KO ŽELI DA PLANINARI NA MON BLANU MORAĆE DA PLATI DEPOZIT OD 15.000 EVRA

09. Aug 2022
Photo: PIXABAY

Jean-Marc Peillex, gradonačelnik francuskog grada Saint-Gervais, je objavio da će svi oni koji žele da posete planinu Mon Blan morati da uplate depozit od 15.000 evra kojima će biti pokriveni troškovi eventualnog spašavanja i sahrane.

Kao razlog za to je istakao to što ova poznata planina postaje sve opasnija. Opasnost se povećava zbog toga što visoka temperatura učestalije uzrokuje odrone. Peillex je poručio onima koji ne budu poštovali pravila da igraju Ruski rulet.

Prema njegovim rečima, prosečan trošak spašavanja je 10.000 evra, dok je trošak sahrane 5.000 evra. Za njega je neprihvatljivo da porezni obveznici u Francuskoj pokrivaju ove troškove.

Kritikovao je one koji posećuju ovu planinu, a bez da se adekvatno pripreme za to, odnosno bez da poštuju pravila. Kao primer za to je istakao grupu Rumuna koji su 30. juna pronađeni u trenutku kada su nosili šorc i patike. Preko razglasa na policijskom helikopteru pozivani su da se vrate, a oni su odgovorili da će se dan kasnije vratiti - ispričao je gradonačelnik Peillex.

Nedovoljne količine snega i izuzetno visoke temperature su destabilizovale stene i otežale kretanje. Povećan je i rizik od lavina. Sve ovo se pripisuje klimatskim promenama.

Mont Blanc ima 11 vrhova viših od 4.000 metara, koji se nalaze na području Francuske i Italije. Godišnje privlače stotine hiljada turista, prenosi ekapija.com.

 

Izvor: ekapija.com

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.