KAKO ĆE UVOĐENJE EVRA I ULAZAK U ŠENGEN ZONU UTICATI NA TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

18. Oct 2022
Photo: Pixabay

Hrvatska će, od 1. januara sledeće godine, uvesti evro kao zvaničnu valutu i ući u Šengen zonu, čime će se ukinuti granična kontrola na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa ostalim zemljama Šengen zone, a od marta meseca i u vazdušnim lukama. Kakav će odjek to imati na tržište nekretnina u Hrvatskoj, ocenili su za STA direktori dve najveće agencije za nekretnine u zemlji.

Cene nekretnina značajno su porasle poslednjih godina i u Hrvatskoj. Uvođenje evra neće značajno uticati na njihove cene, ali će ulazak Hrvatske u šengenski prostor povećati interes stranaca za kupovinu nekretnina. Nakon uvođenja evra, cene će se verovatno korigovati naviše, iako tržište nekretnina u Hrvatskoj već odavno posluje u evrima, odnosno cene se komuniciraju u evrima, a plaćaju u kunama.

„Strancima će biti lakše da računaju u svojoj valuti. Takođe će biti mnogo lakše obavljati transakcije nego transakcije s kursnom razlikom, jer kupac za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj mora uplatiti iznos u kunama prema ugovorenom kursu“, objasnio je Sergio Serdarušić iz agencije Eurovilla za agenciju STA.

Borislav Vujović iz agencije Opereta takođe smatra da uvođenje evra u Hrvatskoj neće biti ključni činilac cena nekretnina.

„Međutim, psihološka barijera koja može postojati zbog konvertovanja valuta, a koja ima svoju cenu, definitivno će nestati“, dodao je.

Šengen će uticati na tržište u smislu da će ljudi iz bliže okoline lakše dolaziti u Hrvatsku kada više nema kontrole na granici, što bi takođe trebalo povećati potražnju, rekao je Serdarušić. Veći interes za kupovinu nekretnina očekuje se nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor i posledično povećanje cena u pograničnim županijama, Istri i Primorsko-goranskoj, gde nekretnine najviše kupuju stranci.

Prema agentima nekretnina, stranci u Hrvatskoj češće kupuju nekretnine kao investiciju, a ne za lične potrebe. Stranci kupuju nekretninu više kao investiciju radi iznajmljivanja, s obzirom na to da su porezi vrlo niski i paušalni, a neretko nekretninu odmah nakon kupovine prodaju po većoj ceni, objasnio je Serdarušić.

Dodao je kako stranci kupuju isključivo na obali, a vrlo je malo transakcija u unutrašnjosti Hrvatske i Zagrebu, dok za područje Like, Gorskog kotara i Slavonije nema informacija.

Strani kupci najčešće dolaze iz Slovenije, Nemačke, Slovačke, Mađarske, Češke, Poljske i Austrije, no povećana je potražnja i iz skandinavskih zemalja i Holandije.

Cene stambenih nekretnina u Hrvatskoj su u drugom tromesečju ove godine porasle 3,7 posto, a na godišnjem nivou 13,6 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za statistiku. Time se nastavlja rast cena stambenih nekretnina u Hrvatskoj koji traje od drugog kvartala 2017. godine.

 

Izvor: seebiz.eu

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.