FINSKA PONOVO NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU, SRBIJA NA 48. MESTU

03. Jan 2023
Photo: Pexels / Paul Theodor Oja

Na listi koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je po četvrti put osvojila prvo mesto kao najsrećnija zemlja na svetu za život. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osećajem blagostanja.

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija. Kategorije su bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek. Pored toga, tu su i sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije kao i nivo korupcije.

Kako bi pravilno uporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju Distopiju, punu „najsrećnijih ljudi na svetu“. Distopija je bila uzorak, model na osnovu kog je stvoren jedinstveni kombinovani rezultat za svaku zemlju. Model je morao da bude ocenjen u svakoj kategoriji posebno.

Zanimljivo je da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svetu sve bile zemlje severne Evrope. Finska je uzela prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocenom 7.842. Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svetu za život je Avganistan, koji se nalazi na 149. mestu. Među poslednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mestu, Srbija je na 48. mestu, Hrvatska na 59. mestu i Bosna i Hercegovina na 63. mestu. Nakon njih slede Crna Gora i Makedonija na 71. odnosno 92. mestu.

Izvor: tumagazin.rs

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.