LOPTA IZ POLUFINALA SVETSKOG PRVENSTVA 1986. PRODATA ZA DVA MILIONA FUNTI

17. Nov 2022
Photo: trtworld.com

Lopta kojom je Dijego Maradona postigao možda dva najčuvenija gola u istoriji fudbala tokom polufinalne utakmice između Argentine i Engleske na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. prodata je na aukciji za dva miliona funti.

Maradona je prvi gol postigao tako što je rukom preusmerio loptu i prošao istrčalog engleskog golmana Pitera Šiltona, a u drugom je sa sredine terena predriblao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao golmana Šiltona i poslao loptu u gol.

Novinari su prvi gol nazvali „Božjom rukom“, pozivajući se na izjavu Argentinca da je gol postigao „delimično Maradoninom glavom, a malo uz pomoć Božiju“, a drugi je proglašen za „gol veka“.

Argentina je pobedila sa 2-1, a kasnije je osvojila svetsko prvenstvo pobedivši u finalu SR Nemačku sa 3-2.

Do sada je lopta bila u posedu Tunižanina Ali Bin Nasera, koji je bio glavni sudija meča između Argentine i Engleske.

Pre aukcije procenjeno je da bi lopta mogla da košta između 2,5 i 3 miliona funti. Maradonina majica sa istog meča, koja je u to vreme bila u vlasništvu engleskog reprezentativca Stiva Hidža, na aukciji u maju koštala je rekordnih 7,1 miliona funti, iako se procenjuje da će biti prodata za oko 4 miliona funti.

Iako lopta nije dostigla očekivanu cenu, ona je ubedljivo najskuplji komad sportskih suvenira koji je prodala aukcijska kuća Grejem Bad, specijalizovana za ovu oblast. Prethodni rekord bio je 420.000 funti za olimpijsku baklju sa Igara 1952. u Helsinkiju.

Maradona je preminuo u novembru 2020. godine, a tuniski sudija je rekao da je sada pravo vreme da se vredni suveniri podele sa svetom i izrazio nadu da će kupac izložiti loptu u javnom prostoru.

 

Izvor: n1info.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.