Kompanija CBS International prezentovala tržište nekretnina bankarskom sektoru: trendovi za 2024. godinu

29. Feb 2024
Photo: CBS International, Cushman & Wakefield

Vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International, deo Cushman & Wakefield grupe, tradicionalno je peti put okupila bankarski sektor kako bi rezimirala ključna dešavanja u 2023. godini i istakla predviđanja za naredni period.

Na konferenciji održanoj u Muzeju savremene umetnosti stručni konsultanti iz CBS tima predstavili su najistaknutijim predstavnicima banaka najnovije podatke s tržišta nekretnina u 2023. godini, ali i izložili trendove za naredni period. Fokus kretanja tržišta iz prethodne godine i dolazećeg perioda predstavili su eksperti kompanije CBS International iz različitih sektora poslovanja: sektora procene vrednosti nekretnina i istraživanja tržišta, sektora kancelarijskog prostora, sektora stambenih objekata, maloprodajnih objekata i industrijskog prostora i zemljišta.

Gde smo bili, a gde ćemo biti u 2024. godini?

Kada je reč o potražnji nekretnina, izdvaja se tržište kancelarijskog prostora koje je u Beogradu gotovo na vrhuncu i gde je potražnja veća od ponude. Najveće interesovanje je za zgrade A klase, koje su pretežno locirane na Novom Beogradu.

Tokom prošle godine izgrađeno je skoro 160.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora. Uz
to, investitori nastavljaju s realizacijom novih projekata i u ovoj godini, u kojoj je planirana izgradnja novih 60.000 kvadratnih metara i dodatnih 120.000 kvadratnih metara tokom sledeće godine. Među najvećim projektima izdvajaju se Airport City Belgrade – Business Avenue, AFI City Zmaj i Hyde Park City. S obzirom na to da se broj stanovnika u Beogradu konstantno povećava, ovo područje idealno je za dalji razvoj i nove investicije u tržište kancelarijskog prostora.

Takođe, izdvaja se i tržište modernog maloprodajnog prostora Srbije, s ponudom koja
premašuje 1.220.000 kvadrata. Ovo tržište je u fazi intenzivne gradnje, pri čemu prednjače tržni
centri u Beogradu, dok izgradnja retail parkova doprinosi povećanju kvadrature maloprodajnih prostora. Predviđanja su da će se trend iz 2023. nastaviti i u 2024, a u prilog tome svedoči činjenica da se očekuje otvaranje šest novih retail parkova u manjim gradovima u Srbiji.

Tim stručnjaka kompanije CBS International koji se bavi tržištem stambenih projekata, istakao je da je ovaj segment tržišta među najdinamičnijim.

Porast izgradnje stambenih nekretnina, koji je zabeležen pre dve godine, pratio je pad tražnje u prethodnoj godini, što se reflektuje kroz manji broj kupaca koji se odlučuju na kupovinu u ranim fazama izgradnje. Ukupan pad broja transakcija 2023. godine iznosio je 25 odsto, što se može pripisati i smanjenoj ponudi novih projekata, odnosno novih faza već izgrađenih multifaznih projekata. Međutim, i pored ovih pokazatelja, tržište Beograda se percipira kao ključna investiciona prilika.

Tome svedoči i novogradnja stambenih jedinica na Novom Beogradu, kao i sve veća ponuda nekretnina u opštinama koje pripadaju centralnom delu Beograda.

Tržište logističkih nekretnina izdvaja se kao izuzetno aktivno, a poseban procvat doživelo je s porastom online kupovine. Prošle godine ukupna ponuda savremenih skladišta i proizvodnih objekata u Srbiji premašila je šest miliona kvadratnih metara, a očekuje se da će ovo tržište pokazati rastući trend i u narednim godinama. Izuzetno atraktivne lokacije za proširenje industrijskog i logističkog tržišta u blizini Beograda uključuju lokacije duž auto-puteva za Zagreb i Novi Sad, Pančevačkog puta, Zrenjaninskog puta i auto-puta za Niš (Leštane).

Ovom spisku pridružuje se i sve popularnije hotelsko tržište i investiranje u ovaj segment. Beograd danas ima 136 hotela, pri čemu je i dalje prisutan nedostatak luksuznih hotela i internacionalnih hotelskih lanaca. Ipak, 2023. godina bila je rekordna za najveći broj hotelijera. U narednom periodu očekuje se nastavak ovog trenda, čemu će posebno doprineti Expo 2027. na kome se očekuje oko 2,6 miliona posetilaca.

Na konferenciji je istaknuta i impozantna činjenica da je u poslednjih par godina obim investicionih transakcija u Srbiji premašio 1,3 milijarde evra, pri čemu je najviše udela imao maloprodajni prostor, dok je tržište poslovnog prostora doprinelo sa 480 miliona evra.

Na kraju prezentacije, predstavnici bankarskog sektora imali su prilike da daju svoje mišljenje o aktuelnim dešavanjima, kao i budućim ulaganjima u privredu. Zaključak je da se, osim u komercijalne projekte, očekuje da će u narednih pet godina najveće ulaganje biti u alternativne izvore energije, a druženje se završilo obilaskom izložbe Nadežde Petrović.


CBS International, Cushman & Wakefield

CBS International je deo Cushman & Wakefield grupacije, jedne od globalno najvećih
konsultantskih kompanija za nekretnine, koja broji preko 52.000 zaposlenih u više od 60 zemalja širom sveta. U svoj portfolio upisala je više od 5.000 klijenata, pružajući izuzetnu uslugu u oblasti procene vrednosti nekretnina i razvojnog konsaltinga, investicionog savetovanja, izdavanja i prodaje kancelarijskih i maloprodajnih prostora, izdavanja i prodaje stambenog prostora,izdavanja i prodaje industrijskih objekata, prodaje zemljišta, istraživanja tržišta, upravljanja projektima, marketinga, upravljanja i održavanja nepokretnosti. Povrh toga, pruža i konsultantske usluge vlasnicima nepokretnosti, investitorima i zakupcima o svakom aspektu poslovanja u vezi s nepokretnostima, bilo da je reč o izgradnji, kupovini, prodaji, finansiranju, izdavanju, proceni vrednosti ili upravljanju nepokretnostima.

CBS International posluje na tržištu nekretnina Srbije punih 17 godina, dok je prema zvaničnim podacima lider na tržištu već 13 godina. Izdvaja se impozantnim timom profesionalaca od oko 400 zaposlenih u okviru CBS Grupe, koja posluje na čak 5 tržišta. Sa izuzetno uspešnim kancelarijama u Srbiji, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kompanija nastavlja poslovnu ekspanziju u Austriji, gde je otvoreno internacionalno predstavništvo.

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.