NAGLO RASTE CENA ZAKUPA PROSTORA NA MENHETNU

20. Apr 2022
Photo: Pixabay (Manhattan)

Iznajmljivanje stanova na Menhetnu dostiglo je rekordne nivoe drugi mesec zaredom dok se Njujork budi iz pandemijskih uslova. Zakupci su platili u proseku 3.644 dolara na novim ugovorima o zakupu potpisanim u martu, što je najviše za tri decenije čuvanja podataka od strane procenitelja Miller Samuel Inc. i brokerske kuće Douglas Elliman Real Estate. Zakupnine su skočile 23% u odnosu na godinu ranije i porasle su za 14 dolara u odnosu na prethodni rekord, postavljen u februaru.

Odražavajući konkurentno tržište prodaje, skoro petina zakupa potpisana je po stopama iznad traženih cena – i to u proseku 9,7% više.

Potražnja je intenzivna kako se ograničenja Covid-19 ukidaju, sve više poslodavaca vraća radnike u svoje kancelarije, a društveni život grada se vraća u normalu. Dok neki iznajmljivači tek stižu u Njujork, drugi koji su iskoristili povoljnosti u pandemiji sada se suočavaju sa dilemom da obnove zakupe po znatno višim cenama ili da se presele kako bi smanjili svoje troškove, piše Bloomberg.

„Lovci na stanove“ otkrivaju da su podsticaji, tako uobičajeni tokom najtežih meseci pandemije postali ređi i manji. Oko 18% novih zakupa prošlog meseca imalo je koncesiju zakupodavca, kao što je besplatan mesec ili plaćanje brokerske naknade, što je manje od 34% godinu dana ranije.

Stopa slobodnih radnih mesta koja je četvrti uzastopni mesec ostala ispod 2% pomaže vlasnicima da prevladaju. Broj slobodnih radnih mesta je u proseku iznosio nešto više od 2% pre pandemije, ali je porastao iznad 10% početkom prošle godine.

Tržište bi moglo postati još teže za iznajmljivače uoči najprometnijih meseci, tradicionalno jula i avgusta, rekao je Džonatan Miler, predsednik kompanije Miller Samuel.

Agencije za nekretnine smatraju da vrhunac još uvek nije dostignut. U martu je bilo 35 odsto više stanova dostupnih za iznajmljivanje nego u februaru, navodi grupacija Corcoran.

 

Izvor: bloomberg.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.