INOBAČKA: GRADNJA U SIMBIOZI SA AUTENTIČNIM DUHOM NOVOG SADA

22. May 2023
Photo: Vukajlo Babić i Danilo Babić, vlasnici Inobačke

Kompanija Inobačka, porodična građevinska firma sa sedištem u Novom Sadu, već treću deceniju posluje u građevinskom sektoru, baveći se građevinskim investicijama, projektovanjem i izgradnjom, prefabrikovanom proizvodnjom, razvojem infrastrukturalnih projekata, te gradnjom naučno-tehnoloških centara i poslovnih objekata. Međutim, sa sazrevanjem kompanije stigli su i izazovniji projekti, kao što su hotelski kompleksi, a odnedavno i jedinstvena i specifična izgradnja prvih podzemnih garaža u Novom Sadu.

Uz inovacije u izgradnji, ova kompanija danas je prepoznatljiva i po tome što ulaže velike resurse u očuvanje zelenila i istorijskog nasleđa grada Novog Sada, koji je u ekspanziji svog infrastrukturnog razvoja. O najznačajnijim aktuelnim projektima na kojima trenutno rade, za naš magazin govore vlasnici kompanije Inobačka, Vukajlo i Danilo Babić.

Vukajlo Babić, vlasnik Inobačke / Foto: Inobačka

Vaša kompanija dobila je koncesioni posao za izgradnju četiri javne garaže u Novom Sadu, a projekat podzemnih garaža u samom centru Novog Sada, u Ulici Modena i kod Banovine, predmet je i jednog naučno-istraživačkog rada iz oblasti geotehnike. Kako teče realizacija projekata garaža i po čemu je ova izgradnja toliko specifična?

Vukajlo Babić: Javne garaže grade se po modelu javno-privatnog partnerstva. Izgradnja javne garaža Banovina privodi se kraju i biće u funkciji do kraja godine, a javna garaža Modena je u fazi izrade konstrukcije i planirano je da bude u upotrebi za građane na proleće 2024. godine. Preostale dve garaže, na lokaciji Trga Republike i Šafarikove ulice, tek su u fazi izrade idejnog koncepta. Budući da je Novi Sad vrlo specifična sredina za gradnju, jer ima izuzetno visok nivo podzemnih voda, ova dva projekta bila su vrlo izazovna za iskop temeljnih jama i zaštitu iskopa. Celom poslu prethodili su detaljno urađeni geotehnički i elaborat spuštanja nivoa podzemnih voda, koji su dali smernice za izvođenje temeljne jame. Svi građevinski radovi bili su specifični. Zaštita temeljne jame na podzemnoj garaži Banovina izvršena je takozvanom zavesom od šipova, a dubina temeljne jame išla je do 11 metara. Još kompleksniji radovi izvedeni su na podzemnoj garaži Modena, koja je projektovana na tri nivoa. Radovima na iskopu prethodilo je izmeštanje postojećih instalacija i infrastrukture, gde je najzahtevnije bilo izmeštanje magistralnog toplovoda i njegova priprema za grejnu sezonu. Potpora iskopa temeljne jame rađena je armirano-betonskim dijafragmama dužine oko 30 metara, a dubina je rekordna u Novom Sadu i iznosi oko 17 metara. S obzirom na blizinu susednih objekata, Tanurdžićeve palate, Katedrale i ostalih objekata koji su pod zaštitom grada Novog Sada, bilo je neophodno sprovesti opsežne mere zaštite iskopa sistemom čeličnih razupora u dva nivoa. Mnogi od ovih poduhvata izvedeni su prvi put u našem gradu. Svi radovi obavljeni su vrhunski i profesionalno. Kad uzmete u obzir da se u Novom Sadu vrlo retko kopa dublje od 5 do 6 metara ispod zemlje, zbog nivoa podzemnih voda, onda vam je jasno zašto su ovi radovi bili toliko kompleksni i specifični i što se o njima pišu naučni radovi.

