ODLIČAN START SKIJAŠKE SEZONE

04. Jan 2022
Photo: Skijališta Srbije

Ove zime, skijanje je prvo počelo tradicionalno na Kopaoniku, potom na Staroj planini, i krajem decembra na Torniku. O tome šta nas sve očekuje na ovim planinama do kraja sezone, razgovarali smo sa direktorom Javnog preduzeća Skijališta Srbije Dejanom Ćikom.

 

DEJAN ĆIKA, DIREKTOR JP SKIJALIŠTA SRBIJE

Ski sezona u Srbiji je počela, kakvi su vam utisci?

 Veoma smo zadovoljni, s obzirom na to da je ovo prvi put u poslednjih deset godina da je Kopaonik počeo sa radom sa ovolikim brojem staza, čak 25. Zahvaljujući odličnoj organizovanosti Skijališta Srbije, veštačkom osnežavanju, ali i prirodnom snegu, mogu da kažem da smo imali odličan start sezone.

Prošle godine bilo je manje snega u ovo vreme, sada je bolja situacija. U kojim prilikama koristite sistem za veštačko osneživanje?

Sistem za veštačko osnežavanje je jedan od najbitnijih elemenata za funkcionisanje ski cenatra. Naučili smo da ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da se oslanjamo na prirodne padavine, pa smo baš iz tog razloga opremili apsolutno sva naša skijališta. Budući da je mešavina prirodnog i veštačko snega najbolja podloga za što duže i kvalitetnije skijanje, koristimo svaku priliku i temperaturu u minusu da proizvodimo sneg. Tako i ovogodišnju skijašku sezonu počinjemo sa najboljom mogućom podlogom, koja će sigurno trajati sve do maja meseca.

TORNIK

 Prošlog februara svečano je puštena u rad gondola Brzeće-Mali Karaman. Šta je ski centar Kopaonik dobio otvaranjem ove instalacije?

Gondola Brzeće-Mali Karaman je značajna investicija koju su skijaši dugo priželjkivali. Gondola je doprinela modernizaciji ski centra Kopaonik, ali stvorila mogućnost za dalje ulaganje i razvoj ovog planinskog centra. Osim što je veoma udobna za transport skijaša, ona pruža mogućnost da se turisti na brži i lakši način dovezu do samog centra skijališta, a samim tim je rešen i problem prekobrojnih vozila koja idu planinom.

KOPAONIK

Kakve se preventivne epidemiloške mere sprovode u ski centrima?

Skijališta Srbije pridržavaju se apsolutno svih mera koje je propisao Krizni štab i Vlada Republike Srbije. U obavezi smo da nosimo maske, bandane, da držimo propisano odstojanje i da koristimo skijaške instalacije onako kako kovid redar iz Skijališta Srbije bude rekao. Preuzimamo sve mere kako bismo zaštitli I turiste i zaposlene i nadamo se da će skijaši imati razmevanja i poštovati sva pravila.  Skijališta Srbije i Institut Torlak potpisali su ugovor kojim omogućavaju PCR i antigensko testiranje po potrebi turista na Kopaoniku. Takođe, ukoliko neko od posetilaca bude izrazio želju, moći će i da se vakciniše u prostorijama Trauma centra na planini.

GONDOLA NA KOPAONIKU

Kakve su bile prethodne dve zimske sezone, s obzirom na pandemiju i zabranu putovanja?

 Iz godine u godinu beležimo sve veći broj skijaša i turista u našim ski centrima, bez obzira na okolnostima u kojima živimo. Iako smo prošle godine bili potpuno zatvoreni, imali smo rekordnu i zaista odličnu poslovnu godinu. Od ove očekujemo isti takav rezultat i poptuno smo spremni za sve izazove koji nam predstoje u ovoj skijaškoj sezoni.

STARA PLANINA

Šta nas sve ove zime očekuje na planinama?

 U planu su brojne trke, kako humanitarne, tako i one koje su veoma važne za skijaški sport, kao što je organizacija Evropa kupa. Obeležićemo i svetski dan snega, a imaćemo i helikoptersku vežbu evakuacije koju organuzujemo sa pripadnicima GSS i MUP-a. U okviru projekta Garaža Kopaonik završen je heliodrom, kao jedna veoma važna investicija u bezbednosnom pogledu za ski centar. Heliodrom i upotreba helikoptera od izuzetnog su značaja u slučaju ozbiljnih povreda na skijalištu i transporta povređenih do najbližeg kliničkog centra. Krajem marta organizujemo veoma važan Samit planinskih centara, Moresce, treći po redu, gde ćemo okupiti sve proizvođače žičara, sistema za veštačko osnežavanje, specijalne mehanizacije, kao i ljude koji upravljaju ski centrima širom Evrope. Razmena znanja i iskustava veoma je važna za dalje unapređenje i razvoj planinskih centara i očekujemo veliki odziv na ovu konferenciju.

GONDOLA NA STAROJ PLANINI

Foto: Skijališta Srbije

 

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.