COLLIERS OČEKUJE ZNAČAJAN RAST POSLOVANJA U SRBIJI

04. Oct 2022
Photo: Colliers / Luke Dawson

Sa prihodom većim od četiri milijarde američkih dolara, više od 17.000 profesionalaca u 62 zemlje i više od 25 akvizicija samo u Evropi tokom protekle decenije, Colliers je najbrže rastuća real estate kompanija u svetu u poslednjih pet godina. Jedan od „velike četvorke", Colliers je bio prvi globalni provajder nekretnina koji je ušao na srpsko tržište u novembru 2000. Nakon kratke pauze prošle godine, Colliers Serbia ponovo posluje od 1. jula, sa novim partnerom, kompanijom West Properties. „Srbija je uvek bila važno tržište. Uvek smo znali da srpsko tržište nudi, pre svega, veliki potencijal za real estate investitore i developere, ali i da je strateški veoma važno iz regionalne, pa čak i evropske perspektive, šta nudi u smislu lokacije, logistike, outsourcing-a i poslovnog prostora. Znali smo da je važna zemlja u kojoj treba da budemo prisutni“, kaže Luk Doson, izvršni direktor za EMEA prekogranična tržišta kapitala u Colliers-u, u intervjuu za naš magazin.

COLLIERS JE NAJBRŽERASTUĆA KOMPANIJA ZA NEKRETNINE U SVETU U POSLEDNJIH PET GODINA

Poslednjih godina industrija nekretnina i građevinarstvo zabeležili su značajan rast u Beogradu i Srbiji. Kakvo je srpsko tržište nekretnina u poređenju sa zemljama u regionu?

Prvi put sam počeo da dolazim u Srbiju 2008. godine, i imao sam privilegiju da ovde živim 2012. i 2013. godine. Razvoj koja se dogodio za to vreme je fenomenalan. Čak i u poređenju sa zemljama u regionu, posebno Beograd se razvijao mnogo bržim tempom od gotovo bilo kog grada u Evropi u poslednjih 10 godina. Kada pogledate koliko ima novih kancelarija, novih stambenih zgrada, novih tržnih centara, u odnosu na to gde je ovo tržište bilo pre šest, sedam godina, to je apsolutno neverovatno. I izgleda da se taj trend nastavlja. Mnogi investitori su shvatili da postoji velika vrednost na ovom tržištu. Kada pogledate cenu izgradnje u odnosu na susedna tržišta, kada pogledate rast zakupa, kada pogledate porast mlađe populacije, postoji mnogo jakih argumenata zašto bi trebalo da budete u Beogradu.

Colliers nudi širok spektar profesionalnih usluga za kupce, zakupce i investitore, ali neke od njih postaju sve bolje iz godine u godinu. Koje usluge su zabeležile najveći rast u poslednje vreme?

Vidimo velike promene u industriji pružanja usluga u sektoru nekretnina. Ono što se dešava jeste da su tradicionalne usluge zakupa kancelarija, maloprodaje, industrijskog lizinga, procena vrednosti itd, i dalje tu, ali klijenti očekuju više. Počinju da se pojavljuju određene nove linije usluga, bilo da se radi o arhitekturi, dizajnu, inženjerskim firmama, upravljanju projektima, korporativnim finansijama, servisiranju dugova. Svi ovi dodatni elementi postaju sve veći deo našeg poslovanja. Postoje stvari koje klijenti počinju da očekuju od svog provajdera za nekretnine. Dakle, za nas kao kompaniju, veoma je važno ne samo da nastavimo da budemo jaki u tradicionalnim uslugama koje pružamo, već moramo da se prilagođavamo onome što klijenti žele. Najznačajniji rast smo primetili u sektoru upravljanja projektima. A upravljanje projektima može da bude u rasponu od opremanja male kancelarije ili maloprodajnog centra do izgradnje poslovnih zgrada i velikih logističkih centara. Colliers je napravio stratešku investiciju u ovoj oblasti širom Evrope.

Kad se uzmu u obzir kancelarije, zemlje u kojima poslujete i broj zaposlenih, Colliers se takođe globalno širi svake godine. Šta pokazuju brojke?

