CTP DUPLIRA KAPACITETE DO 2030. I PREDVIĐA SNAŽAN RAST INDUSTRIJSKOG I LOGISTIČKOG SEKTORA U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI

20. Apr 2023
Photo: CTP (Na slici: CTPark Belgrade North)

CTP Grupa, vodeći evropski developer, vlasnik i operater industrijskih i logističkih objekata, planira da duplira kapacitete svoje panevropske mreže poslovnih parkova na 20 miliona kvadratnih metara do kraja decenije, budući da istraživanje pokazuje da će pet ključnih faktora uticati na snažan razvoj ovog real estate sektora u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde je i dalje velika potražnja za industrijskim i logističkim prostorom. Najnovije istraživanje pokazuje da će potražnja za industrijskim i logističkim nekretninama na tržištima Centralne i Istočne Evrope nadmašiti Zapadnu i Južnu Evropu.

CTP je najveći evropski developer, vlasnik i operater industrijskih i logističkih nekretnina koji u svom portfoliju ima 10,5 miliona kvadratnih metara. U planu je proširenje kapaciteta na 20 miliona metara kvadratnih, na ključnim tržištima Centralne i Istočne Evrope, kao i u Nemačkoj, Austriji i Holandiji, sa ciljem da se dodatnih 10 miliona kvadratnih metara logističkog prostora izgradi do 2030. godine. Portfolio od 20 miliona metara kvadratnih generisaće godišnji prihod od zakupa u iznosu od milijardu evra.

Objekat BGD1 od 100.000 m2 u izgradnji: CTPark Belgrade City biće najveći logistički centar u Srbiji / Foto: CTP Srbija

CTP vidi snažnu potražnju za daljim razvojem svojih kapaciteta na novim lokacijama, kao i za proširenjem svojih postojećih CTParkova, koji stižu od postojećih i novih zakupaca širom tržišta Centralne i Istočne Evrope na kojima je CTP prisutan, a koja pokrivaju Češku Republiku, Slovačku, Rumuniju, Mađarsku, Poljsku, Srbiju i Bugarsku, i zapadna tržišta EU u Nemačkoj, Austriji i Holandiji.

Snažna potražnja podstaknuta je dejstvom nekoliko faktora, kao što su porast nearshoring i friendshoring trendova, poboljšana infrastruktura, raznovrsna ekonomija koja se širi, ubrzani rast e-trgovine, kao i kvalifikovana radna snaga i pouzdana tržišta rada.

Foto: ctp.eu

U svom novom istraživačkom izveštaju „CEE: Business-Smart Region“, CTP je analizirao ove faktore i identifikovao pet ključnih pokretača rasta, koji će podržati pojačanu potražnji za industrijskim i logističkim prostorom u Centralnoj i Istočnoj Evropi do kraja decenije. Faktori su:

  1. Kvalifikovana radna snaga
  2. Povezana tržišta
  3. Diverzifikacija i širenje privrede
  4. Rast domaće potrošnje
  5. Jake osnove sektora nekretnina

Remon Vos, izvršni direktor CTP-a, rekao je: „CTP već dugo veruje u potencijal Centralne i Istočne Evrope i nema sumnje da kombinacija jakih ekonomskih osnova, novonastalih globalnih megatrendova – kao što je porast nearshoring trenda – i ključne dinamike tržišta nekretnina, znači da će region Centralne i Istočne Evrope nastaviti da nadmašuje razvijenija evropska tržišta, podstičući dalju potražnju za logističkim i industrijskim prostorom. CTP je savršeno pozicioniran da ispuni ovu potražnju, sa značajnim planom razvoja širom regiona, koji će nam omogućiti da udvostručimo naše kapacitete do kraja decenije, razvijajući i upravljajući visokoodrživim industrijskim i logističkim prostorom, fokusiranim na klijente, kakav današnji zakupci traže.”

Bert Heselink, direktor za odnose sa klijentima CTP Grupe, dodao je: „Kontinuirani rast potražnje za industrijskim i logističkim prostorom u Centralnoj i Istočnoj Evropi podržan je jedinstvenom kombinacijom faktora, sa snažnim ekonomskim rastom koji podstiče rastuću potrošnju i kontinuirani rast e- trgovine, koja je istorijski zaostajala za Zapadnom Evropom, ali je sada sustiže. U međuvremenu, znatno poboljšana infrastruktura i povezanost, zajedno sa kvalifikovanom i konkurentnom radnom snagom, znači da je region u savršenom položaju da iskoristi rastuću potražnju. Očekujemo da će ove osnove pokretati kontinuirani rast potražnje za industrijskim i logističkim prostorom do kraja decenije.”

