GODINA REKORDNIH INVESTICIJA U IZGRADNJU NOVIH CTP OBJEKATA

14. Feb 2023
Photo: Humanmade Studio (Na slici: Petar Kolognat, Head of Business Development, CTP Serbia)

Holandska kompanija CTP, vodeća u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u centralnoj i istočnoj Evropi, sa portfoliom koji obuhvata gotovo 10 miliona kvadrata objekata A klase u deset zemalja od Baltika do Crnog mora, u Srbiji posluje već šest godina. Za to vreme već je postala lider u ovom sektoru tržišta, sa ambicioznim planom da tokom ove godine duplira broj postojećih kvadrata i ciljem da tokom ove decenije dostigne više od milion kvadrata izgrađenih obekata u Srbiji. Petar Kolognat, rukovodilac razvoja biznisa u CTP Srbija, otkriva na kojim će se sve lokacijama razvijati novi CTP projekti i zašto „nearshore" trend pogoduje razvoju ovog sektora nekretnina u Srbiji.

Objekat BGD1 od 100.000 m2 u izgradnji: CTPark Belgrade City biće najveći logistički centar u Srbiji / Foto: CTP Srbija

CTP je krajem prošle godine započeo izgradnju svog „flagship" projekta u Srbiji, CTPark Belgrade City. Pored ekskluzivne lokacije, na samo 10 kilometara od centra grada, šta još ovaj industrijsko-poslovni park čini posebnim i kad se očekuje da bude useljiv?

CTP je početkom 2021. godine akvizirao 27,5 hektara zemljišta na lokaciji Novi Beograd-Kvantaš, sa ciljem da razvije najveći logistički centar u Srbiji, u neposrednoj blizini centra grada i aerodroma Beograd. Sa svojih 135.000 m2 prostora, CTPark Belgrade City biće najveći logistički centar u Srbiji koji će tržištu nuditi jedinice od 2.500 m2 pa naviše magacinskog prostora, sa kancelarijama i izložbenim prostorom. Zbog svoje zaista premijalne lokacije i izuzetne povezanosti sa autoputem i glavnim gradskim saobraćajnicama, ovaj objekat će biti idealan za FMCG industriju, farmaciju, e-trgovinu i takozvanu „last mile" logistiku. Prvi objekat u okviru ovog parka će biti useljiv u četvrtom kvartalu sledeće godine.

Od početka poslovanja u Srbiji, CTP je pokrenuo brojne projekte i trenutno u svom portfoliju poseduje 12 objekata. Ko su uglavnom vaši klijenti?

Do sada smo u Srbiji sagradili 12 objekata ukupne površine preko 265.000 m2 na pet različitih lokacija, što nas čini liderima na tržištu sa indeksom zauzetosti prostora od 98%. Trudimo se da imamo raznovrstan profil klijenata te osim logističkih objekata gradimo i proizvodne pogone. CTP je još 2019. godine krenuo sa razvijanjem CTParka Novi Sad, koji je sada dom za neke od najsavremenijih fabrika u Evropi – Continental, BMTS i Nidec. U okviru CTPark-a Kragujevac sagrađena su dva objekta ukupne površine 55.000 m2 za potrebe proizvodnog pogona kompanije Yanfeng. Treća fabrika za istog klijenta je u izgradnji i biće završena u avgustu. CTP grupa ima zaista raznovrstan portfolio renomiranih klijenata, sa kojima kontinuirano gradimo poverenje i najbolje moguće odnose tokom celog procesa poslovanja. Uspeh takvog jednog odnosa prema klijentima ogleda se u tome što skoro 80% novih objekata gradimo za postojeće klijente.

Koji je trenutno najveći industrijski park u Srbiji?

