BRIAN LACK & CO: BEOGRADSKO TRŽIŠTE SVE EKSKLUZIVNIJE

02. Jul 2022
Photo: brianlack.co.rs / SANJA MITROVIĆ, DIREKTOR BRIAN LACK & CO

Tržište luksuznih stambenih nekretnina spada u najatraktivniji deo ponude svake metropole, i Beograd se u tom smislu ne razlikuje od ostalih svetskih prestonica. Šta Beograd, ali i ostali gradovi u Srbiji, nude klijentima koji traže nekretnine dizajnirane po najvišim svetskim standardima, koliko je u pružanju brokerskih usluga prodaje i zakupa važna povezanost sa svetskim tržištem i šta danas klijeti najviše traže – pitali smo Sanju Mitrović, direktorku agencije Brian Lack & Co, specijlizovane za posredovanje u prometu luskuznih nekretnina na prestižnim lokacijama.

Brian Lack & Co je pre deset godina otvorena kao ispostava londonske kancelarije u Beogradu. Šta smatrate svojim najvećih uspehom na srpskom trištu u ovoj prvoj deceniji?

Iako u Beogradu postojimo jednu deceniju, možemo se pohvaliti dobrim rezultatima. Pored rezidencijalnih objekata u ekskluzivnim naseljima prestonice, posebno smo ponosni na Avala House projekat koji je nominovan za prestižnu nagradu Evropske unije iz oblasti savremene arhitekture „Mies van der Rohe Award 2022“. Reč je o luksuznoj nekretnini autentičnog dizajna koji spaja moderne elemente sa prirodnim okruženjem. Ovaj objekat je jedinstven i po načinu gradnje i predstavlja hrabar iskorak u arhitektonskom smislu. Izgrađen je korišćenjem najmodernije tehnologije izlivanja, bez vibracije, čime je omogućeno oblikovanje betonskih elemenata iz jednog komada.

AVALA HOUSE

Koliko je veza sa tržištem zapadne Evrope značila klijentima koji posluju sa vama i šta biste istakli kao najveći kvalitet koje vaše ime pruža?

Pre svega, bogato iskustvo na svetskom tržištu nekretnina. Zahvaljujući decenijskom postojanju, stvorili smo neverovatnu bazu podataka, kao i odličnu saradnju sa renomiranim investitorima. Upravo su ove kvalitete prepoznali brojni klijenti, kako domaći, tako i strani, uključujući i ambasade i strana predstavništva. Vrlo nas raduje činjenica da kupci u Srbiji prepoznaju naše namere i da nas inostrani kupci smatraju pouzdanom kompanijom koja će im u svakom trenutku pružiti prave informacije, kvalitetnu uslugu i, pre svega, sigurnost.

Koliko se ponuda beogradskog i srpskog tržišta nekretnina uklapa u Brian Lack ekskluzivni koncept?

Beograd je poslednjih godina postao prava metropola, tako da polako poprima prestiž velikih gradova na globalnom nivou. Tome je doprinela i izgradnja novih poslovno-stambenih objekata koji svojom modernom arhitekturom i luksuznim enterijerima pariraju svetskim građevinama. Najbolji primer takvog koncepta jeste Beograd na vodi, koji je drugi po veličini kompleks ovog tipa u Evropi, odmah iz projekta Minsk Mir.

Šta biste izdvojili od najatraktivnijih ponuda u Beogradu?

Srbija je mlado tržište nekretnina, ali napreduje neverovatnom brzinom. Svakako, centralno mesto zauzima prestonica. Od 17 opština, najveću pažnju privlači Vračar, koji je atraktivna lokacija zbog Hrama Svetog Save, pozorišta i muzeja. Novi Beograd se kao poslovni centar prestonice oblikovao i u stambenom smislu, nudeći svojim stanarima komforan život u blizini reka, velikih parkova, ali i važnih saobraćajnica koje nude laku komunikaciju sa ostalim delovima grada. U fokusu kupaca je i Savski venac sa glavnim prestoničkim ulicama i rezidencijalnim zonama na Senjaku i Dedinju, kao i Dorćol, koji mnogi smatraju „srcem grada“.

TESLA PALACE U KRAGUJEVCU

Kakva je ponuda u ostalim gradovima Srbije?

Kada su u pitanju ostali gradovi u Srbiji, pored Novog Sada i Niša, Kragujevac i Aranđelovac postaju interesantni kao tržište gde se prenosi dobra poslovna praksa iz većih gradova u Srbiji.

