ODMOR IZ SNOVA U TIRKIZNOM RAJU MALDIVA

10. Oct 2022
Photo: travelboutique.rs

Ako ste oduvek maštali da otputujete na Maldive na letovanje, porodični odmor, medeni mesec ili – što da ne – na sopstveno venčanje iz snova – na pravom ste mestu. Vodič kroz ovaj tirkizni tropski raj napravili smo zahvaljujući bogatom iskustvu agencije Travel Boutique, koja će vam dodatno pomoći da izaberete neki od već postojećih aranžmana ili da skrojite putovanje po vašo želji.

Foto: Travel Boutique

GDE SU MALDIVI

Maldivi su azijska ostrvska država u Indijskom okeanu. Čini je 1.200 ostrva na 26 atola i preseca je ekvatorijalna linija. Maldivi se nalaze južno od Indije i Šri Lanke i svojim oblikom podsećaju na bisernu ogrlicu usred okeana. Atol je koralno ostrvo nastalo erupcijom vulkana u neka davna vremena. Zamislite kako se iz dubine okeana izdiže stub do površine mora, a na obodu stuba se nalazi koralni venac sa uzbudljivim podvodnim životom. Od oboda ka unutrašnjosti atola prostire se savršeno čista, tirkizna laguna, dok se usred atola formiraju ostrva. Koralni greben koji okružuje atol ne dozvoljava velikim životinjama ulaz u lagunu, tako da ste potpuno zaštićeni unutar tirkiznog raja.

Foto: Travel Boutique

OSTRVA RIZORTI

Oko 200 ostrva naseljeno je lokalnim stanovništvom, dok je oko 100 njih pretvoreno u privatne rizorte. Maldivska ostrva su fascinantna, sa belim peščanim plažama i čistom, svetlom morskom vodom u lagunama usred duboke okeanske plave boje. Skoro sva ostrva imaju bar deo plaže sa finim peskom. Rizorti su uglavnom podignuti na onim ostrvima koja imaju kvalitetne plaže i bogat podvodni svet.

GLAVNI GRAD

Glavni grad Maldiva je Male. Nalazi se u centralnom delu biserne ogrlice. Sam Male je ostrvo površine oko šest kvadratnih kilometara, gde živi skoro polovina stanovništva Maldiva. To je administrativni centar, bez plaža i rajskih prizora koje očekujemo, tako da većina putnika poseti Male da prekrati vreme na aerodromu.

Glavni internacionalni aerodrom je Velana International, poznatiji kao aerodrom Male. Nalazi se na posebnom ostrvu odmah pored glavnog grada, na samo 10 minuta vožnje brodićem do prestonice. Od aerodrome do Malea možete stići i taksijem preko novoizgrađenog mosta. Inače, na aerodrom Male sleću svi internacionalni letovi iz Evrope, i odatle je transfer do izabranog hotela.

Maldivi su jedna od najpopularnjih egzotičnih destinacija, pa je zbog velike potražnje važno da rezervišete putovanje na vreme

KLIMA

Ako se pitate kada je najbolje putovati na Maldive zbog kiše, sunčanih dana i temperature mora, odgovor je – bilo kad tokom godine. Na Maldivima možete uživati i zimi i na proleće i u toku leta i na jesen. Voda okeana je podjednako topla u toku cele godine, temperatura vazduha je stabilna, do 30 stepeni, u toku dana svakog meseca. Ono što je promenljivo su oblaci i kiša. Gotovo uvek će vremenska prognoza za Maldive biti – kiša, jer u nekom trenutku na nekom ostrvu sigiurno pada kiša. Ono što treba da imate u vidu jeste da je vreme na Maldivima promenljivo i da se oblaci, kratka kiša i sunčani intervali konstantno smenjuju u toku dana. Važna napomena: kada na Maldivima pada kiša, to nije dosadna novembarska kiša, već kiša koja pljusne i ode. Oblaci se smenjuju stalno i svakako će vam biti i sunčano i oblačno.

Foto: Travel Boutiqe

KAKO OTIĆI NA MALDIVE

Ova očaravajuća destinacija nikad nam nije bila bliža i dostižnija, između ostalog i zbog povoljnih avio-karata i sve veće konkurencije među hotelima koji popustima i akcijama privlače goste. Takođe, turistima nije potrebna viza za boravak do 30 dana. Do Maldiva se stiže avionom. Udaljenost između Beograda i Maldiva je 7.000 km i svi letovi iz Evrope su bar sa jednim presedanjem. Od Beograda, u zavinosti od avio-kompanije, putovanje može da traje od 13 do 18 sati. Avio-kompanije kojima možete doći do Maldiva iz Beograda su: Qatar Airways, Turkish Airlines, Fly Dubai i Emirates.

