ŠIRI SE TEHNOLOŠKI PARK BEOGRAD - U PLANU IZGRADNJA TRI NOVE ZGRADE

21. Jul 2022
Photo: Screenshot Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)

U Tehnološkom parku Beograd u planu je gradnja još tri zgrade. Investitor izrade urbanističkog projekta planiranih zgrada je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok je nosilac izrade projekta kompanija Energoprojekt urbanizam i arhitektura iz Beograda.

Predmetna lokacija i objekti naučno - tehnološkog parka izgrađeni su na području oko Zvezdarske šume, jugozapadno od Instituta Mihajlo Pupin. Kompleks čini 5 objekata, zgrada za naučno - tehnološki rad, dva vezna objekta - čvorišta za vertikalnim i horizontalnim komunikacijama i centralni infrastrukturni objekat Naučno - tehnološkog parka Beograd.

 Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)

Urbanističkim projektom planirana je izgradnja 3 nova objekta sa podzemnom garažom. Objekti su na nivou trećeg sprata međusobno povezani i predstavljaju novu celinu koja je u potpunosti odvojena od postojećih objekata kompleksa. Kako je navedeno u urbanističkoj dokumentaciji, svaki od objekata namenjen je za inovacionu delatnost kompanija, a pored toga planirani su i brojni zajednički sadržaji, kao što su Centar za sazrevanje inovacija, kantina, kafeterija.

Planirani objekti predstavljaju drugu i treću fazu izgradnje u okviru kompleksa. Prvu fazu čine već postojeći objekti u okviru kompleksa. Druga faza obuhvataće izgradnju objekta broj 1, koji je planiran kao trospratna građevina sa podrumom u kojem je smešteno 46 parking mesta. Na nivou prizemlja objekta projektovan je centar za sazrevanje inovacija sa kancelarijskim prostorom u prizemlju i na prvom spratu, "coworking" prostorom, kao i laboratorijama i trening salama.

Prvi i drugi sprat namenjeni su poslovnom prostoru za inovacione kompanije. Tu su predviđene i zajedničke prostorije, dok je treći sprat predviđen za kantine i kafe bar uz izlaz na zeleni krov. Ukupna bruto površina objekta iznosi 6.846,02 m2.

 Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)

Faza 2 predviđa i proširenje parking prostora na parceli za nova 52 parking mesta.

U okviru faze 2 i 3 planirana je izgradnja drugog i trećeg objekta, iste spratnosti kao i u slučaju prvog objekta (Po+P+3). Podrumske prostorije u okviru ove dve zgrade imaju kapacitet sa ukupno 157 parking mesta. Objekti po svojoj funkciji imaju istu organizaciju kao i prvi objekat. Trećom fazom ubuhvaćeno je i smanjenje broja parkinig mesta na parceli (za ukupno 17 mesta), zbog izgradnje trećeg objekta sa pripadajućim izlazom iz garaže. Ukupna bruto površina ova dva objekta iznosi 13.173.86 m2.

Oblikovni koncept, kako se navodi u urbanističkom projektu, je savremen, a osnovna masa objekta koncipirana je kao klasična aluminijumska zid zavesa, zastakljena dvostrukim kaljenim laminiranim staklom, sa niskim koeficijentom prolaza toplote.

Naučno-tehnološki park je institucija koja pruža podršku startap kompanijama ili timovima kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji proizvoda i usluga. U okviru kompleksa nalaze se objekti koji su građeni tokom 1989. i 1990. godine.

U okviru suterena postojećih objekata postoji 58 garažnih mesta. U samom kompleksu sa obe strane postojećih objekata postoji po jedan parking prostor sa po 38 parkiing mesta, kao i severozapadnom delu parcele, parking sa 45 parking mesta. U okviru kompleksa smeštena je i poslednja stanica javnog prevoza broj 66.

Projekat je na javnoj prezentaciji od 27. jula do 4. avgusta u zgradi Gradske uprave grada Beograda, piše ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

Foto:  Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.