Colliers je najbržerastuća kompanija za nekretnine u svetu u poslednjih pet godina, u smislu prihoda, naših planova za kupovinu i našeg rasta, u smislu broja zaposlenih. Trenutno zapošljavamo više od 17.000 profesionalaca u 62 zemlje širom sveta. Naš prihod je veći od četiri milijarde američkih dolara. Veliki nam je plan rasta kako organskog zapošljavanja, tako i akvizicija. Samo u Evropi smo obavili više od 25 akvizicija tokom protekle decenije. Imamo još nekoliko na kojima trenutno radimo. Namera nam je da rastemo kroz proces prirodnog rasta u zemljama u kojima poslujemo, ali i strateški da kupujemo kompanije koje nam omogućavaju da napravimo veliki korak napred. Tako da ovo radimo i na bazi zemlje i na bazi usluga.

Kada se pomene Colliers, obično se kaže da je deo „velike trojke” ili „velike četvorke” u poslovanju sa nekretninama. Odnos snaga se, naravno, menja iz godine u godinu. Kakav je sada? I šta, osim brojeva i statistike, čini da se Colliers izdvaja u odnosu na CBRE, JLL ili Cushman & Wakefield?

Rekao bih da je to „velika četvorka“. Ako gledate tržišnu kapitalizaciju kompanije, mi smo treći najveći provajder u sektoru nekretnina na svetu. Ali naš fokus je uvek više na kompaniji i kulturi i načinu na koji postupamo sa klijentima. Nije nam krajnji cilj da budemo najveći, nego da budemo najbolji. Mislim da svi naši konkurenti rade mnogo toga veoma dobro, ali Colliers se uvek trudio da radi stvari malo drugačije. Trudimo se da se postavimo više preduzetnički, dosta vremena odvajamo da se fokusiramo na razumevanje poslovanja naših klijenata. Dakle, ne samo njihove potrebe za nekretninama, već šta je ono što žele da urade za svoje celokupno poslovanje. Nekretnine su obično samo platforma za poslovanje kompanije. A za nas kao provajdera nekretnina, zaista je važno da razumemo šta naši klijenti rade svaki dan, da bismo im obezbedili nekretninu koja odgovara njihovim potrebama. Dakle, naš cilj je uvek da se prilagodimo klijentu.

Koliko ste vas četvoro zaista konkurentni, a koliko sarađujete, budući da zaista delite tržište svuda u svetu?

Definitivno delimo tržište. U zavisnosti od zemlje, različite firme imaju različitu jačinu i pokrivaju različite regione. Takođe i sarađujemo. Česti su slučajevi da radimo zajedno na projektima. Konkurencija između firmi je relativno prijateljska jer su nekretnine mala industrija na svakom tržištu. Pogledajte Beograd, na primer, svako svakog poznaje. Nije mnogo drugačije ni u jednom drugom gradu u svetu. Iako je sektor nekretnina veliki, broj ljudi koji su aktivni u onome što radimo je relativno mali. Dakle, morate imati odnose sa konkurentima, radi se o protoku informacija. Odnosi koje imamo sa našim konkurentima verovatno su veoma različiti nego u drugim industrijama, jer je to uglavnom prijateljska konkurencija.

Koliko ste zadovoljni rezultatima kancelarije u Zagrebu, koja pokriva Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, i gde vidite svoju poziciju na srpskom tržištu za godinu dana?

Fantastično poslujemo u Hrvatskoj, nedavno smo otvorili i kancelariju u Ljubljani. U Hrvatskoj poslujemo gotovo isto koliko i ovde u Srbiji. Odradili su odličan posao u smislu izgradnje, ne samo svog lokalnog poslovanja, već i saradnje sa međunarodnim investitorima. Njihovo poslovanje je zaista odličan primer fleksibilnosti Colliers-a i mogućnosti da budu preduzetnički nastrojeni. Kada pogledate šta je naš cilj za Srbiju, nikada ne bih rekao da želimo da budemo broj jedan ili broj dva za godinu ili dve. Naš cilj je uvek da se potrudimo da imamo odličan posao sa odličnim klijentima. Verujem da će se u narednih godinu-dve odlično uklopiti veštine i stručnost West Properties tima i platforma koju Colliers pruža u smislu odnosa sa klijentima, marketinga, šireg pristupa kapitalu i znanja i iskustva širom Evrope. Tako da ćete videti kako će poslovanje ovde u Srbiji u narednih godinu-dve značajno rasti, razviće se novi tipovi proizvoda, a biće i zaposleno još ljudi.

Gde vidite potencijal za najveći poslovni rast na srpskom tržištu – u maloprodaji, kancelarijskom prostoru, logistici, industrijskim ili stambenim objektima? 