Najveći industrijski park u Srbiji je CTPark Belgrade North koji je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji, Beograda i Novog Sada, odmah pored autoputa (E75). Ukupna trenutna površina izgrađenih objekata u Parku prelazi 100.000 m2, uz mogućnost širenja na preko 220.000 m2. Trenutno u ovom Parku posluju Tehnomanija, Dijamant, Milšped, Lidl, Mercata VT, Intereuropa, Galerija Podova i Pet Centar. Nova hala od 17.000m2 koja se gradi u ovom parku biće useljiva već u trećem kvartalu ove godine.

Kakvi su razvojni planovi kompanije u narednom periodu?

CTP samo u ovoj godini očekuje izgradnja rekordnih 252.000 m2 objekata na šest različitih lokacija u Srbiji.  Osim gorepomenutih parkova, aktivno razvijamo i  CTPark Belgrade West u Šimanovcima, gde su sagrađena i u potpunosti izdata četiri objekta ukupne površine od preko 55.000 m2. U ovom Parku posluju Sika, Emmezeta, Phoenix Pharma, Milšped i BOSCH, za čije je potrebe sagrađen proizvodni pogon. Uskoro počinjemo sa izgradnjom još jedne hale od 35.000 m2 u okviru ovog Parka, koja će biti useljiva u četvrtom kvartalu ove godine.

Nedavno smo u Novom Sadu akvizirali još dve nove lokacije. Na samoj Kaćkoj petlji izgradićemo CTPark Novi Sad East sa dva objekta ukupne površine 60.000 m2. Prvi objekat od 25.000 m2 biće useljiv u četvrtom kvartalu ove godine.

U Industrijskoj zoni Novi Sad Sever, na samo četiri kilometra od centra grada i četiri kilometra od autoputa E75, završili smo kupovinu preko 20 hektara zemlje na kojoj projektujemo najveći industrijski park u Vojvodini – CTPark Novi Sad City. Siguran sam u veliki uspeh ovog projekta, imajući u vidu trenutnu ponudu kvalitetnog industrijskog prostora u ovom gradu.

Šta su najveće prednosti CTParkova, zbog kojih se klijenti opredelju za vaše objekte?

CTP je zaista posvećen održivom razvoju, naši poslovni parkovi su zelenog karaktera, atraktivnog dizajna i usmereni na dobrobit korisnika. Svaki naš objekat poseduje BREEAM sertifikat zelene gradnje i energetske efikasnosti. Kao drugu veoma bitnu prednost moram istaći da smo trenutno jedina kompanija na našem tržištu koja klijentima može ponuditi više različitih lokacija. Pronalazak kvalitetnih parcela je definitivno jedan od stubova uspeha našeg poslovanja i mi smo u konstantnoj potrazi za novom zemljom na lokacijama gde vidimo potencijal za dalji razvoj.

Najavili ste postavljanje solarnih panela na vašim krovovima?

Tako je, plan nam je da krovovi svih naših objekata budu pokriveni solarnim panelima, do kraja ove godine završićemo instalaciju na prvih deset objekata i dostići kapacitet od 20mWh. Imajući u vidu planiranu kvadraturu naših objekata verujemo da ćemo biti jedan od najvećih proizvođača zelene energije u Srbiji.

Kako vidite poziciju i značaj Srbije sa njenim industrijsko-logističkim kapacitetima u odnosu na region, posebno u svetlu aktuelnog rata u Ukrajini?

Uočljivo je da naši klijenti tragaju za pouzdanim rešenjima kako bi obezbedili napredak svog poslovanja u godinama koje dolaze. Okreću se bližim, i da tako kažem, prijateljskijim lancima snabdevanja, rat u Ukrajini samo je ubrzao taj „nearshore" trend. Ovo će se pretvarati u sve veću potražnju za dodatnim industijskim prostorima u neposrednoj blizini razvijenih tržišta zapadne Evrope, koja će biti mnogo otpornija na rizike kriza koje bi mogle da nas zadese u bliskoj budućnosti.

Tekst: Petar Dobrosavljević

Foto: Humanmade Studio

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.