CHARGE&GO: BRZO I LAKO DO NAJBLIŽEG ELEKTROPUNJAČA

04. Jul 2022
Photo: chargego.rs

Kompanija Charge&GO kreirala je prvu regionalnu digitalnu platformu i mobilnu aplikaciju koja prikazuje mrežu punjača za električna vozila. Platforma pruža vozačima električnih vozila mogućnost pristupa mestu za punjenje kao i mogućnost plaćanja korišćenja punjača kroz aplikaciju, dok kompanije, zahvaljujući ovoj aplikaciji, mogu daljinski da upravljaju svojom mrežom punjača. Ovo obuhvata brojne usluge, kao što su kontrola punjenja, praćenje rada punjača, određivanje cena, ograničavanje upotrebe i pregled sesija punjenja.

RAZLIKA IZMEĐU AC I DC PUNJAČA

Korisnicima sistema Charge&GO na raspolaganju su AC i DC punjači. „Neki su već postavljeni i u na usluzi vozačima električnih vozila širom Srbije, drugi su u fazi projektovanja i ugradnje, a za jedan deo elektropunjača intenzivno se traže dobre lokacije”, kaže Nemanja Grubješić, rukovodilac službe za tehniku i prodaju u kompaniji Charge&GO.

Grubješić nam je objasnio razliku punjenja vozila na AC i DC punjaču, gde se najveća razlika ogleda u brzini punjenja. Električna vozila imaju litijum-jonske baterije, koje se pune na jednosmeran napon, odnosno DC napon, zato je vreme punjenja dosta kraće.

„AC punjači iz mreže dobijaju naizmeničan napon, koji se u automobilu, zahvaljujući njegovim elementima, prebacuje u jednosmeran i puni bateriju. Taj proces je dugotrajan, zato AC punjač spada u sporiji tip punjača i on se koristi u kućnim uslovima ili na komercijlanim objektima, gde se ljudi vremenski duže zadržavaju. Prosečno vreme punjenja električnog automobila na AC punjaču je od četiri do osam sati”, objašnjava Nemanja Grubješić.

Kada je reč o DC punjačima, ceo sistem je nešto drugačiji. Ovi modeli imaju invertor koji prebacuje naizmenični u jednosmerni napon i on automatski puni bateriju, što znatno ubrzava vreme punjenja. Od snage DC punjača zavisi i brzina punjenja automobila. Brzi punjači bateriju pune između jednog i tri sata, dok ultrabrzi punjači bateriju automobila mogu da napune za manje od sata.

„Za duži vek električnog automobila, odnosno njegove baterije, preporučuje se AC punjenje, što je ujedno i najjeftinije rešenje. Vozači električnih automobila svoja vozila pune uglavnom tokom noći, kada je jeftinija struja, i ujutru su spremni za vožnju. Punjenje koje traje između četiri i osam sati može u potpunosti da napuni bateriju. Za punjenje baterije električnog vozila do punog kapaciteta potrebno je mnogo manje novca nego da se napuni rezervoar automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje”, ističe Grubješić.

CHARGE&GO INFOPEDIJA: OD ČEGA ZAVISI BRZINA PUNJENJA?

Brzina punjenja električnog vozila na brzom i ultrabrzom punjaču najvećim delom zavisi od kapaciteta i karakteristike punjenja baterije u vozilu, a ovi faktori prilično se razlikuju u zavisnosti od modela vozila. Drugim rečima, vozilo sa manjim kapacitetom baterije kraće se puni, dok veći kapacitet baterije zahteva duže vreme punjenja. Da ilustrujemo ovo primerom, poslužićemo se analogijom. Flaša manje zapremine brže će se napuniti pod mlazom vode iste jačine nego veća flaša.

Nedavno smo napravili i mali ogled. Na OMV pumpi Lapovo sever punili smo dva električna vozila na punjaču Unity 120 proizvođača Siemens Kostad koji ima izlaznu snagu od 120 KW. U tabeli smo prikazali vreme punjenja za ova dva modela, a punjenje smo obavili pod jednakim uslovima: baterije u oba vozila su pre punjenja bile na 15% kapaciteta, a punili smo ih do 85%.

 

Model

Kapacitet baterije

Trajanje sesije punjenja

Hyundari Kona

64 kWh

45 minuta

BMW i3

33 kWh

30 minuta

 

Punjač na OMV pumpi Lapovo nalazi se u mreži Charge&GO i za pristup ovom, kao i svim drugim punjačima u ovoj mreži, postoji više načina (pomoću QR koda ili broja punjača), ali ako preuzmete aplikaciju, automatski dobijate nižu cenu, usmeravanje putem GPS navigacije i pristup neverovatnoj evropskoj mreži od 170.000 punjača u 30 zemalja.

Tekst: Milica Radičević

Foto: Bojan Džodan

 

Kontakt:

www.chargego.rs

podrska@chargego.rs

+381 11 715 85 99   

+381 66 803 1 700

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.