KINA KREDITIRA SEKTOR NEKRETNINA SA 148 MILIJARDI DOLARA

29. Jul 2022
Photo: Pixabay

Kina će pomoći investitorima u nekretnine tako što će odobriti 1.000 milijardi juana (148,2 milijarde dolara) kredita za pokretanje zaustavljenog razvoja, pokušavajući da oživi dugovima opterećen sektor i da ublaži ukupni pritisak na ekonomiju.

Nekada ključni stub rasta, kineski sektor nekretnina u poslednjih godinu dana nalazi se u krizi. Rastuća pobuna kupaca nekretnina koje nisu izgrađene u roku, ovog meseca izvršila je veći pritisak na vlasti da brzo deluju kako bi ugušili rizike od socijalnih nemira.

Narodna banka Kine izdaće najpre državnim komercijalnim bankama oko 200 milijardi juana zajmova sa niskom kamatom, oko 1,75 odsto godišnje, saznaje Financial Times iz izvora uključenih u planiranje. Prema planu, koji je nedavno odobrio Kineski državni savet, bankama će biti omogućeno da koriste zajmove Narodne banke zajedno sa sopstvenim sredstvima za refinansiranje projekata u zastoju.

Berzanski indeks industrije nekretnina Hang Seng Properties u Hong Kongu, preokrenuo je u četvrtak jutarnje gubitke i ojačao za oko jedan odsto nakon vesti o kreditiranju problematičnog sektora. Kina, kao druga najveća svetska ekonomija, u kojoj sektor nekretnina čini četvrtinu, za malo je izbegla kontrakciju u drugom kvartalu, sa 0,4 odsto rasta BDP-a.

Neimenovani izvori sa direktnim saznanjima o pitanju finansiranja sektora nekretnina u Kini, na koje se poziva Reuters, naveli su ove nedelje da Peking planira da pokrene fond za nekretnine kako bi pomogao investitorima da reše krizu dugova u cilju prikupljanja do 300 milijardi juana (44,5 milijardi dolara), prenosi biznis.rs.

Centralna banka će podržati fond, pre svega kreditiranjem Kineske građevinske banke. Međutim, investitori i analitičari ocenjuju da ni 1.000 milijardi juana novog finansiranja neće biti dovoljno da se reše svi problemi duga sa kojima se suočava sektor nekretnina. Peking se trudi da smiri kupce nepokretne imovine koji prete da će prestati da plaćaju rate za nedovršene stanove, što je podstaklo dodatni potres među investitorima koji žive od pretprodaje stanova.

Privatni građevinski investitori pokrivaju oko 70 odsto kineskog tržišta, a najmanje polovina od njih imaju problem sa likvidnošću, procenjuju analitičari. Oni navode da, iako bi nove šeme finansiranja trebalo da pomognu da se popravi raspoloženje tržišta, one neće biti dovolje za stabilizaciju sektora.

Ulaganja u nekretnine u Kini opala su u prvoj polovini tekuće godine za 5,4 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, dok je prodaja nekretnina, po površini prostora, pala za 22,2 odsto. Nova gradnja, takođe mereno po površini prostora, smanjena je za 34,4 odsto, prema zvaničnim podacima.

 

Izvor: biznis.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.