PRVI SVEMIRSKI HOTEL MOGAO BI DA BUDE OTVOREN VEĆ 2025.

24. Oct 2022
Photo: orbitalassembly.com

Orbital Assembly, kompanija specijalizovana za projektovanje i izgradnju svemirskih stanica, planira da otvori dva luksuzna svemirska hotela - Voyager Station i Pioneer Station. Oba svemirska hotela bi mogla ne samo da prime međugalaktičke putnike, već bi bila pogodna i za poslovanje, proizvodnju i istraživanje. Voyager Station, prvi svemirski hotel kompanije Orbital Assembly, prvobitno je dizajniran da primi 280 gostiju, ali je prema novim planovima taj broj povećan na 400. Kompanija je takođe nedavno podelila dizajn za manji hotel pod nazivom Pioneer Station, u koji bi bilo smešteno znatno manje ljudi—samo 28 u isto vreme – ali bi zato ovaj hotel mogao da bude otvoren već 2025.

Orbital Assembly

Obe stanice koristiće veštačku gravitaciju. Ovo će doprineti komforu sobe i ispijanju pića – bez prosipanja. Stepen veštačke gravitacije variraće u zavisnosti od brzine rotacije.

Zbog zakona fizike, i Voyager Station i Pioneer Station na mnogo načina izgledaju kao džinovski plutajući točkovi. Na sredini stanice Voyager biće pristanište za dočekivanje brodova koje će služiti i kao operativni i kontrolni centar. Liftovi u oknima prevoziće goste i zaposlene do glavnog ugostiteljskog prostora, koji okružuje strukturu kao što guma okružuje točak.

Orbital Assembly

Iako je simulirana gravitacija važna za duži boravak u svemirskoj stanici, za mnoge posetioce osećaj bestežinskog stanja je jedna od atrakcija. Zato kompanija ima planove da obezbedi da ovo iskustvo ne bude propušteno. Unutrašnjost Pioneer stanice je posebno dizajnirana da funkcioniše i sa nultom i sa delimičnom gravitacijom.

Orbital Assembly

Biće prilike za iskustvo nulte gravitacije i na Voyager-u, a dizajn trenutno uključuje planove za rekreativne aktivnosti kao što su košarkaške utakmice, na kojima igrači mogu da se vinu više zbog bestežinskog okruženja.

Orbital Assembly

Za sada kompanija ne pominje cenu boravka u svemirskom hotelu, ali upoređujući je sa drugim predloženim misijama u svemiru, verovatno će mnogo koštati. Na primer, Virgin Galactic planira da lansira putnike u svemir po ceni od 450.000 dolara po osobi, po putovanju. Ipak, tim stanica Voyager i Pioneer je već uverio javnost da se, kako svemirski turizam postaje sve uobičajeniji, nadaju da će boravak u hotelu učiniti toliko dostupnim da mu cena ne bude veća od cene krstarenja.

Izvor: architecturaldigest.rs

Foto: Orbital Assembly

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.