NOVČANA POMOĆ DRŽAVE MAJKAMA ZA KUPOVINU PRVOG STANA

10. Jan 2022
Photo: Pixabay

Vlada Srbije nedavno je usvojila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, među kojima je i pravo na pomoć države majkama za kupovinu prvog stana ili kuće.

Nova mera populacione politike je novo pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, navodi se u saopštenju, i precizira da pravo stiču majke za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Uslovi da majka stekne ovo pravo su:

- da je majka državljanin Srbije sa prebivalištem u Srbiji

- da majka prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije

- da majka neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da nije potpuno lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku, starateljsku ili data na usvojenje.

Takođe se ističe da, pod određenim uslovima, ovo pravo može ostvariti i otac deteta, u slučaju smrti majke, kao i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije i/ili je državljanin Srbije.

Ova odluka je deo populacione politike kojom će se, kako se veruje,obezbediti stabilnost i sigurnost porodice. Na taj način će se u narednom periodu uticati na odluke o proširenju porodice kao i rađanju još dece, navodi se u obrazloženju Zakona.

 

Tekst: DRAGANA MINIĆ

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.