PRVA DVA EVROPSKA GRADA BEZ OTPADA SU IZ SLOVENIJE

18. Apr 2022
Photo: Pixabay (Bled, Slovenia)

Bled i Gorje prva su dva grada u Evropskoj uniji koji su dobili zvaničan sertifikat da su gradovi bez otpada (eng. zero waste cities). Inače, više od 462 evropske lokalne samouprave u EU obavezale su se da postanu gradovi bez otpada. Reč je o mestima u 11 evropskih zemalja: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Italija, Letonija, Rumunija, Slovenija, Španija, Velika Britanija Ukrajina.

Nevladina organizacija Zero Waste Europe (ZWE) je pokrenula programe Gradovi sa bez otpada (eng. Zero Waste Cities) i Sertifikacija gradova bez otpada (eng. Zero Waste Cities Certification) kako bi ubrzala dostizanje standarda „bez otpada" i razvoj cirkularne ekonomije u evropskim gradovima. Sertifikaciju sprovodi organizacija Mission Zero Academy (MiZA), koja je u stvari nekadašnji deo ZWE, piše Balkan Green Energy News.

Nakon uspešnog sprovođenja svojih planova za nula otpad, dve slovenačke opštine su podvrgnute reviziji od strane treće strane, koju je angažovala MiZA. One su dokazale efikasnost svog napretka u implementaciji sistema bez otpada i cirkularne ekonomije i dobili status sertifikovanih gradova sa dve zvezdice, saopštila je MiZA.

Sertifikacija sa dve zvezdice znači da ovi gradovi već rade mnogo bolje u sektoru upravljanja otpadom nego što zahtevaju evropski ciljevi, da imaju širok spektar mera za prevenciju, ponovnu upotrebu i reciklažu i da su veoma angažovani da različitim zainteresovanim stranama olakšaju njihov prelazak na sistem bez otpada.

I Gorje i Bled, inače dve popularne turističke destinacije, pokazuju liderstvo u upravljanju otpadom i resursima i imaju jasnu strategiju za poboljšanja koja će sigurno dovesti do još više zvezdica u budućnosti, saopštila je MiZA.

Zajedno sa slovenačkom ekološkom organizacijom Ekolozi bez granica (Ekologi brez meja), Gorje i Bled uspeli su da sprovedu više od 40 mera za unapređenje upravljanja resursima i svesti građana, za povećanje stope odvojenog sakupljanja otpada 7-11% na 75 odsto i 71% i smanje količinu otpada koju proizvede jedan turista 16%, dok se njihov broj skoro udvostručio.

Bled i Gorje će biti podvrgnuti novim proverama svake tri godine kako bi se potvrdio status sertifikacije, uz mogućnost podizanja nivoa, do maksimalno pet zvezdica.

Mission Zero Academy (MiZA) je navela da se stope odvojenog prikupljanja otpada u 462 grada, koja su se obavezala da budu bez otpada, kreću se od sedam do 93 odsto. Najbolje rangirani grad je Arcade Treviso u Italiji.

Međutim, kada se pogleda prosek vidi se, kako tvrde, direktan pozitivan uticaj aktivnosti koje sprovode ovi gradovi jer je njihova prosečna stopa 67%, što je iznad cilja EU za reciklažu od 55% za 2025.

Osim toga, podaci pokazuju da se u navedenim mestima u proseku proizvede 438 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika, dok je prosek EU za 2020. 503 kilograma.

 

Izvor: balkangreenenergynews.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.