KOLIKO TREBA VREMENA DA SE OTPLATI STAN U BEOGRADU?

14. Oct 2022
Photo: Pixabay

Kupovina stana od 60 kvadratnih metara sada premašuje budžete onih koji zarađuju prosečan godišnji prihod u većini svetskih metropola. Slična situacija je i na tržištu nekretnina u Srbiji, gde onima koji primaju prosečnu platu i koji žele da kupe stan u Beogradu, sada treba nešto manje od 18 godina da ga otplate, i to ako za to odvoje celu mesečnu zaradu.

Što se tiče svetskih metropola, slika nije ni malo bolja. Kako pokazuje najnoviji izveštaj švajcarske investicione banke UBS „UBS Global Real Estate Bubble Index“ u Hong Kongu, oni koji zarađuju i dvostruko veću mesečnu platu, imaju velike muke da sebi priušte stan te veličine, a odnos cena kvadrata i primanja je 10:1, prenosi blic.rs.

Tako u Hong Kongu za otplatu stana, onima koji primaju prosečnu platu, treba oko 24 godine, u Parizu 15, u Tokiju 14 godina, Londonu 13, Tel Avivu 12… Sa druge strane, ako pogledamo dno liste UBS, kupovina stana je relativno izvodljiva u Los Anđelesu (gde treba devet godina da se on otplati), Dubaiju (u kom treba oko šest godina), Madridu i Majamiju u kojima prosečnim građanima samo pet godina da otplate nekretninu.

Za kupce kuća u ovim gradovima pristupačnost takođe zavisi od hipotekarne stope i obaveze amortizacije. Ako su kamatne stope i stope amortizacije relativno visoke, opterećenje mesečnih primanja može biti čak i teško u gradovima sa niskim višestrukim odnosom cene i prihoda kao u npr. Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u izveštaju UBS.

PROSEČNA CENA NOVOG STANA U BEOGRADU 134.220 EVRA

Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji su u julu prosečna mesečna primanja iznosila 73.114 dinara. Podaci o prosečnim cenama stanova u Beogradu iz poslednjeg polugodišnjeg izveštaja Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je prosečna cena kvadratnog metra u novogradnji u Beogradu iznosila 2.237 evra, a u starogradnji 1.732 evra.

Za godinu dana prosečan građanin Srbije, koji prima tu prosečnu platu zaradi 7.479,5 evra. Prosečna cena stana od 60 metara kvadratnih u novogradnji iznosi 134.220 evra, a u starogradnji 103.920 evra.

To znači da onima koji primaju prosečnu platu, ako je celu odvajaju kako bi platili ovaj stan, treba nešto manje od 14 godina (prema računici Blica 13,89 godina) za stan u starogradnji, a za stan u novogradnji skoro 18 godina (tj. prema računici Blica 17,9 godina).

 

Izvor: blic.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.