Danilo Babić, vlasnik Inobačke / Foto: Inobačka

Inobačka je jedna od retkih građevinskih firmi koja stavlja očuvanje životne sredine i autentičnost gradskog jezgra iznad profita. Da bi sačuvala drvored jablana prilikom izgradnje podzemne garaže Banovina, odrekla se 40 garažnih mesta, zbog čega je čak i projekat naknadno menjan. Koliko je važna ekološka osvešćenost u današnje vreme?

Danilo Babić: Možda je i najvažnija. Verujemo da svaka izgradnja novijeg doba mora da bude ekološki, ali i društveno osvešćena. Naš kompanijski stav je da ostanemo dosledni u negovanju autentične novosadske arhitekture, što smo i sproveli u delo na restauraciji objekta koji datira s početka 20. veka u Železničkoj ulici u Novom Sadu. Trudimo se da sačuvamo svako istorijsko obeležje objekta koji je u našim rukama i to radimo, bez izuzetka, ukoliko prilike to dozvoljavaju. Tako su, upravo na ovoj adresi, uz konsultaciju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sačuvana dva stabla stara 70 godina, koja se sad nalaze u staklenoj bašti u sklopu objekta, čime im je obezbeđen nesmetan dalji razvoj. Zgrada na ovoj lokaciji korišćena je za potrebe Narodne banke Srbije, a sada je od istorijskog značaja za ovaj grad i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a mi smo je konzervatorskim radom, i funkcionalno, i estetski, vratili u izvorni oblik iz 1920. godine. Veliko nam je zadovoljstvo što će od leta sedište naše kompanije i poslovni centar početi sa radom upravo na ovoj lokaciji i to u objektu koji je sagrađen još u prošlom veku. U prizemlju našeg poslovnog centra biće lociran i Regus centar, svetski poznat lanac za fleksibilni, odnosno hibridni način rada, sa modernim kancelarijama za coworking.

Javna garaža Banovina / Foto: Inobačka

Jedan od izazovnijih eko-projekata koji je pred vama jeste izgradnja hotelsko-poslovnog kompleksa na mestu sadašnjeg hotela Park, pored Futoškog parka u Novom Sadu. Ceo kompleks projektovan je u skladu sa LEED standardima. Šta ovaj „zeleni kompleks” znači Novom Sadu?

Vukajlo Babić: Ovaj projekat nesumnjivo je jedna od najvećih investicija u Novom Sadu, vredna čak 107 miliona evra. Hotelsko-poslovni kompleks sastojaće se od objekta hotela Hyatt Regency Novi Sad i od premijum poslovnih prostora u objektu Trinity Park. Ovo je prvi ovakav urbani kompleks koji je ujedno doprinos i ekologiji i turizmu. Dolaskom jednog od najvećih svetskih hotelskih lanaca, Novi Sad će se pozicionirati kao centar međunarodnog kongresnog turizma u Vojvodini, a njegovim otvaranjem 2026. godine, grad će dobiti najveći kongresni centar, površine 1.900 kvadratnih metara i kapaciteta od gotovo 1.000 mesta. Ujedno, ovo je i ekološki projekat, budući da je čitav kompleks baziran na korišćenju zelene energije, odnosno, obnovljivih izvora energije, u skladu sa LEED standardima i carbon-free sistemom. Inače, reč je o najnovijim svetskim preporukama kada su u pitanju energetska efikasnost i očuvanje životne sredine. Čitav kompleks zamišljen je kao najefikasniji mogući sistem koji podrazumeva visokoefikasne klima komore sa dvostrukim adijabatskim vlaženjem povratnog vazduha, koje praktično smanjuju potrebe za hlađenjem, odnosno smanjuju kapacitet energetskog bloka na hlađenju za 40 odsto. Samim tim smanjuju utrošak, pa i sve negativne uticaje neekoloških energenata. Prostor oko sadašnjeg hotela biće potpuno ozelenjen, a drvo ginko, koje je pod zaštitom kao spomenik prirode, biće centralno mesto novog projekta i njegov zaštitni znak. Posebna pažnja pridaće se i očuvanju banjskog dela i SPA centra, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela u Futoškom parku i predstavlja prepoznatljivi simbol Novog Sada još od 19. veka.

