GDE SE ISPLATI INVESTIRATI NA HRVATSKOM PRIMORJU

17. Jan 2022
Photo: PIXABAY

Paprene cene nekretnina na hrvatskom primorju, koje su prošle godine dostigle plafon, ne bi trebalo da nastave da rastu tokom 2022, a ni da utiču na tržište koje beleži odlične rezultate. Otkrivamo mesta gde se još uvek mogu kupiti nekretnine po pristojnim cenama.

Prethodna godina je, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, bila neočekivano uspešna za većinu hrvatskih agencija koje se bave nekretninama. O tome svedoči i agencija Biliškov Nekretnine iz Splita, koja je i sama dobro upućena u situaciju na hrvatskom primorju, posebno u Dalmaciji. Kako prenosi hrvatski portal Jutarnji list, iz agencije navode da je situacija na tržištu nekretnina bila dobra na celom hrvatskom primorju, kao i u Zagrebu i u ostalim delovima zemlje. Razlog tome su povoljni stambeni krediti, subvencije za mlade, kao i sve veća tendencija da se štedi u nekretninama, a ne u bankama. Sve to dovelo je da potražnja bude veća od ponude. Primetan je konstantan deficit nekih vrsta primorskih nekretnina, poput stanova u Splitu, ali je uprkos tome, sve više Amerikanaca zainteresovanih za kupovinu. Od ostalih stranaca, u Dalmaciji je naviše kupaca bilo iz Češke, Poljske, Slovačke, Nemačke i Austrije, nešto manje iz Skandinavije, a tu su i ljudi iz dijaspore.

DUBROVNIK/FOTO:PIXABAY

Dok se jedan deo kupaca, među kojima se najviše izdvajaju državljani Češke, Poljske i Slovačke, opredeljivao za privatne vile za odmor, neke čak i ekskluzivne, drugi deo kupaca je mesec dana koristio nekretnine u privatne svrhe, dok je preostali deo sezone izdavao nekretnine turistički. Ukidanje viza između Amerike i Hrvatske doprinelo je znatnom poboljšanju odnosa, te kupaca iz SAD-a ima sve više, naročito od kada je uvedena direktna linija iz Amerike do Dubrovnika.

ŠIBENIK/FOTO:PIXABAY

Predviđanja za ovu godinu ostaju ista – ne očekuje se novi rast cena, hit nekretnine i dalje ostaju one u prvom redu do mora, mada je primetna i sve veća potražnja za kućama udaljenim od obale, sa vrhunskim pogledom i bazenom. Velika je potražnja i za stanovima na obali, površine između 50 i 70 metara kvadratnih, koji su u deficitu, jer investitorima nisu isplativi.

SPLIT/FOTO:PIXABAY

Pogodna mesta za investiranje na primorju, s obzirom na cene nekretnina, i ove godine ostaju Šibenik i Kaštela, dok ostali gradovi u Dalmaciji, poput Zadra, Splita, Makarske i Dubrovnika imaju vrlo visoke cene kvalitetnih nekretnina, navodi se na portalu.

Tekst: Petar Dobrosavljević

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.