TRANSFERI

Avionom slećete na glavni internacionalni aerodrom Velana, odakle transfer do vašeg hotela može biti: brzi brod (za hotele koji su blizu Malea), lokalni let i brod (za hotele koji su daleko od prestonice, a nalaze se blizu lokalnih aerodroma), ili hidroavion. Sletanje u rizort hidroavionom je avantura sama po sebi zbog impresivnog pogleda na azurne atole i ostrva.

HOTELI

Postoje dva tipa hotelskog smeštaja na Maldivima: hoteli na ostrvima naseljenim lokalnim stanovništvom i rizorti na privatnim ostrvima, gde je čitavo ostrvo zapravo hotel.

Ukoliko želite da upoznate lokalne običaje i svakodnevni život meštana, hotel na naseljenom ostrvu je idealan za vas. Ako, pak, želite odmor u raju na zemlji, koji vidimo na slikama Maldiva kakve nam „iskaču” na internetu, onda treba da izaberete rizort na nekom privatnom ostrvu.

Ostrva rizorti su različite veličine: ima kružnih, prečnika 200-300 m, ima ih dužine 400-500 m i širine 200 m, ima i onih dužine 800-1.200 m i širine 300-400. Najveća ostrva su dužine 1.600-3.000 m i širine 200-400 metara. Ako vam je važno da imate više sadržaja, birajte veća ostrva. Ostrva imaju bungalove i vile rasute po plaži ili izgrađene iznad vode, kao i hotelske restorane i barove. Ove hotele odlikuje savršena priroda, privatnost i kvalitetna usluga. Ovde možete uživati u potpunoj intimi svoje vile, bosonogi i u kupaćem kostimu šetati po čitavom ostrvu. Imaćete utisak da ste savremeni Robinzon Kruso, samo okružen luksuzom.

Foto: Travel Boutique

Svaki rizort ima svoju ciljnu grupu i treba se raspitati o dodatnim aktivnostima i servisima koji nude. Ukoliko je u pitanju hotel okrenut više odraslima, računajte na više noćne zabave. Ako želite da ronite i uživate u posmatranju uzbudljivog podvodnog sveta, proverite da li je kućni greben (greben koji je najbliži ostrvu) dovoljno blizu da otplivate do njega. Ukoliko ste ljubitelj besprekorno čistog okeana, pogleda u nepreglednu tirkiznu lagunu i sitnog puderastog peska u vodi, onda pronađite rizort kojem je kućni greben udaljen i koji u plićaku nema korala.

Agencija Travel Boutique nudi veliki izbor hotela od 4 do 6 zvezdica, sa svim tipovima usluga i velikim rasponom cena

ODMOR SA DECOM

Ima mnogo toga što Maldive čini idealnim za porodice, od toplog, mirnog mora i sunca u toku cele godine, preko puderastog peska, do plitke i čiste lagune, idealne za bezbrižno brčkanje kako najmlađih, tako i roditelja. Većina hotela nudi klubove za najmlađe i dadilju na upit. Hoteli takođe nude veliki broj aktivnosti: snorkeling, ronjenje, vožnja kajakom, skijanje na vodi, windsurfing, vožnju čamcem i posmatranje podvodnog sveta na kućnom grebenu. Hoteli su uvrstili u svoju ponudu i igrališta za decu, trampoline, animatore i dečje zabave.

MEDENI MESEC I VENČANJE

Da li ima bolje destinacije za proslavu vaše ljubavi od Maldiva? Nema. Zamislite vilu na vodi, sakrivenu od pogleda, palme u daljini, blistav plavi okean, toplu tirkiznu lagunu, vrhunsku egzotičnu hranu i sobu posutu laticama ruža. To je medeni mesec na Maldivima, uspomena koja će vam doživotno mamiti osmeh. Da bi vaš medeni mesec bio još čarobniji, neki hoteli će vam napraviti romantičnu večeru na plaži uz sveće i šum mora, a negde ćete dobiti masažu aromatičnim uljima ili izlet po izboru.

Foto: Travel Boutique

Ukoliko ste oduvek maštali o venčanju na egzotičnoj destinaciji, Maldivi su idealno mesto da napravite simboličnu ceremoniju i tako ovekovečite čaroban momenat ljubavi. Hotelski tim pobrinuće se da ceremonija protekne u savršenom skladu, po vašoj meri. Nakon svečane ljubavne zakletve na plaži, uz zalazak sunca, cveće i zvuke talasa, čeka vas romantična večera, uz muziku i svetlost sveća, i vrhunska hrana pripremljena samo za vas.

Tekst: Ana Kralj

Foto: Travel Boutique

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.