KAKO NA KREDIT KUPITI STAN NA MORU

03. Aug 2022
Photo: uniquekohsamui.com

Letovanje u sopstvenom stanu ili kući je nešto o čemu mnogi maštaju. Ukoliko želite da podignete kredit za kupovinu nekretnine na moru, odnosno u inostranstvu, morate imati hipoteku kao sredstvo obezbeđenja pozajmice.

Kreditni savetnik City Experta Snežana Vukmirović objašnjava da nemaju sve banke u ponudi kredite za kupovinu nekretnina u inostranstvu, ali da se na tržištu ipak mogu pronaći.

„To mogu biti dinarski krediti koji se vode kao investicioni i imaju period otplate od 120 meseci ili stambeni kredit indeksiran u evrima sa otplatom od 360 meseci. Kamatnu stopu i ostale uslove pod kojima banka pozajmljuje novac klijentu banka definiše u skladu sa svojom poslovnom politikom“, kaže Vukmirović za biznis.rs.

Ona naglašava da je za dobijanje kredita za kupovinu nekretnine u inostranstvu neophodno ispuniti nekoliko uslova od kojih su najbitniji zaposlenje na neodređeno vreme, odgovarajuća kreditna sposobnost i uredna kreditna istorija.

Kod kredita sa ovom namenom hipoteka kao sredstvo obezbeđenja mora biti uspostavljena na nekretnini koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Učešće klijenta u kupovini nekretnine u inostranstvu mora biti najmanje 30 odsto.

Takođe, Vukmirović ističe da srpski državljani mogu kupovati nekretnine u svim inostranim državama sa kojima Republika Srbija ima reciprocitet.

Reciprocitet podrazumeva pravo fizičkog ili pravnog lica iz strane države da u Srbiji stiče nepokretnosti, ali pod uslovima pod kojima srpski državljani mogu steći nepokretnosti u toj državi.

Diplomatski reciprocitet znači da između države Srbije i zemlje stranog državljanina postoji ugovor kojim se izričito predviđa uzajamnost ili postoji klauzula najpovlašćenije nacije, dok je faktička uzajamnost pravo strane države da dozvoljava državljanima Srbije da stiču nepokretnosti u toj zemlji, pod uslovima kao i njihovi državljani u našoj.

Kada je reč o najtraženijim destinacijama za koje stambeni kredit podižu naši državljani, u poslednje vreme se najčešće opredeljuju Crnu Goru, Grčku, Tursku, Italiju, navodi Vukmirović.

 

Izvor: biznis.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.