PARIŽANI GLASALI ZA ZABRANU IZNAJMLJIVANJA ELEKTRIČNIH TROTINETA

03. Apr 2023
Photo: Freepik

Stanovnici Pariza glasali su u nedelju, na neobavezujućem referendumu, za zabranu iznajmljivanja električnih trotineta na ulicama francuske prestonice, a gradske vlasti su saopštile da će prihvatiti rezultate izjašnjavanja građana. Glasalo je oko 90.000 ljudi, a rezultati su objavljeni na zvaničnoj veb stranici grada Pariza, prenosi ekapija.com.

Glasanje je sazvala An Idalgo, gradonačelnica Pariza, koja je zabrinuta za bezbednost. Istakla je da će poštovati rezultate glasanja, bez obzira na izlaznost, a AFP je preneo da bi mogla da raskine ugovore sa tri aktuelna operatera do 31. avgusta 2023. godine.

Gradonačelnica Pariza je glasanje nazvala velikim demokratskim uspehom za Pariz grad, dodajući: "Parižani koji su glasali, izjasnili su se protiv samouslužnih trotineta. Njihova vrlo jasna poruka postaje naš putokaz. Zajedno sa mojim timom pratiću njihovu odluku kao što sam obećala."

Pariz je postao jedan od prvih velikih gradova u Evropi koji je uveo korišćenje e-trotineta, još 2018. godine. Bilo je nekoliko operatera koji iznajmljuju trotinete u gradu, a 2020. godine uvedena je kontrola ovih mašina, uključujući verifikaciju starosti, registarske tablice...

Gradovi širom sveta pooštravaju propise o e-trotinetima, ograničavajući njihovu brzinu i mesta gde mogu da se parkiraju.

U Parizu je tokom prošle godine registrovano 459 nezgoda sa e-trotinetima i sličnim vozilima, u kojima su tri osobe poginule.

Električni trotineti, kojima se pristupa putem aplikacija za pametne telefone, koriste se u Parizu od 2018. godine, ali nakon pritužbi na njihovo haotično raspoređivanje, Pariz je 2020. smanjio broj operatera.

Takođe, grad je operaterima dao trogodišnji ugovor, zahtevajući da brzina trotineta bude ograničena na 20 kilometara na čas. Uvedene su i parking površine za ta vozila, a aktuelni ugovori traju do septembra 2023. godine.

 

Izvor: eKapija

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.