DA LI ĆE PAD CENE GVOŽĐA SNIZITI CENE NEKRETNINA?

22. Jun 2022
Photo: Pexels

U prethodne dve godine svedočili smo abnormalnom rastu, kako gradnje tako i cena, koji je u više navrata rezultirao i mesečnim poskupljenjem prosečnog kvadrata i do 300 evra. Sada se na međunarodnom nivou pojavio faktor koji bi mogao čitav trend da okrene u suprotnom pravcu.

Na iznenađenje mnogih, u poslednje 2 nedelje na globalnim tržištima primetan je prilično ozbiljan pad vrednosti cene gvožđa. Prema podacima sajta tradingeconomics, cena sirovog gvožđa po toni trenutno iznosi 115 dolara, dok je 08. juna ona iznosila 142,4 dolara po toni.

S obzirom na to da čelik ima veoma širok spektar upotrebe u više industrija, pa i građevinskoj industriji, troškovi tih industrija sada počinju da padaju. Posledično je sve to uticalo na cenu novogradnje. U slučaju da se pad cena čelika nastavi, vrlo je verovatno da će prosečna cena stanova, koja je na primer u Beogradu u slučaju starogradnje 1.680 evra, a novogradnje 2.165 evra, krenuti silaznom putanjom.

Cene kvadrata u Srbiji

Prema poslednjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, za prvi kvartal ove godine na tržištu nepokretnosti je u tom periodu obrnuto 1,6 milijardi evra, što je za 23,1 odsto više nego u isto vreme lane. Više od polovine tog novca potrošeno je na kupovinu stanova - 889,5 miliona evra.

U istom izveštaju stoji da je za godinu dana cena stambenih kvadrata u celoj Srbiji porasla od 5 do 23 odsto. Poskupela je i starogradnja i novogradnja, a najveći skokovi u ceni zabeleženi su u Nišu, dok su najmanji u Kragujevcu, piše blic.rs.

Prema podacima u izveštaju, najjeftiniji kvadrat u prestonici u stanovima koji su već imali vlasnike bio je 400 evra, najskuplji 4.902 evra, a prosečno 1.680 evra. Kada su u pitanju novi stanovi, cene se kreću u rasponu od 600 do vrtoglavih 9.115 evra, dok je u proseku kvadrat novogradnje 2.165 evra. Stan u novogradnji u Novom Sadu u proseku košta 1.505 evra po metru kvadratnom, za 16 odsto više nego pre godinu dana, a u starogradnji se sa 1.255 evra popeo na 1.517 evra. U Nišu stan od 50 kvadrata u starogradnji skuplji je za skoro 10.000 evra. Umesto prošlogodišnje cene od 831 evro, sada je kvadrat u proseku 1.020 evra, što je poskupljenje od čak 23 procenata.

Ključan zastoj na kineskom tržištu

Cena rude gvožđa odbacila je sve svoje dobitke za ovu godinu jer su investitori postali uplašeni zbog pada kineske potražnje, piše Fajnenšal Tajms dodajući da je to problem za neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija.

Prema S&P Global Platsu, ruda gvožđa je juče oslabila za 8 odsto i pala na šestomesečni minimum, što je deveta uzastopna sesija pada. Analitičari upozoravaju da bi ona mogla sada da padne na oko 100 dolara po toni, prvi put od novembra, ako kinesko tržište nekretnina ostane u zastoju. Na ovu zemlju otpada oko polovine globalne proizvodnje čelika.

„Počeci izgradnje ove godine nisu bili dovoljno jaki i konačno su porudžbine nestale, kaže za FT Kolin Hamilton, šef istraživanja roba u BMO Kapital Markets. "Železare sada moraju da smanje proizvodnju".

Tržište nekretnina učestvuje 40 odsto u ukupnoj potražnji za čelikom u Kini, ali izgradnja novih domova je pala ove godine jer je Peking odlučio da preuzme kontrolu i nad cenama na tom tržištu i da napokon smanji nivo duga velikim građevinskim kompanijama.

„Maj je bio posebno loš, u padu između 30 i 40 odsto u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Hamilton.

Istovremeno, industrija čelika u zemlji nastavila je da održava stabilnu proizvodnju, oko 1,1 milijardu tona godišnje.

U ovom gradu u Srbji cena kvadrata je skočila za čak 400 evra.

 

Izvor: blic.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.