KAREL STRANSKI: SRBIJA JE POGODNA ZA LOGISTIKU I SVAKU VRSTU PROIZVODNJE

08. Feb 2023
Photo: Colliers (Karel Stransky)

Tokom svoje bogate karijere, Karel Stranski, šef Korporativnog industrijskog savetodavnog tima u okviru Colliers sektora EMEA Corporate Solutions,   proputovao je svet uzduž i popreko u potrazi za najboljim rešenjima na tržištu industrijskih nekretnina za potrebe svojih klijenata. Praktično, ne postoji deo globalnog tržišta koji ne poznaje i na makro i na mikro planu, što klijentima uliva veliko poverenje kada donose kapitalne odluke u svom poslovanju. Colliers timu pridružio se 1996. kada je u Češkoj osnovana Colliers agencija za industrijske nekretnine, koju je izuzetno uspešno vodio 13 godina. Godine 2009. postao je izvršni direktor Colliers Češka, a od 2011. je deo Colliers EMEA Corporate Solutions tima u Londonu, u okviru kojeg svoje dragoceno iskustvo i poznavanje tržišta koristi da klijentima iz sektora industrije i proizvodnje pomogne da nađu pravu lokaciju ili objekte za svoje pogone. Iza njega su brojni realizovani projekti u EMEA regionu, SAD-u i Aziji, koji obuhvataju više miliona izdatih ili kupljenih kvadrata industrijskih objekata i stotine hiljada hektara placeva. Karela smo sreli u Beogradu tokom jednog od njegovih brojnih poslovnih putovanja i iskoristili priliku da ga pitamo – kuda ide tržište industrijskih nekretnina u narednom periodu. 

Bavite se industrijskim nekretninama više od 20 godina i imate zaista neverovatno iskustvo. Šta vidite kao najveće promene u ovom sektoru tokom poslednje dve decenije i koji trendovi će dominirati u 2023?

Tokom poslednje dve decenije, industrija se bitno promenila, iako postoje značajne razlike u zavisnosti od toga gde se u Evropi nalazite. Naglasio bih sledeće aspekte: fokus na energetsku efikasnost, prelazak sa vlasnika na zakupce, i veće objekte po meri zakupca. Verujem da će poboljšanje energetskih performansi zgrada biti jedna od ključnih briga u godinama koje dolaze, ne samo zbog smanjenja njihovog ugljeničnog otiska, već i zbog njihove zavisnosti od fosilnih goriva i ukupnih troškova.

Kao direktor Colliers EMEA Corporate Solutions, aktivno upravljate industrijskim i proizvodnim projektima u 17 zemalja u Evropi, SAD i Aziji. Šta konkretno pružate klijentima i koje usluge su im najpotrebnije?

Podržavamo naše klijente od početka do kraja tokom celog životnog ciklusa zgrade: procenjujemo portfolio lokacija, biramo pravu zemlju, region ili grad, usvajamo odgovarajuće modele finansiranja ili akvizicije objekata, upravljamo i nadgledamo objekte spremne za useljenje i rešavamo pitanje imovine koja više nije potrebna. Trenutno provodimo značajno vreme sa našim klijentima procenjujući njihove postojeće i buduće lokacije s obzirom na nedavne poremećaje u lancima snabdevanja i geopolitiku, uzrokovane postpandemijskom i posleratnom dinamikom.

S obzirom na iskustvo koje imate u upravljanju transakcijama širom sveta, koja tržišta nekretnina smatrate najpovoljnijim u industrijskom sektoru? Koje tržište je trenutno najbolje za koju vrstu industrije?

Perspektive industrijskog tržišta usko su povezane sa rastom privrede i transparentnim poslovnim okruženjem; tržišta ne vole sukobe, tenzije i ratove. Kada je reč o našoj nadležnosti u okviru EMEA, postoji nekoliko regiona koje vredi razmotriti, iako svaki ima svoj skup izazova. Centralno-istočna Evropa, pored Portugala, i dalje je privlačna za logistiku i sofisticiraniju i automatizovaniju proizvodnju, posebno njeni manje razvijeni džepovi u istočnoj Poljskoj, Slovačkoj, južnoj Mađarskoj ili istočnoj Rumuniji, kao i Litvaniji – očigledno je geopolitički rizik akutniji što ste bliže ukrajinskoj granici.

S obzirom na dugu tradiciju inženjerske ekspertize i radnu etiku u bivšim jugoslovenskim proizvodnim centrima, Zapadni Balkan, posebno velike zemlje poput Srbije, pogodne su za logistiku vezanu za potrošače, kao i proizvodnju svake vrste. Problem je očigledno u percepciji stalnih tenzija među različitim etničkim grupama, efikasnost javne uprave i nejasna politička pozicija kada je u pitanju geopolitički stav Rusije.

Severna Afrika, posebno Maroko, Egipat i potencijalno Tunis, su zemlje u usponu za jeftinu proizvodnju i logistiku i distribuciju vezanu za potrošače. Ovde je problem udaljenost od tržišta EU i percepcija kulturnih barijera prema islamskim i arapskim zajednicama.

S vremena na vreme dolazite u Beograd. Gde vidite najveći potencijal srpskog tržišta nekretnina u privlačenju više stranih kompanija da ovde imaju bazu?

Tokom poslednjih deset godina, međunarodne kompanije su neizbežno prepoznale potencijal Srbije, posebno kad je reč o industrijskom tržištu. Gledajući u budućnost, osvrnuo bih se na prethodni pasus: iz razgovora sa svojim klijentima razumem da su percepcija stalnih tenzija među različitim etničkim grupama, efikasnost javne uprave i nejasna politička pozicija kada je u pitanju geopolitički stav Rusije, ključni faktori blokiranja, barem kada se uzmu u obzir korporacije sa zapadne hemisfere. Pretpostavljam da kineske ili indijske kompanije nisu toliko osetljive.

Iako ste deo londonskog Colliers tima, uglavnom ste u svojoj matičnoj zemlji, Češkoj. Imate veliko iskustvo sa češkim tržištem budući da ste bili i generalni direktor kompanije Colliers Češka. Koji su najveći izazovi sa kojima se češko tržište nekretnina suočava u ovom turbulentnom periodu?

Moja poslovna aktivnost na češkom tržištu bila je ograničena na nekoliko projekata poslednjih godina, tako da moja perspektiva možda nije sveobuhvatna. Sa stanovišta korisnika, slično kao u većini Evrope, tržište nudi vrlo malo novog prostora zbog velike potražnje i ograničenog novog razvoja u poslednje tri godine; tržišta rada su iscrpljena, a troškovi kirije, energije i izgradnje su eskalirali. Iako vlasnici zgrada, sa druge strane, cene rast zakupnine i svoju jedinstvenu dominantnu poziciju u gotovo svim pregovorima, oni takođe osećaju uticaj pada vrednosti, povećanja troškova izgradnje i zaduživanja. Verovatno će doći do manjeg rasta na tržištu jer će rente ostati veće nego u prošlosti, a inflatorni pritisci neće nestati. Stepen rasta će najviše zavisiti od raspoloženja potrošača u celom evropskom regionu.

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: Colliers

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.