POČINJE IZGRADNJA LINIJSKOG PARKA U BEOGRADU

08. Jan 2022
Photo: Grad Beograd

Prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do 25. maja, koje JKP Zelenilo već detaljno uređuje, prve su dve celine na kojima će sledeće nedelje početi izgradnja Linijskog parka u Beogradu, najavio je glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić.

Linijski park, koji će biti uređen dužinom od 4,6 kilometara, od Beton hale do Panevačkog mosta, najznačajniji je gradski projekat na otvorenom, čiji je cilj da se revitalizuje priobalni deo prestonice, koji je duži vremenski period razvijan kao industrijska zona sa železničkim saobraćajem. Sada će ova zona biti uređenja po ugledu na njujorški High Line, i celom svojom dužinom objediniće kulturne, edukativne, sportsko-rekreativne i komercijalne sardžaje. Park će imati pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone i edukativne centre.

Paralelno s početkom gradnje, Sekretarijat za investicije pripremiće javnu nabavku za projektovanje i izvođenje radova na ostalim delovima Linijskog parka, kako bi u letnjim mesecima počeli radovi u ostalih osam celina.

„Čitav Linijski park je zamišljen tako da nema trajne, već izmenjive sadržaje u odnosu na doba i vreme kada se događaji i kulturne aktivnosti obavljaju. Biće tu sportskih aktivnosti, privremenih komercijalnih sadržaja, amfiteatara i preko sto drugih sadržaja. Obezbedili smo i prostor za parkiranje, a posebno je interesantno to što ćemo saditi terapeutske vrste biljaka pa će park imati i tu vrstu karaktera", rekao je Stojčić.

Linijski park je projekat na kom je radilo 55 mladih arhitekata, a radovi na izgradnji trajaće oko 2,5 godine. Vrednost projekta je oko 55 miliona evra. Novac biti obezbeđen delom iz budžeta, a delom iz donacija kompanija i pojedinaca.

Text: D. MINIĆ

Foto: Grad Beograd

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.