Foto: ctp.eu

PET KLJUČNIH POKRETAČA RASTA INDUSTRIJSKOG I LOGISTIČKOG SEKTORA

  1. Kvalifikovana radna snaga

Tržišta Centralne i Istočne nude kvalifikovanu radnu snagu po konkurentnim cenama, koje su za sektore transporta, skladištenja i proizvodnje u proseku manje od jedne trećine onih u zapadnoj Evropi. Prosečan broj nedeljnih radnih sati u sektoru transporta i skladištenja i proizvodnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi je iznad proseka EU – 27. U međuvremenu, „obrnuti odliv mozgova“ povećava broj kvalifikovane radne snage, jer se mladi profesionalci vraćaju iz Zapadne Evrope, delimično privučeni nižim poreskim stopama. Indeks znanja engleskog jezika za 2022. godinu u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope (bez Srbije) viši je od Francuske, Italije i Španije.

  1. Povezana tržišta

Značajna poboljšanja infrastrukture od 2000-ih su osigurala efikasan protok robe unutar regiona i ka i iz Zapadne Evrope, posebno putne infrastrukture. Investicije u infrastrukturu u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope, sa izuzetkom Poljske, premašile su prosek EU od 2015-2020, kao udeo u BDP-u. Tekuće investicije poboljšavaju vazdušnu povezanost, dok glavne kontejnerske luke u regionu doživljavaju sve veću potražnju kao alternativu onima u „Hamburg-Le Havru“, posebno za rute sa Bliskog istoka i Kine. Ova poboljšana povezanost podržava porast nearshoring i friendshoring usred tekuće globalne geopolitičke neizvesnosti i ekonomskih turbulencija.

  1. Diverzifikacija i širenje privrede

Region Centralne i Istočne Evrope je pokazao snažnu ekonomsku otpornost, sa realnim rastom BDP-a, koji je bolji od zapadnoevropskih tržišta i cele Evrope. Predviđa se da će rast BDP-a u regionu, u periodu od 2023. do 2026, rasti dvostruko brži od proseka evrozone. Snažna proizvodna baza, u kombinaciji sa rastućim sektorima znanja i inovacija, kao i tržištem kvalifikovane radne snage u region, i blizina Zapadne Evrope, znači da region brzo postaje nearshoring žarište, podstičući dalju potražnju za industrijskim i logističkim prostorom.

  1. Rast domaće potrošnje

Podstaknuta ekonomskom ekspanzijom, domaća potrošnja u Centralnoj i Istočnoj Evropi porasla je gotovo 50% od 2010. godine, što je više nego dvostruko više od proseka EU, uz porast potrošačke moći koji je podstakao rast e-trgovine, koja je zaostala za Zapadnom Evropom, ali sada je sustiže. Predviđa se da će se ukupna onlajn prodaja u regionu povećati oko 25 milijardi evra do 2026. godine, što je jednako rastu skladišnog prostora za e-trgovinu od 2,8 miliona kvadratnih metara u istom periodu, što je skoro ekvivalent ukupnim tržišnim zalihama u Budimpešti ili Bukureštu danas.

  1. Jake osnove sektora nekretnina

Neto stope apsorpcije (stopa zauzetosti prostora) u Centralnoj i Istočnoj Evropi su nadmašile zemlje Zapadne i Južne Evrope i očekuje se da će se to nastaviti u narednih pet godina. Stopa slobodnog (neizdatog) prostora na tržištu je ispod trogodišnjeg proseka u svim zemljama regiona (sa izuzetkom Budimpešte) i očekuje se da će ostati blizu istorijskih minimuma, što će doprineti rastu zakupnine. Ukupan kvalitet objekata u Centralnoj i Istočnoj Evropi je visok, s obzirom na to da se tržište pojavilo tek 2000-ih, dok je ponuda objekata A razreda ograničena, što utiče na povećanu potražnju i snažan je pokretač za dalji razvoj logističkog prostora.

Izvor: CTP

Foto: CTP

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.