Hotelsko-poslovni kompleks Hyatt Regency Novi Sad i Trinity Park / Foto: Inobačka

Brend Hyatt Regency je čuven u svetu hotelijerstva. Ovo će biti drugi hotel pod brendom Hyatt u Srbiji, s obzirom na to da je prvi otvoren pre 30 godina u Beogradu. Šta će ovaj hotel ponuditi Novosađanima?

Danilo Babić: Odlučili smo da kompanija Hyatt International bude operater našeg hotela jer delimo iste poslovne vrednosti i strategijske ciljeve u smeru razvoja kongresnog i wellness turizma. Naša želja je da budući hotel bude apsolutno dostupan sa svim svojim sadržajima stanovnicima Novog Sada. Voleli bismo da ubuduće Novosađani više borave u Futoškom parku, koji je jedna od najlepših zelenih oaza u Novom Sadu. Stručnjaci za hortikulturu i pošumljavanje sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu angažovani su na dodatnom ozelenjavanju celokupnog okruženja oko hotela, tako da će se obim zelenih površina uvećati. Hotel će imati 242 luksuzne sobe, sedam sala za sastanke, kongresni centar na 1.900 kvadrata, svečanu salu na 800 kvadrata, spa centar sa bazenom na otvorenom i pogledom na Futoški park. Zaposlićemo oko 250 ljudi, a naši restoranski i ugostiteljski objekti imaće direktnu vezu sa gradom. Jedna od inovacija je i to što će hotel Hyatt Regency Novi Sad biti otvoren za sve, a ne samo za goste hotela. Projektovan je tako da pešačkim tokovima i sadržajem F&B restorana u svakom trenutku bude omogućena fluktuacija građana u kompletnom prostoru oko hotela i unutar samog hotela.

Park Novi Residence / Foto: Inobačka

Osim zelenoj gradnji, pažnju posvećujete i implementaciji noviteta, kao što je prefabrikacija. Jedan od poslednjih projekata koji ste izgradili primenom ove tehnologije je stambeno-poslovni kompleks Park Novi Residence u Novom Sadu. Po čemu su ova tehnologija i sam objekat specifični?

Vukajlo Babić: Do sada smo izgradili više od 350.000 m2 stambeno-poslovnog prostora upotrebom tehnologije prefabrikata, gde smo tokom poslednjih 10 godina ostvarili uštedu u potrošnji drvenih oplata i smanjili otpadni materijal za više od 30 odsto. Ovog meseca priveli smo kraju izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa Park Novi Residence, koji je jedini kondominijum zatvorenog tipa u Novom Sadu. Dajemo značaj i prednost projektima koji doprinose kvalitetu življenja i blizini prirodnog okruženja. Kompleks se prostire na više od 56.000 m2, sa šest lamela i dve podzemne etaže sa više od 530 garažnih mesta. Samo okruženje kompleksa je impozantno jer se nalazi u produžetku novog gradskog parka koji obuhvata 35.000 m2 zelenila i modernih parkovskih sadržaja. Uvođenje novih tehnologija u izgradnju stambeno-poslovnih objekata u smislu prefabrikacije ima mnogo prednosti, jer se skraćuje ciklus izgradnje, a ekološkim načinom gradnje smanjujemo otpad korišćenjem recikliranog betona, čime se smanjuje i velika emisija CO2. U pitanju je održiv način gradnje i usmeren je ka zaštiti životne sredine jer se prefabrikovana proizvodnja vrši u kontrolisanim uslovima u pogonu.

Tekst: Ivana Brcan

Foto: Inobačka

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.