GTC X JE NOVO OBELEŽJE SRPSKE SILICIJUMSKE DOLINE

03. Oct 2022
Photo: gtcserbia.com

Kao jedan od lidera na tržištu komercijalnih, poslovnih i stambenih nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi i pionir u dizajnu kancelarija, GTC probija granice sa svakim novim projektom. Ništa manje nismo očekivali ni od poslednjeg realizovanog, nove poslovne zgrade GTC X, koja je još jedna potvrda da GTC zna kako da odgovori na potrebe nove generacije i stroge korporativne standarde. U intervjuu za naš magazin, Milica Nestorović, direktorka lizinga i marketinga u GTC-u, objašnjava koliko je zgrada inovativna i koliko će radno okruženje biti komforno i inspirativno za buduće korisnike.

MILICA NESTOROVIĆ, DIREKTORKA LIZINGA I MARKETINGA, GTC

Kako je planirano i najavljeno na početku izgradnje, poslovna zgrada GTC X završena je u septembru ove godine, a prve korisnike dočekaće već u oktobru. Koliki je bio izazov ispoštovati rokove i realizovati ovako zahtevan projekat za godinu i po dana, posebno u okolnostima svetske krize koja je teško pogodila građevinsku industriju?

Kada imate proizvod visokog kvaliteta, spektakularnog dizajna i odlične funkcionalnosti, rezultati ne mogu izostati, posebno ako iza njega stoji renomirani developer. Bilo je ključno odabrati pravo vreme za početak izgradnje. Tržišni uslovi nisu bili toliko povoljni za investitore u poslednje dve godine, ali su nas iskustvo, znanje i posvećenost doveli do realizacije.

Novi poslovni prostor, površine 17.000 m2, odlikuje se savremenim i autentičnim dizajnom, sa idejom da bude inspirativno radno okruženje za kompanije kojima je radni prostor važan faktor za balans između posla i kreativnih pauza. Ovim GTC X praktično nastavlja tradiciju vaših poslovnih objekata koji su dobili nadimak Srpska Silicijumska dolina. Šta ovu zgradu čini posebnom?

GTC je uvek bio pionir u dizajnu kancelarija. Svaki novi projekat bio je potpuna inovacija, ne samo u arhitekturi već i u standardima kvaliteta. Uspeli smo da prepoznamo i zadovoljimo potrebe nove generacije i stroge korporativne standarde. GTC X je novo obeležje srpske Silicijumske doline. Zakrivljena staklena fasada od poda do plafona daje zgradi poseban aspekt koji danas morate imati. Lobi dvostruke visine, sa zidnim ekranom, prati ovu futurističku dizajnersku ideju, a opet, pruža stanarima prijatan prostor za odmor. Ipak smo želeli da ovu budućnost učinimo udobnom. Zgrada je okružena trotoarom od retro-cigle, što se pokazalo kao savršen spoj. Zelenilo i balkoni postali su prepoznatljiva karakteristika GTC projekata, i od toga ne odustajemo ni na zgradi GTC X. Još jedan važan faktor za kompanije je funkcionalna podna površina. U ovoj zgradi u obliku slova X, sa podnom površinom od 2.000 m2, korisnici imaju maksimalnu iskorišćenost prostora sa prirodnim svetlom u svim delovima kancelarije, bez neiskorišćenog prostora.

ZAKRIVLJENA STAKLENA FASADA OD PODA DO PLAFONA DAJE ZGRADI POSEBAN ASPEKT

Kao i svi dosadašnji projekti kompanije GTC, objekat GTC X je projektovan i izgrađen u skladu sa zelenim standardima LEED Gold sertifikata, koji obećava maksimalnu energetsku efikasnost i najsavremeniju tehnologiju. Šta biste istakli kao najznačajniju primenu održivih rešenja na ovom objektu i koliko je aspekt održivosti trenutno bitan zakupcima?

Indikatori održivosti i ESG (Environmental Social and Governance) postali su ključni u izboru kancelarije. Uticaj izgradnje na korišćenje prirodnih resursa i zdravlje ljudi, ključan je za uspeh projekta. GTC projekti su fokusirani na ove aspekte u svakoj fazi njihovog životnog ciklusa, od početka projektovanja, izgradnje, održavanja, pa do renoviranja. To je suština zelene gradnje.

Struktura zgrade, orijentacija, materijali koji se koriste u građevinarstvu, načini izgradnje, fasada, racionalno korišćenje vode, grejanje, ventilacija, sistemi osvetljenja, sve to određuje koliko efikasno zgrada troši energiju. Staklo čini svaki projekat atraktivnijim, ali pogrešan izbor stakla može dovesti do veoma visokog zagrevanja prostorija i samim tim značajnijeg korišćenja klimatizacije. S druge strane, dovoljno dnevne svetlosti smanjuje potrebu za korišćenjem električne energije tokom dana, a korišćenje LED osvetljenja drastično smanjuje potrošnju. Troškovi održavanja i utrošena energija su racionalniji, projekti atraktivniji, a visoki standardi kojima se rukovodimo sve više prepoznaju i naši zakupci.

DOVOLJNO DNEVNE SVETLOSTI SMANJUJE POTREBU ZA KORIŠĆENJEM ELEKTRIČNE ENERGIJE TOKOM DANA

GTC je prošle godine prodao 11 zgrada u okviru pet biznis parkova u Beogradu mađarskom investitoru Indotek Grupi, za 270 miliona evra, što je jedna od najvećih transakcija nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi poslednjih godina. Upravo ste završili novu poslovnu zgradu i upravljate šoping centrom Ada Mall. Koji su vam budući planovi?

Prodaja našeg celokupnog kancelarijskog portfolija došla je u pravom trenutku. Završili smo naš razvojni ciklus u Srbiji i započeli novo poglavlje na ovom tržištu. Poslovni objekti sa najvećim naglaskom na održivosti ostaće naš fokus u Srbiji.

GTC Grupa je jedan od lidera na tržištu komercijalnih, poslovnih i stambenih nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Kada uporedite stanje i trendove na svim tržištima na kojima poslujete, kako vidite dalji razvoj ova tri segmenta nekretnina u Beogradu i Srbiji?

Trend bujanja tržišta nekretnina nastaviće se u sva tri segmenta. Svedoci smo istorijskog rasta tržišta stanova bez ikakvih pokazatelja usporavanja sledeće godine. Industrijski i logistički sektor, iako još uvek mlad, jedan je od najbržerastućih segmenata nekretnina u Srbiji i očekuje se da će usled globalnih trendova još više rasti. Za razliku od kancelarijskog segmenta, koji je jak samo u Beogradu, i stambeni i industrijski sektor podjednako se brzo šire u drugim gradovima. Kancelarijski projekti koji su u planu i u izgradnji ukazuju na svetlu budućnost i u ovom segmentu.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: GTC

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.