IZDATA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA STANIČNU ZGRADU NA PROKOPU

02. Aug 2022
Photo: gradnja.rs

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju stanične zgrade na železničkoj stanici „Beograd centar“, poznatijoj kao „Prokop“. Finansijer i partner države u izgradnji stanične zgrade i komercijalnih sadržaja u glavnoj železničkoj stanici je kompanija „Rejlvej siti“ iz koje poručuju da će radovi biti završeni do kraja 2023. godine.

Stanična zgrada na „Prokopu“ prostiraće se na 5.650 kvadratnih metara, a predračunska vrednost radova, kako se navodi u rešenju o izdavanju građevinske dozvole, iznosi 1,77 milijardi dinara bez PDV-a.

„Prema ugovorenom dinamičkom planu, zgrada stanične zgrade biće završena do kraja 2023. godine nakon čega je predviđeno njeno opremanje i uvođenje u eksploataciju“ rekli su u kompaniji „Rejlvej siti“.

Ugovor sa kompanijom „Rejlvej siti“ potpisan je u drugoj polovini 2020. godine, na osnovu poziva Republike Srbije iz 2019. za partnerstvo u završetku izgradnje železničke stanice „Beograd centar“, prenosi ekapija.com.

Taj ugovor predvideo je da država uloži zemljište i omogući gradnju na već izgrađenim objektima i svim parcelama u svom vlasništvu na železničkoj stanici, a da privatni partner (firma čiji je jedan od vlasnika biznismen Branislav Grujić) izgradi staničnu zgradu, komercijalne sadržaje i parkinge.

Ugovor, koji se ubrzo našao pod lupom „Transparentnosti Srbija“, predvideo je faznu gradnju i to da se u prvoj fazi izgradi upravo stanična zgrada i deo parking-prostora. Partner se obavezao i da finansira izgradnju stanične zgrade u skladu sa građevinskom dozvolom, dok će izgradnja drugih objekata biti u skladu sa tržišnom i poslovnom politikom partnera.

Železnička stanica „Prokop“ gradi se već 45 godina. Funkciju glavne železničke stanice preuzela je 2018. godine, kada je stanica na Savskom trgu, u centru grada, zatvorena.

U „Prokopu“ su uređeni stanični peroni i prilaz zgradi iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, dok stanična zgrada i prilaz objektu sa auto-puta Beograd – Niš još nisu izgrađeni.

Privatni partner bi, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izgradnju stanične zgrade trebalo da počne 8. avgusta, dok zasad nema najava o izgradnji pristupa auto-putu, iako je država prošle godine taj projekat uvrstila na listu kapitalnih prioritetnih projekata.

Glavna železnička stanica, po svemu sudeći, u skorije vreme neće biti povezana ni sa beogradskim metroom, budući da idejni projekat ne predviđa da kroz „Prokop“ prođu ni prva, ni druga linija koje bi, bar prema obećanjima nadležnih, trebalo da budu završene do 2030 godine. Veza sa „Prokopom“ predviđena je tek izgradnjom treće linije.

Udruženje građana „Po meri metro“ pokušalo je, tokom javnog uvida u Plan generalne regulacije šinskih sistema, da izdejstvuje da prva linija metroa prođe i kroz „Prokop“, ali takva inicijativa nije naišla na sluh nadležnih.

Predsednik Vučić je ipak, u maju ove godine, ministru infrastrukture Tomislavu Momiroviću poručio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom „Prokop“.

Momirović je u junu, tokom posete Francuskoj, rekao da beogradski metro neće biti kompletno završen ako se ne spoji s „Prokopom“.

 

Izvor: ekapija.com

Foto: gradnja.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.