RADI SE PROJEKAT NOVOG STADIONA CRVENE ZVEZDE, MARAKANA SE VEROVATNO RUŠI

19. Jan 2023
Photo: jcomp on Freepik

Кada 1. septembra bude punila okruglih 60 godina, čuvena Marakana (od 2014. godine zvanično se zove stadion „Rajko Mitić”) biće najverovatnije srušena. Takva sudbina joj „preti” iz sadašnje perspektive, odnosno planova u Crvenoj zvezdi, prema kojima se uveliko sprema izgradnja novog fudbalskog hrama.

Godinama su se se vagali i analizirali brojni projekti, a o najboljem rešenju pričao je generalni direktor Zvezdan Terzić još pre dva meseca, kao gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu, pišu Novosti.

„Voleli bismo novi stadion malo da dislociramo, oko 300–400 metara severnije, da se približimo Autokomandi zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju. Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili stadione tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih ulaznica, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Primer je AEК iz Atine, klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, koji je napravio skok sa 6.000 na 22.000. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od karata. Mi planiramo, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju”, istakao je Terzić.

Nova Marakana, osim što će biti na drugoj lokaciji, imaće i manji kapacitet nego sadašnja.

„Stadioni sa atletskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Posle analize sa jednom nemačkom firmom došlo se do drugačijeg rešenja. Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sedećih mesta. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra. Ako bismo ga pravili na postojećem zemljištu, morali bismo da srušimo Marakanu”, kaže Terzić.

Procenjeno je da bi izgradnja trajala tri do četiri godine, i u tom periodu Zvezda bi najverovatnije igrala van Beograda.

Izvor: novosti.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.