VENECIJA POSTAJE PRVI GRAD NA SVETU KOJI ĆE POSETIOCIMA NAPLAĆIVATI ULAZ

20. Jul 2022
Photo: Pixabay

Od januara 2023. godine, turisti koji žele da provedu jedan dan u Veneciji, moraće da plate ulaznicu, potvrdile su nadležne gradske vlasti.

Kako bi se zaštitili od velikog broja posetilaca i obeshrabrili jednodnevne izletnike, gradske vlasti su odlučile da turistima, od 1. januara naredne godine, naplaćuju ulaznice u iznosu do 10 evra.

Grad se godinama bori sa problemima velikog broja posetilaca i turista koji proizvode čitave planine otpada i zakrčuju uske gradske ulice, posebno u jeku turističke sezone, piše rts.rs.

Ne samo što će morati da plate ulaznicu, već će posetioci morati unapred onlajn da rezervišu termin posete, koja će ih, u zavisnosti od doba godine, koštati od tri do 10 evra. Inspektori će patrolirati gradom i imaće ovlašćenje da od posetilaca zahtevaju dokaz o uplati. Oni koji nisu uplatili potreban iznos preko interneta biće kažnjeni novčanom kaznom do 300 evra.

Novac prikupljen od ulaznica biće utrošen za smanjenje računa za odvoz smeća koje plaćaju Venecijanci, koji su znatno veći nego u susednim italijanskim gradovima.

Stanovnici, njihovi gosti i turisti koji rezervišu noćenje u hotel,u biće izuzeti i moći će da preuzmu potvrdu kojom dokazuju da su oslobođeni plaćanja.

I ostali gradovi pogođeni masovnim turizmom pomno će pratiti da li će pionirski poduhvat Venecije uroditi plodom.

Simona Venturini, gradska šefica za turizam, rekla je na konferenciji za novinare da je ta mera „zaista revolucionarna“, ali je upozorila da je potrebno vreme prilagođavanja kako bi sistem funkcionisao savršeno.

„To je proces. Kao prvi grad na svetu koji uvodi ovakvu praksu, znamo da neće baš sve funkcionisati savršeno. Ne mislimo da ćemo tako rešiti sve probleme prekomernog turizma, niti da imamo magično rešenje. Stalno ćemo raditi na usavršavanju sistema“, naglasila je Venturini.

Mikele Cuin, šef gradskog budžeta, napominje da je cilj naknade da se destimuliše veliki broj posetilaca u vreme sezone, kako bi se ostvario bolji protok turizma. „Grad ostaje otvoren. Venecija nije zatvorena“, naglasio je Cuin.

 

Izvor: rts.rs

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.