NEKRETNINE OTPORNE NA OLUJE I POPLAVE IMAĆE VEĆU VREDNOST

12. Jan 2022
Photo: Pixabay

Tržište nekretnina u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi izašlo je kao pobednik iz protekle dve godine pogođeno pandemijom. Komercijalni (kancelarijski, maloprodajni, logistički) zakupi su ostali stabilni, a cene stanova su porasle za čak 20 do 30 odsto, ali će u narednih pet godina stagnirati. Uprkos velikom broju zaposlenih koji rade od kuće, postoji velika potražnja za inovativnim i fleksibilnim kancelarijskim rešenjima. Klimatske promene nameću nove izazove za sektor nekretnina i šansu da se istaknu ispred konkurencije. Ovo su samo neki od zaključaka učesnika nedavno održane međunarodne konferencije o nekretninama u Jugoistočnoj Evropi „Balkan Property Forum 2021“, koju su po treći put u Beogradu organizovali Properti Forum i Kraljevski institut ovlašćenih procenitelja Srbije (RICS), kako prenosi portal nedeljnik.rs.

BALKAN PROPETY FORUM 2021.

Prema rečima predsednice Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije, Danijele Ilić, cene stambenih nekretnina u Srbiji porasle su između 20 i 30 odsto, u zavisnosti od lokacije i veličine, a da li će to biti trend u narednim godinama zavisiće od brojnih faktora.

DANIJELA ILIĆ

„Većina stanova, ček 80 odsto, kupuje se gotovinom, tako da će cenu sigurno diktirati inflacija, porast cene gradnje, građevinskog materijala i nedostatak radne snage na gradilištima. Osim toga, Srbija na mnogim mestima razvija infrastrukturu, a tamo gde prođe infrastruktura, odmah dolazi i do rasta cena nekretnine”, objasnila je Ilić.

UROŠ GRUJIĆ

Uroš Grujić, direktor investicija u kompaniji CBRE, ne očekuje značajan pad cena nekretnina, niti rast. „Sada su na nekom nivou koji će ostati u narednih tri do pet godina“, objašnjava Grujić i ističe da su komercijalne nekretnine – rente za poslovni, maloprodajni prostor ili logističke centre, ostale na prepandemijskom nivou. Prema njegovim rečima, inflacija može imati veliki uticaj globalno.

Forum je posebnu pažnju posvetio uticaju klimatskih promenama na tržište nekretnina Jugoistočne Evrope u 2022. godine i izazovima koje donosi sprovođene Zelene agende EU.

Prema rečima Diane Urge-Vorsatz, jednog od autora nedavno objavljenog izveštaja UN o klimatskim promenama, ljudi u sektoru nekretnina treba da vide kao šansu obaveze koje treba da ispune kako bi se eliminisale emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, jer blagovremeno sprovođenje ovih promena može ih staviti u bolju tržišnu poziciju.

DIANE URGE-VORSATZ

„Klimatske promene nameću nove rizike sektoru nekretnina, ali borba protiv njih nudi i velike nove mogućnosti. U narednim decenijama, na Balkanu će biti sve češći, topliji i duži toplotni talasi, jače oluje i intenzivnija suša. Zbog toga će tržište nekretnina verovatno mnogo više ceniti zgrade otporne na toplotu i vodoefikasne, kao i „hladna“ naselja. Nekretnine koje su otpornije na oluje, bujne poplave i nestanak struje, na primer, samostalne zgrade, imaće veću vrednost”, istakla je ona.

Zgrade sa nultom neto energijom uskoro će postati veoma privlačne za kupce i zakupce, i kompanije koje teže da dostignu neto nultu emisiju uskoro će snažno favorizovati nekretnine u kojima je njihov energetski i operativni uticaj na emisiju blizu nule. Zbog toga će neefikasne zgrade sa visokim potrebama za klimatizacijom i samim tim emisijom ugljenika verovatno izgubiti vrednost, rekla je Diane Urge-Vorsatz i dodala da će korišćenje prirodnih materijala za izgradnju i nameštaj imati veću tržišnu vrednost.

Danijela Ilić je ocenila da tržište nekretnina Srbije ne može u velikoj meri da stigne zahteve koji su postavljeni Zelenom agendom Evropske unije, jer su u EU tržišta mnogo razvijena, a investitori imaju ozbiljne portfolije sa nekretninama koje su „pametne” i „zelene”.

Izvor: nedeljnik.rs

Foto: Balkan Porperty Forum

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.