CTP – LIDER INDUSTRIJSKOG SEKTORA U ZELENOJ TRANZICIJI

29. Jul 2023
Photo: CTP Srbija

Kao lider u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u centralnoj i istočnoj Evropi, sa portfoliom koji obuhvata gotovo 11 miliona kvadrata objekata A klase u deset zemalja od Baltika do Crnog mora, holandska kompanija CTP, koja u Srbiji posluje već šest godina, vrlo ozbiljno shvata uticaj svojih aktivnosti na životnu sredinu. Sa ciljem da bude industrijski lider u tranziciji prema ugljenično neutralnoj ekonomiji i ostvari pozitivan uticaj na zajednice u kojima posluje, CTP primenjuje najsavremenije materijale i tehnologiju, kako bi zgrade koje gradi i kojima upravlja bile energetski efikasne, sa najmanjim mogućim uticajem na životnu sredinu, i kako bi se obezbedila njihova održivost tokom vremena.

Preuzevši odgovornost da unapredi održivost svojih operacija i neutrališe ugljenik u većoj količini nego što ga je emitovao kroz svoje poslovanje, CTP je prethodnih godina uložio u nove tehnologije kako bi ispunio zadati cilj i dobio zeleni BREEAM sertifikat za sve nove objekte u svom portfoliju. To je i postignuto 2021. godine, kada je BREEAM sertifikovano gotovo 300 CTP objekata na 100 lokacija u šest zemalja. Ovom svojom odlukom i njenom realizacijom, CTP ne samo što je prva evropska kompanija za industrijske i kancelarijske nekretnine koja je preuzela inicijativu i obavezu da ceo njen portfolio bude BREEAM sertifikovan, nego što je nakon sertifikacije postao najzelenija kompanija za razvoj industrijskih nekretnina u Evropi.

CTP u Srbiji u svom portfoliju poseduje 13 gotovih objekata, na pet različitih lokacija, ukupne površine veće od 285.000 metara kvadratnih, i svi objekti poseduju BREEAM sertifikat zelene gradnje i energetske efikasnosti. Lokalno prisustvo CTP-a ne sastoji se samo od obezbeđivanja prostora za nova radna mesta. Kompanija sprovodi višestruke aktivnosti vezane za razvoj infrastrukture koa i podršku zajednicama u kojima posluje.

Posvećenost CTP-a održivom razvoju uključuje i ISO sertifikaciju za sisteme upravljanja životnom sredinom i energijom za ceo njihov portfolio. Trenutno svi CTP objekti u Češkoj Republici, Slovačkoj i Rumuniji imaju sertifikat ISO 14001 (Upravljanje životnom sredinom) i ISO 50001 (Upravljanje energijom), a u planu je da se narednom periodu ISO sertifikacija finalizuje u svim zemljama u kojima posluje CTP, pa i u Srbiji.

Pored razvoja pametnih zgrada, kako bi se uštedeli energija i novac, i razvoja koncepta „kružnih parkova”, po sistemu cirkularne ekonomije, sa ciljem da se postigne nulti otpad, CTP, u okviru svoje sveobuhvatne inicijative održivosti, uveliko radi na razvoju solarne strategije, kako bi svojim zakupcima snizio njihove operativne troškove, i istovremeno im obezbedio izvor obnovljive energije za sopstvene ciljeve održivosti. CTP je već najavio da će ove godine početi da postavlja solarne panele na svim svojim objektima u Srbiji. Imajući u vidu planiranu kvadraturu objekata, kad budu postavljeni svi solarni paneli, CTP će biti jedan od najvećih proizvođača zelene energije u Srbiji.

Ključni stub CTP strategije ugljenične neutralnosti je kupovina i održavanje prirodnih šuma u zemljama u kojima posluje. U tom cilju, CTP namerava da kao vlasnik šuma vodi računa o njima, unapredi njihov biodiverzitet i učini ih dostupnim ljudima. Kao prvi korak, CTP je u oktobru 2019. kupio svoj prvi šumski rezervat Mladá Boleslav u Češkoj Republici. Cela šuma od 100 hektara biće očuvana u svom prirodnom stanju i njome će upravljati stručni štabovi za podsticanje biodiverziteta. CTP nastavlja da traži druge, stare šume.

 

Petar Kolognat, direktor razvoja biznisa CTP Srbija

SOLARNI PANELI NA 10 OBJEKATA U SRBIJI DO KRAJA GODINE

Od 2017. godine, otkad posluje u Srbiji, CTP je akvizirao dva i sagradio jedanaest objekata, u kojima danas posluju velika imena iz najrazličitijih sektora. Trenutno je u toku izgradnja više od 230.000 m2 na pet različitih lokacija, čime će ukupan portfolio kompanije CTP u Srbiji preći pola miliona kvadrata. Svi novi objekti imaće BREEAM sertifikat, uključujući i budući najveći logistički centar u Srbiji, CTPark Belgrade City, čija izgradnja treba da bude završena do kraja godine, najavljuje Petar Kolognat, direktor razvoja biznisa CTP Srbija.

„Izgradnja svih objekata napreduje odlično, prema planu i definisanoj dinamici. Kada je reč o novim lokacijama, posebno bih istakao CTPark Novi Sad East koji će klijentima u tom gradu konačno ponuditi logistički objekat A klase. Takođe se radujemo razvoju CTPark-a Jagodina gde smo akvizirali oko 24 ha zemlje odmah pored autoputa na samo 2 km od centra grada. Početak izgradnje prve zgrade od 36.000 m2 očekujemo već u oktobru ove godine“, kaže Kolognat.

Pored izgradnje novih objekata, CTP ove godine počinje i sa ugradnjom solarnih panela na svojim objektima.

„Planiramo da do kraja godine na prvih 10 objekata u Srbiji krovove pokrijemo solarnim panelima i da u sistem predamo najmanje 20 MWp. Nakon toga će svaki objekat koji bude izgrađen, nakon godinu dana dobiti i solarnu elektranu na krovu. Očekuje se da dozvole dobijemo tokom leta i da već sa početkom jeseni krenemo sa instalacijom solarnih panela. Plan je da radimo na 3-4 lokacije paralelno“, izjavio je Kolognat na nedavno održanoj REBEC konferenciji.

 

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: CTP

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.