KAKO UZ POMOĆ INDEKSA CENA MOŽETE IZRAČUNATI VREDNOST STANA

07. Nov 2022
Photo: Pixabay

Okvirne podatke o tome koliko vredi naša nekretnina ranije smo dobijali na osnovu prosečne cene iz kupoprodajnih ugovora u našem kraju. Ali nisu svaki stan i zgrada isti. RGZ je uveo indeks cena stanova u skladu sa međunarodnom metodologijom i na osnovu modela za masovnu procenu vrednosti stanova. Načelnica u RGZ-u Ivana Štrbac napominje da se uz taj indeks može izračunati vrednost stana ali samo za one koji su u prometu od 2016. godine, jer od tada potiču parametri za izračunavanje.

Republički geodetski zavod uveo je indeks cena stanova za Srbiju, čime je, kako su istakli, po prvi put omogućeno građanima i privredi besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

RGZ navodi da je broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ističući da usporavanju tržišta doprinosi i pad kupoprodaja nekretnina putem kredita.

Načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti RGZ-a Ivana Štrbac kaže za RTS da je indeks cena stanova pokazatelj rasta vrednosti nepokretnosti u određenom periodu.

„Međunarodne institucije kao što su OEBS i EU izdale su priručnik gde se preporučuje matematička metoda koju i RGZ primenjuje i pomoću koje se izračunava taj indeks", dodaje Ivana Štrbac.

Kako navodi, u indeks cena nepokretnosti ulaze elementi kao što su sobnost, spratnost, veličina stana, da li zgrada ima lift, centralno grejanje, koliko su udaljene pijaca, bolnica ili škola.

„Indeks je važan zato što na transparentan način omogućava građanima da imaju uvid u kretanje tržišta nepokretnosti“, kaže Ivana Štrbac.

KAKO SE IZRAČUNAVA INDEKS CENA STANOVA

Prema njenim rečima, na osnovu indeksa lako se može izračunati vrednost stana ali samo za one koji su u prometu od 2016. godine, jer od tada potiču parametri za izračunavanje.

Ako smo kupili stan u prvom kvartalu 2019. godine kada je bazni indeks bio 100, a danas je indeks za celu Srbiju 138,08, to znači da je vrednost starogradnje i novih nekretnina porasla 38 odsto, napominje Ivana Štrbac.

Kako se izračunava trenutna vrednost nekretnine, Ivana Štrbac navodi primer stana starije gradnje kupljen u trećem kvartalu 2020.

„Ako se uzme da je stan kupljen za 100.000 evra pomnoži se sa trenutnim indeksom od 147 i potom podeli sa indeksom u trenutku kupovine, 115, dobiće se rezultat od 128.000", objašnjava načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.

Ivana Štrbac navodi da se indeks izračunava za Beograd, Šumadiju, zapadnu, južnu i istočnu Srbiju. Po rastu cena nekretnina poslednjih godina prednjače Beograd i Vojvodina, dok su u poslednjem kvartalu to južna i istočna Srbija, naročito kada je reč o starogradnji.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.