MERDEKA 118 U MALEZIJI DRUGI NAJVIŠI NEBODER NA SVETU

12. Jan 2022

Sa svojih 118 spratova i nedavno postavljenim tornjem na visini od 678 metara, neboder Merdeka 118 u Kuala Lumpuru građevinsko je remek-delo koje Malezija smatra ikoničnim simbolom svog napretka i budućnosti.

Kad bude potpuno završen, ovaj neboder biće i zvanično druga najviša zgrada na svetu, viša i od Šangajske kule visoke 632 metra. Prvo mesto i dalje drži Burdž Kalifa u Dubaiju sa svojih 829,84 metra visine.

MERDEKA 118 NIJE VIŠA JEDINO OD BURDŽ KALIFE

Meredeka 118 ima korisnu površinu od 288 hiljada kvadratnih metara, od čega je više od polovine namenjeno poslovnom prostoru. Predviđeno je da se u kuli nađu i tržni centar, džamija, hotel Park Hajat, ali i najviša osmatračnica u jugoistočnoj Aziji. Šira lokacija od 1,5 hektara takođe će sadržati javne prostore kao i park u prizemlju.

U NEBODERU ĆE BITI POSLOVNI PROSTOR, TRŽNI CENTAR, DŽAMIJA I HOTEL  PARK HAJAT

Mesto nam kome je izgrađen nosi istorijsku vrednost. Neboder gleda na stadion Merdeka, gde je bivši lider Tunku Abdul Rahman proglasio nezavisnost Malezije 1957.

Malezijski premijer Ismail Sabri je na svečanosti povodom završetka tornja rekao da ova građevina zapravo „odražava sliku" Rahmana, koji je slavno pre više od šest decenija podigao ruku i viknuo: „Merdeka!" (u prevodu „nezavisan“).

Toranj Merdeka projektovao je australijski arhitektonski studio Fender Katsalidis u kom ističu da je dizajnom smbolično predstavljena kulturna mešavina koja definiše ljude u ovoj zemlji.

Izvor: CNN

Photo: dezeen.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.