Mislim da sektor logistike ima najveći potencijal za rast, ako pogledate broj kvadratnih metara logističkih objekata koji postoje u u Srbiji u odnosu na ono što vidite u susednim zemljama Evrope. Logistički sektor u Srbiji počeo je da se razvija tek pre četiri-pet godina, značajno kasnije nego u drugim zemljama. Tako da mislim da logistika ima najveći potencijal za rast. Ovde smo već videli ogroman rast u smislu tržišta kancelarija, stambenog tržišta, sa nekoliko novih tržnih centara koji su otvareni u poslednjih pet, šest godina. Rekao bih da će se to nastaviti, ali da neće biti tako visokog rasta. Takođe mislim da ritejl parkovi imaju još prostora za dalje širenje u zemlji.

Više od godinu dana pažljivo ste birali novog partnera u Srbiji i konačno ste se odlučili za poznatog lokalnog provajdera nekretnina West Properties, koji od 1. jula posluje kao Colliers. Šta vas je navelo da ovo donesete ovu odluku i šta očekujete od ovog partnerstva?

Tako je, više od godinu dana pokušavali smo da pronađemo novog partnera. Intervjuisali smo više od 20 kompanija i sproveli jedan od najvećih procesa koje smo ikada uradili u pokušaju pronalaženja novog partnera. Želeli smo da pronađemo ne samo kompaniju koja ima odlične profesionalce i dobre odnose sa klijentima, nego i kompaniju kojoj možemo da verujemo i za koju smatramo da ima istu kulturu kao i mi.  West Properties ne samo da je imao veštine, već smo zaista osećali da žele da razvijaju posao na isti način na koji mi želimo da rastemo u Colliers-u. Tako da mislim da smo se odlično uklopili. Ono što bi Colliers želeo od poslovanja u Srbiji jeste da budemo uspešni, ali što je još važnije, želimo da se uverimo da na ovom tržištu imamo kompaniju koja može da servisira naše velike međunarodne klijente, bilo da to je Microsoft ili bilo ko drugi koji je aktivan u ovom regionu. Kada klijenti dolaze u Srbiju, najvažnije nam je da verujemo našem partneru ovde u zemlji da će se postarati da klijenti dobiju isti nivo usluge koji bi dobili bilo gde u svetu. A sa West Properties znamo da to možemo.

Radite za Colliers od 2003, napustili ste kompaniju 2014, ali ste se vratili 2017. Zvuči kao – jednom  sa Colliers-om uvek sa Colliers-om. Da li se osi i na klijente?

Rekao bih da je tako. Srećni što imamo klijente koji su sa nama skoro isto koliko i ja u kompaniji. Jedna od sjajnih stvari u vezi sa Colliers-om je to što su mnogi naši zasposleni već dugo u kompaniji. Ja sam kompaniji blizu 20 godina, a moj otac gotovo 40 godina. I to se onda, naravno, prenosi i na odnose sa klijentima. Klijenti žele stabilnost. Žele da znaju, kada nas pozovu, da se osoba koja radi zakup kancelarija ili procenu investicija ne menja na svakih šest meseci. Tako da smo srećni što imamo klijente koji su lojalni Colliers-u 10, 15, 20 godina. To nam je zaista važno.

Vi ste Kanađanin, živite u Londonu i stručnjak za poslove prodaje investicija širom Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Kako ste uspeli da spojite sve te kulturne i geografske razlike u tako uspešnu karijeru?

Porodica moje majke je iz Ukrajine, tako da ja vučem korene iz nekog šireg regiona ovde. Kada sam 2007. došao u Evropu iz Kanade, imao sam 24 godine. U to vreme nisam mislio da ću biti ovde toliko dugo. Ali u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope, uvek sam se osećao veoma dobrodošlo. I uvek mi je bilo zaista zanimljivo, sve te kulturne i poslovne razlike, istorija i ostalo. Tako da je za mene to što sam došao iz Kanade u Centralnu, Istočnu i Jugoistočnu Evropu, u nekim aspektima bilo veoma drugačije, ali u drugim aspektima, nije mi se činilo toliko strano, možda zbog moje porodične istorije, a možda i zato jer sam odrastao u Kanadi gde se naviknete na različite kulture i različite ljude. Ali stvarno sam uživao. Nikad mi nije bilo dosadno. Cela moja karijera je uvek bila puna promena. Živeo sam u Dubaiju, u Beogradu, u Pragu, u Londonu. Poslovi koje sam obavljao omogućili su mi da putujem, da upoznam različite ljude i različite kulture. To što sam zavšrio u Londonu je verovatno bilo najviše iz poslovnih razloga. Bila je to prilika da radim ovo što sada radim, da iskoristim ono što sam naučio u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da vidim šta možemo da uradimo sa tim na evropskom nivou.

Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: Colliers

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.