Među najpoželjnijim lokacijama u Kragujevcu je centar grada, gde posebno izdvajamo stambeni projekat Tesla Palace. On se prostire na 32.000 m2 i nalazi se u neposrednoj blizini Univerziteta, Instituta za matične ćelije i Palate pravde. Projekat obuhvata 218 stanova i 14 lokala i njegov završetak se očekuje u drugoj polovini sledeće godine. Interesantna je činjenica da, prema podacima RGZ-a, Kragujevac beleži rekordan skok prometa nekretnina u 2021. godini, zahvaljujući tome što je postao grad sa sve više fabrika, većim primanjima, boljom infrastrukturom i mesto gde je lakše doći do posla. U prilog tome ide i činjenica da je Kragujevac i univerzitetski grad, sa odličnom komunikacijom sa ostatkom Srbije.

Izdvajamo i ekskluzivni stambeno-poslovni objekat koji će se graditi u samom centru Aranđelovca koji će, pored 28 stanova, lokala i garaža, stanarima ponuditi sav luksuz i komfor prestoničkih nekretnina. Biće to prvi stambeni kompleks tipa kondominijuma u ovom gradu. Svi stanovi koncipirani su tako da omoguće maksimalnu funkcionalnost i optimalni odnos kvadrature u odnosu na broj spavaćih soba. Posebna pažnja je posvećena uređenju celokupnog objekta sa materijalima visoke klase i sa prostranim terasama sa kojih se pruža nezaboravan pogled na planinu Bukulju i Venčac, Banjski park, kao i istorijski značajna mesta po kojima je poznato Srce Šumadije i grad Aranđelovac. Od dodatnih sadržaja, ovaj stambeni kompleks imaće dečije igraliste, spoljni bazen, teratanu i spa zonu, kutak za porodično druženje, udobnu zajedničku terasu sa baštenskim nameštajem, kao i tehničku službu dostupnu 24h.

TESLA PALACE STANOVI NUDE NOVI STANDARD KOMFORA I PRESTIŽA

Aktuelna situacija dosta je uskomešala tržište nekretnina, cene kvadrata, pa i zakupa, konstantno rastu, kao i potražnja za svim tipovima stanova. Šta vaši klijenti sada najviše traže?

Uprkos pandemiji sa kojom se čitav svet borio prethodne dve godine, potražnja za nekretninama nije stagnirala. Naprotiv! Potražnja je sve veća, posebno za novogradnju. Razlog tome jesu i promene u stilu života. Polako napuštamo stare navike stanovanja i okrećemo se „otvorenim“ prostorima koje možemo da oblikujemo po svojim željama.

Za koju vrstu neketnina ste specijalizovani zbog kojih klijenti znaju da treba baš vama da se obrate za uslugu?

Luksuzne nekretnine su fokus Brian Lack & Co. U pitanju su rezidencijalni objekti koji su tako dizajnirani da svojim enterijerskim i eksterijerskim rešenjima ispunjavaju najviše svetske standarde. To znači da su izgrađeni od najkvalitetnijeg materijala i opremljeni skupocenim enterijerom. Neretko obuhvataju i prateće elemente, poput obezbeđenja, bazena, igraonica za najmlađe. Takođe, imamo bogato iskustvo u izdavanju i prodaji poslovnog prostora, ali i poslovnih zgrada i ostalih komercijalnih objekata.

Koje sve usluge pružate klijentima osim posredovanja prilikom kupoprodaje i zakupa?

Usvojili smo dobro poznatu praksu iz razvijenijih tržišta koja se zasniva na kompletnim uslugama upravljanja nekretninama. To znači da, osim posredovanja prilikom kupoprodaje i zakupa, nama možete da prepustite i brigu o naplati najamnine, tekućih troškova, održavanja nepokretnosti i tome slično. Takođe, nudimo 3D rešenje uređanja prostora, dok tim advokata stoji na raspolaganju za sva pravna pitanja.

Na našem tržištu nekretnina već je prisutno nekoliko velikih, svetskih kuća koje se bave pružanjem brokerskih usluga u sektoru nekretnina. Gde vidite svoju poziciju na srpskom tržištu i šta je vaša prednost u odnosu na neka druga poznata imena u vašoj delatnosti?

Ono po čemu se razlikujemo od drugih jeste koncept poslovanja zasnovan na evropskim modelima. Profesionalnost, izuzetna posvećenost i indvidualni pristup svakom klijentu čine temelj Brian Lack & Co, i to ćemo nastaviti da negujemo. Istovremeno, trudićemo se da podstaknemo strane investitore da ulažu u gradnju u Srbiji.

Tekst: Jovana Nikolić

Foto: Brian Lack & Co

 

Kontakt:

www.brianlack.co.rs

+381 11 40 10 888

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.