VENECIJA PRVA NA LISTI GRADOVA SA NAJBOLJOM KULTURNOM PONUDOM U EVROPI

16. Nov 2022
Photo: freepik.com

Šta je uopšte kultura? Pa, da ne ulazimo previše duboko u ovu temu, kultura je skoro sve. Od jela, pića i navika nekog naroda, pa do muzike, slikarstva i književnosti. Tako gledano, nema baš mnogo toga što nije neki oblik kulture.

Drugim rečima, prilično je teško rangirati gradove na osnovu njihove kulturne ponude, ali upravo to je ono što su uspeli da urade ljudi iz kompanije za skladištenje prtljaga Bounce. Sabirajući broj muzeja i galerija, pozorišta, biblioteka i muzičkih dvorana na 100.000 ljudi, a zatim kombinujući to sa brojem Google pretraga za sve što ima veze s kulturom, Bounce je napravio listu najkulturnijih gradova na Starom kontinentu, prenosi City magazine.

Na vrhu ove liste nalazi se Venecija, što, da budemo iskreni, verovatno nije veliko iznenađenje za većinu čitalaca. Venecija se može pohvaliti sa 37,94 muzeja i galerija, 12,77 biblioteka i 10,45 muzičkih dvorana na 100.000 ljudi, što je zaista dosta. Prestonica italijanske regije Veneto ima proporcionalno više muzeja, galerija, biblioteka i muzičkih dvorana nego bilo koji drugi grad u Evropi.

Drugi na listi je Edinburg, u kome se, između ostalog, nalazi srednjevekovni Edinburški zamak i Nacionalni muzej Škotske, dok je treći Amsterdam, koji ima neverovatnih 887.350 Google pretraga vezanih za kulturu.

Na osnovu broja muzeja i galerija, muzičkih dvorana, pozorišta i biblioteka na 100.000 stanovnika, sledećih 10 gradova su rangirani kao najkulturniji u Evropi:

 

1. Venecija (Italija)

2. Edinburg (Velika Britanija)

3. Amsterdam (Holandija)

4. Firenca (Italija)

5. Milano (Italija)

6. Pariz (Francuska)

7. Prag (Češka Republika)

8. Cirih (Švajcarska)

9. Dablin (Irska)

10. Rim (Italija)

 

Izvor: citymagazine.danas.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.