PREDSTAVLJANJE FOTO-MONOGRAFIJE BEOGRAD CONCRETE

20. May 2022
Photo: PROMO

Predstavljanje foto-monografije „Ines Dorej BEOGRAD CONCRETE“ biće održano u ponedeljak, 23. maja u 18 sati u Konaku kneginje Ljubice. Na promociji će govoriti Inês d’Oray (Ines d’Orej) i Siniša Vlajković.

Portugalska fotografkinja Ines d’Orej boravila je u umetničkoj rezidenciji u srpskoj prestonici u okviru Beogradskog meseca fotografije 2021. Tom prilikom nastao je njen ciklus „Betonski Beograd” (Beograd Concrete), koji istražuje arhitekturu i identitet koji ona daje teritoriji na kojoj nastaje u kontekstu nasleđa beogradske i svetske modernističke arhitekture XX veka.

Projekat je usklađen sa višegodišnjim umetničkim opusom Ines d’Orej, koja je vršila slična istraživanja u drugim gradovima kao što su Lisabon, Porto, Kopenhagen i Tokio. U slučaju Beograda, posebno je bila zainteresovana za mešavinu stilova i arhitektonskih referenci koje je pronašla u javnim objektima izgrađenim između 1946. i 1980. godine, i stambenim ili poslovnim zgradama koje datiraju iz perioda izmeđudva rata, kada se arhitektonsko nasleđe dve Jugoslavije ukrštalo.

Monografija sadrži 53 reprodukcije, autorski tekst portugalske istoričarke umetnosti Andreje Garsije, kao i razgovor između Jelene Gačić, Marka Krsmanović-Simića i Siniše Vlajkovića. Projekat su podržali Ambasada Portugala u Srbiji, Galeria das Salgadeiras iz Lisabona i „Beogradski mesec fotografije”.

 

Tekst: Ana Kralj

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.