običnih stanova.

Najviše nekretnina prošle godine su, prema podacima CBCG, kupili nemački građani i firme iz te države, u vrednosti od 57 milioan evra, dok su iza njih Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mestu su građani i firme iz Srbije sa 42 miliona, a na četvrtom mestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa 32 miliona evra.

Na petom mestu su investitori iz Turske sa 30 miliona, a zatim slede Ukrajinci i Švajcarci sa po 15 miliona, potom građani Bosane i Hercegovine sa 14 miliona, Britanci sa 12 miliona, Austrijanci i kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po osam miliona, Kanađani sa 6,7 miliona, Francuzi sa 6,3 miliona, Poljaci sa 5,3 miliona, kupci iz Hrvatske i sa Kosva sa po 5,2 miliona, Česi sa pet miliona, Holanđani sa 4,2 miliona, Slovenci sa 3,1 milion, Luksemburžani sa 2,9 miliona i kupci iz Singapura 2,8 miliona.

Izvor: ekapija.com

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.