KO SU NAJBOGATIJE ŽENE SVETA U 2022. GODINI

03. Aug 2022
Photo: forbes.com

Retke su milijarderke koje su potpuno same stekle svoje bogatstvo, kao što je to učinila Rijana - nedavno proglašena za najmlađu „self-made“ milijarderku u SAD.

Ipak, sve i da su mnoge prebogate žene sveta dobar deo svoje imperije nasledile, ne mogu im se osporiti ambicija, smisao za biznis i „talenat“ da zadrže sav taj novac.

Objavljena je i lista najbogatijih žena planete za 2022. godinu, a na prvom mestu ponovo se našla Fransoaz Mejers Betankur (69), unuka osnivača L'Oreala, čija je neto vrednost procenjena na 74,8 milijardi američkih dolara.

Alis Volton (72), ćerka osnivača Volmarta, zauzela je drugo mesto, sa bogatstvom vrednim 65,3 milijardi američkih dolara, a odmah iza nje je Džulija Koh (60) koja je zajedno sa svoje troje dece od supruga nasledila imperiju Koch Industries. Njena lična imovina iznosi 60 milijardi američkih dolara.

Tu je svakako i Mekenzi Skot (52), spisateljica i filantrop, inače bivša žena osnivača Amazona, Džefa Bezosa. Njeno bogatstvo vredno je 43,6 milijardi američkih dolara. Poznato je i da Mekenzi velike svote novca donira, a ima čak 25% udela u gigantu iz oblasti e-trgovine.

Na petoj poziciji liste najbogatijih žena sveta je Žaklin Mars (82), koja poseduje jednu trećinu kompanije Mars, najvećeg globalnog proizvođača slatkiša. Poseduje imovinu u iznosu od 31,7 milijardi američkih dolara. Za petama joj je najbogatija Australijanka, „teška“ 30,2 milijardi američkih dolara. U pitanju je Đina Rajnhart (68), naslednica kompanije Hancock Prospecting.

Mirijam Adelson (76) je udovica Šeldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsednika kockarnice Las Vegas Sands, koji je preminuo u januaru 2021, u 87. godini života. Mirijam poseduje bogatstvo vredno 27,5 milijardi američkih dolara.

Suzan Klaten (60) je moćna biznismenka koja stoji iza BMW-a, tačnije, poseduje 19% udela u tom proizvođaču automobila. Procenjena vrednost njene imovine je 24,3 milijardi američkih dolara.

I na kraju, slede Iris Fontbona (80), udovica Andronika Lukšića, koji je stekao bogatstvo u rudarstvu i biznisu s pićima, pre nego što je 2005. umro od raka. Procena je da imovina Iris vredi 22,8 milijardi američkih dolara.

Svakako ne treba zaboraviti ni Abigail Džonson (60), izvršnu direktorku firme Fidelity Investmentsa od 2014. godine, kada je preuzela dužnost svog oca. Njena imovina vredi 21,2 milijardi američkih dolara, prenosi ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.