JD PROPERTIES: NAREDNA GODINA BIĆE PUNA IZAZOVA

10. Dec 2022
Photo: JD Properties and Consulting

Zašto je sve više žena koje rade u industriji nekretnina, šta znači za jednu firmu kad ima veliku konkurenciju na tržištu, kako se danas dolazi do dobrih projekta i klijenata i da li će cene nekretnina i zakupa nastaviti da rastu i u narednom periodu – pitali smo Jasnu Bajić Ljubičić i Draganu Badnjevac, vlasnice JD Properties and Consulting, agencije koje pruža širok spektar usluga u procesu prometa i zakupa svih vrsta nepokretnosti i koja svakom klijentu pristupa individualno, u skladu sa njegovim potrebama.

Vaša agencija je primer kako dobar tandem i savremeni koncept poslovanja mogu da naprave kvalitet više na tržištu i budu prepoznati kao ime kome se veruje. Šta vas je spojilo kao partnere baš u biznisu sa nekretninama i kako objašnjavate činjenicu da žene sve više dominiraju u ovoj oblasti?

Dugogodišnji zajednički rad na tržištu nekretnina, sa biranim ciljevima i profilisanim pristupom, pre svega zahtevnim klijentima na rezidencijalnim lokacijama, kao i poslovnim ljudima koji u svakom trenutku znaju šta žele, uticao je na razvoj svake od nas. Lični razvoj, stalno učenje i usavršavanje nas je povezalo na više nivoa. Kroz kontinuirani rad naizmenično smo se usavršavale i došle do tačke da osnujemo zajednički biznis – agenciju za nekretnine, koja je tu da klijentu pruži kompletan servis, od momenta kada nas kontaktira, pa do realizacije pravnog posla, a i nakon toga.

Biti žena na tržištu nekretnina je benefit jer smo po prirodi sposobne za multitasking, brzo se prilagođavamo novonastalim situacijama i preuzimamo odgovornost. Senzibilitet je još jedan od aduta koji nam omogućava razumevanje kompleksnosti potreba klijenata, od odabira lokacije, svrsishodnosti prostora do estetike.

DRAGANA BADNJEVAC

Tržište nekretnina i dalje je u ekspanziji i konkurencija u vašem poslu je velika. Gde ste pozicionirali vašu nišu u širokom spektru tržišnog potencijala?

Imati konkurenciju znači da je klima na tržištu veoma dobra, kako za rad tako i za širenje lokalne mreže na svim nivoima obavljanja posla u oblasti nekretnina. Na prvom mestu su nam klijenti. Svakom klijentu se pristupa individualno, u skladu sa njegovim potrebama. Kao iskusni posrednici, klijente slušamo pažljivo i tako i biramo nekretnine za njih. S obzirom na multidimenzionalni pristup poslovanju, naša niša je širokog spektra, sa akcentom na nekretninama koje predstavljaju investiciju. U fokusu nam je

posredovanje u prodaji i zakupu poslovnih objekata, luksuznih rezidencijalnih nekretnina i višenamenskog zemljišta. Sa velikom pažnjom pratimo promene na tržištu da bismo bolje sagledali njegov potencijal i postigli maksimalni benefit za naše klijente.

JASNA BAJIĆ-LJUBIČIĆ

Posredovanje je specifična delatnost i veliki izazov, budući da tržište nekretnina nikad ne spava. Kako se danas dolazi do dobrih projekata i klijenata? Koliko je važan marketing, a koliko umreženost?

Dinamika tržišta je takva da se svi trudimo da idemo u korak s vremenom i brzo se adaptiramo na nove načine poslovanja.

Marketing je segment poslovanja koji predstavlja alat za kreiranje i vođenje posla. Kao takav, usmeren je na potenciranje vrednosti koje zastupamo, gde do novih klijenata dolazimo na način da isti prepoznaju profesionalni pristup koji zastupamo. Naši klijenti su zaposleni ljudi sa malo slobodnog vremena, što od nas zahteva da se apsolutno angažujemo, kako bi se sve etape posla odigrale glatko, bez trošenja njihovog vremena, koje je najvažniji resurs. Negujemo kvalitetne odnose razmene sa konkurentnim firmama, formirajući mrežu koja predstavlja nepresušan izvor informacija i potencijal za zajedničke projekte. Verujemo u stabilne i kvalitetne odnose sa našim saradnicama i u njih maksimalno investiramo, zbog čega su realizacije naših projekata podržane od strane renomiranih advokatskih kancelarija, javnih beležnika, bankara i poslovnih ljudi. 

Pružate širok spektar usluga, od posredovanja u prometu i procene vrednosti nekretnina, do upravljanja investicijama i usluga dizajnera i arhitekata. Koje su od navedenih usluga najtraženije kod klijenata?

Namera da budemo ekspeditivni i da ispratimo svaki segment posla, opredelila nas je za portfolio usluga širokog spektra. Dominantna usluga je, svakako, posredovanje u prometu nepokretnosti, ali beležimo i porast potražnje pratećih usluga bez kojih promet nepokretnosti ne bi bio koherentan. Svesne smo da prometovanje nekretnina predstavlja veliku životnu ili poslovnu odluku, zato našim klijentima obezbeđujemo sigurnu klimu i podršku kroz savetodavne usluge iz domena investiranja, izbora lokacije, organizacije, održavanja i estetike.

Beogradsko tržište nekretnina je ove godine u više navarata bilo izloženo dramatičnim promenama usled priliva velikog broja državljana Rusije i Ukrajine. Kako se to osetilo u vašem poslovanju?

Poslednjih 15 godina poslovanja i opstanka na tržištu nekretnina dokazalo nam je da su sve transformacije na tržištu moguće. Tako je i ovaj porast cena, kao i priliv stranaca, na prvi pogled, izazvao veliku pometnju. To je samo naznaka dešavanja u sledećoj poslovnoj godini koja će biti puna izazova. Trenutno je tržište nepredvidivo, bez tačnih procena, jer svi očekuju udar krize. Veoma je moguće da kriza kod nas zakasni i da nastupi u trenutku kad svi budemo pomislili da smo je ovaj put zaobišli. Do tada, trend rasta cena će se nastaviti. Cene ne zavise od kredita već od gotovog novca, koji je prisutan u svim segmentima poslovanja. Prvi nagoveštaj krize osetiće se na lokacijama gde su smeštene poslovne zgrade, uspešne kompanije počeće da stagniraju, bez volje za promenom i traženjem novog prostora za svoje zahtevne radnike. Za sada je prisutan kontinuiran rast prometa i zakupa. Rezultat toga je porast cena koji je uslovljen fluidnim kretanjem kapitala. Najsigurnija investicija na Balkanu je nekretnina, ne investicija u biznis ili inovaciju. Takođe, promene u Evropi su uzrok pristizanja Rusa i Ukrajinaca na naše prostore. Na nama, brokerima u oblasti nekretnina, jeste da prepoznamo klijente koji su došli da se trajno nastane u našoj zemlji u odnosu na one koji su u tranzitu.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: JD Properties and Consulting

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.