DO KRAJA SEDMICE NA BEOGRADSKIM ULICAMA STO NOVIH ZGLOBNIH AUTOBUSA NA GAS

23. Nov 2022
Photo: goodtimes.ca

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas (metan) najkasnije do kraja nedelje biće pušteno u saobraćaj u glavnom gradu, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je, prilikom predstavljanja novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP-a, precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama 17, 23, 31, 65, 88, navodi Beoinfo.

„Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra“, rekao je Šapić.

Kako je naglasio, ova vozila će se puniti kao i sva ostala ovakvog tipa, na gasnim stanicama Kriogasa, a izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP-a, koja je predviđena za kraj marta, mnogo će značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom.

„Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu“, istakao je Šapić tom prilikom.

Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

 

Izvor: beograd.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.