VINO SE PO ČAŠI POZNAJE

07. May 2022
Photo: sunmoon-stars.com

Za spravljanje vina potrebno je ogromno znanje i još veće iskustvo vinogradara, a za serviranje – poznavanje tehnike. Vrhunski somelijeri poštuju osnovna pravila serviranja, koja podrazumevaju poseban redosled posluženja vina, određenu temperaturu njegovog iznošenja, kao i jedinstveno uparivanje hrane i pića koje naročito ističe punoću ukusa svakog zalogaja.

RIEDEL ČAŠE DRUGAČIJE SU ZA SVAKO VINO I SVAKU SORTU

Kao što se čovek poznaje po odeći, tako se vino poznaje po čaši. Sa tradicijom dužom od 250 godina i svetskom reputacijom koja je više od 50 godina svrstava u najznačajnije proizvođače vinskih čaša, kompanija Riedel pokazala je koliko oblik čaše utiče na percepciju vina. Buke, ukus, balans i završna aroma sveukupne punoće vina najvećim delom zavise od oblika čaše iz koje se pije i koja ima kompleksnu ulogu u prepoznavanju i prenošenju poruke kvalitetnog vina.

RIEDEL ČAŠE IZ KOLEKCIJE WINEWINGS

Riedel čaše, drugačije za svako vino i svaku sortu, pa čak i za određenog proizvođača, kao i veliki izbor dekantera, možete pronaći u prodavnicama Sun, Moon & Stars (www.sunmoon-stars.com).  

Pre sipanja u čašu, svako vino treba „dekantirati“, sipati u posebnu posudu, da bi se vino odvojilo od taloga, bojenih materija, tanina, kristala vinske kiseline, a i u kontaktu vina sa kiseonikom dolazi do njegovog „provetravanja“, čime prave karakteristike napitka ostaju u čaši.

PRE SIPANJA U ČAŠU VINO TREBA DEKANTIRATI

Impresivna veza forme i funkcije očigledna je u elegantnim i impozantnim Riedel dekanterima koji su inovativni koliko i funkcionalni. Dekantovanje dozvoljava mladim vinima da se otvore i da pokažu svoj puni potencijal, kao što dvojnom aeracijom, kada se vino sipa u dekanter i kada se istače iz njega, u sebe usisava veliku količinu kiseonika, stvarajući sličan efekat i kod starijih vina.

Novi koncept Winewings čaša ističe ispruženo, ravno dno, krilastog oblika, koje povećava površinu na kojoj vino leži, dajući veći intenzitet arome uvećanjem nivoa isparenja. Pored toga, da bi se svakoj sorti grožđa dala optimalna aroma, bilo je neophodno da se blago zakrivi i zid čaše, kao i da se precizno kalibrira otvor svake čaše specifičnim prečnikom. Neuobičajene estetike, ove čaše upečatljive su u svom dizajnu i izuzetno funkcionalne, uzimajući u obzir ono najvažnije, da sveukupna punoća ukusa svakog vina maestralno dođe do izražaja.

RIEDEL DEKANTER AMADEO I ČAŠE FATTO A MANO

Kolekcija Fatto a Mano potpuni je šik, jer kombinuje sofisticiranost ručno pravljenog (duvanog) kristala, u stilu drevne venecijanske tradicije, sa poslednjom tehnologijom 21. veka, koristeći kompletno automatizovane mašinske tehnike. Završni proizvod, perfektna kristalna čaša krhkih drški u raznim bojama, očarava svojom pojavom.

RIEDEL FATTO A MANO

Zavedeni vizuelnom magijom serviranja, prepustite se ispijanju omiljenog vina dopuštajući da vas njegovi omamljujući mirisi i egzotična aroma povedu na daleko putovanje beskrajem hedonizma.

Tekst; Ana Kralj

Foto: sunmoon-stars.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.