KARIPSKA AVANTURA U ČAROBNOJ DOMINIKANI

16. Feb 2023
Photo: Ivan Andrejić

Dominikanska Republika nalazi se na istočnom delu drugog po veličini karipskog ostrva – Hispanjole. Na zapadu ostrva smešten je Haiti, koji nema razvijen turizam, ali je zato Dominikana jedna od najposećenijih zemalja ovog regiona. Najbrojniji turisti su Amerikanci, ali sve je više posetilaca iz Evrope koji žele kombinaciju odmora i aktivnog turizma.

Turisti imaju prilike da obilaze plantaže kafe, kakaoa, banana, manga, da degustiraju rum – lokalno karipsko piće, da obilaze nacionalne parkove i druže se sa papagajima i majmunima, kao i da probaju zip-lajn, bandži džamping i skakanje sa vodopada. Kulturni turizam takođe se ubrzano razvija i brojni lokaliteti se sređuju. Obnavljaju se kulturne rute na kojima možete pratiti Kolumbova osvajanja ili naučiti kako se prave rum i lokalni specijaliteti od egzotičnog voća.

La Romana / Foto: Ivan Andrejić

U peščanim plažama ovog karipskog raja možete uživati tokom cele godine. Sušni period je od novembra do aprila, dok je veća šansa za kišu od maja do oktobra. Međutim, čak i tokom kišne sezone, oblaci će samo proći bez velike količine padavina. Jedini period kada se ne preporučuje putovanje u karipski deo Amerike su kraj avgusta i septembar, jer je verovatnoća da se pojavi uragan tada najveća. Zimski meseci, a posebno januar i februar, najbolji su deo godine za putovanje u Dominikansku Republiku i uživanje u tirkiznim bojama karipskog mora.

Ako želite da posetite Dominikanu iz Srbije, moraćete da presedate u nekoj od zapadnoevropskih država. Najbolje je da putujete sa presedanjem u Frankfurtu jer će tako putovanje biti najkraće – oko 15 sati u jednom pravcu, sa sve transferom.

PUNTA KANA

Punta Kana je turistički centar Dominikanske Republike. Najveći deo internacionalnih hotela, restorana i turističkih atrakcija nalazi se ovde. Punta Kana smeštena je na istočnom rtu Dominikane gde se susreću tople vode Atlantskog okeana i Karipskog mora, zbog čega je more puno prelepih školjki i raznobojnih korala. Osim po egzotičnom morskom svetu, Punta Kana je poznata i po specifičnoj klimi zbog svoje lokacije. U odnosu na ostala letovališta Dominikane, ovde uvek pirka blagi povetarac, tako da vam tropska vlaga u vazduhu neće smetati.

Punta Kana / Foto: Ivan Andrejić

Obala Punta Kane prostire se dužinom od 45 kilometara i podeljena je na više manjih celina. Ovaj deo Dominikane pun je hotela poznatih brendova i privatnih vila za iznajmljivanje, a poznat je i kao raj za golfere. Sve veći broj golf turnira održava se upravo u Punta Kani i to je ujedno i mesto sa najvećim brojem terena za ovaj sport. Ako, pak, poželite puste plaže sa palmama, bez mnogo gužve oko vas, onda je mesto La Romana i ostrvo Saona prava lokacija za vas.

LA ROMANA

Na jugoistočnoj strani Dominikane nalazi se za sada skriveni dragulj Kariba. To je region La Romana koji je poznat turistima iz Severne Amerike, ali polako ga otkrivaju i posetioci iz Evrope. Ono što ga razlikuje od popularne Punta Kane je to što ima manji broj hotela, i manje gužve i buke na plažama. Obale La Romane zapljuskuju vode Karipskog mora, pa je boja mora još egzotičnija.

La Romana / Foto: Ivan Andrejić

Ovde se nalazi i jedan od bisera Kariba, bajkovito ostrvo Saona. Ostrvo je nacionalni park i zaštićeno područje, nema hotela i naselja, tako da je priroda potpuno očuvana. Do rajskih plaža Saone možete doći brodovima iz La Romane ili u okviru dnevnih ekskurzija iz Punta Kane.

Saona / Foto: Ivan Andrejić

Nepregledne zlatne plaže sa palmama i sve nijanse tirkizne boje očaraće vas pri prvoj poseti. Poželećete da ostanete u ovom tropskom raju zauvek, gde su takođe dostupne brojne aktivnosti, od snorkelinga, plivanja sa ajkulama i vožnje džet skija do kulinarskih časova. Ono što je takođe zanimljivo za ovaj deo Dominikane jeste da se mnogi holivudski filmovi snimaju u okolini La Romane, tako da nije nemoguće da na nekoj od plaža vidite vašu omiljenu filmsku zvezdu, poput Dženifer Lopez, koja je ovde snimala film „Anakonda”.

 PUERTO PLATA

Puerto Plata, najveći grad na severu zemlje i jedno od najpoznatijih letovališta Dominikane, ime, koje u prevodu znači Srebrna luka, nije dobio slučajno. Privučen srebrnim odsjajem oblaka nad planinom Izabel de Tores, u čijem podnožju je danas Puerto Plata, Kolumbo je odlučio da istraži ovu oblast kad je doplovio do ostrva, koje je kasnije nazvano Hispanjola, odnosno, Mala Španija. Santo Domingo, prvi veliki grad koji je osnovan na ostrvu, i danas je glavni grad Dominikanske Republike. Hispanjolu su pokušali da osvoje i drugi evropski narodi, sukobi su se nizali sve do 1844. godine, kada je Dominikanska Republika stekla nezavisnost. Brojni narodi i kulture ostavili su veliki trag na ostrvu, tako da, osim prirodnih lepota, čarobnih morskih obala, vodopada i reka, Dominikana danas ima i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika.

Puerto Plata / Foto: Ivan Andrejić

Puerto Plata je savršen primer kulturnog turizma na Dominikani. Centar starog grada je mesto sa najvećim brojem zgrada iz viktorijanskog doba na teritoriji Kariba, a osim dobro očuvanih vila i javnih institucija, tu su i brojni muzeji. Jedan od najznačajnijih je Muzej ćilibara. Obale Puerto Plate poznate su po nalazištima ćilibara. Neki od primeraka insekata i životinja zarobljenih u ćilibaru poslužili su kao inspiracija Stivenu Spilbergu, koji je na osnovu utisaka sa putovanja u Dominikanskoj Republici napravio čuveni film „Park iz doba jure”.

ZLATNA OBALA

Kosta Dorada ili Zlatna obala, na samo nekoliko kilometara od centra Puerto Plate, najpoznatija je plaža sa mnogo hotela i turista iz celog sveta. Iako je Zlatna obala najpopularnija, istočno i zapadno od grada nalaze se skrivena mesta koja treba otkriti. Sosua i Kabarete na istoku su mala mesta poznata po noćnom životu, ali i velikim talasima Atlantskog okeana, zbog čega ovde dolaze turisti koji uživaju u jedrenju na dasci.

Zlatna obala / Foto: Ivan Andrejić

Za razliku od uzburkanog okeana na istočnoj strani Puerto Plate, zapadno od grada su dosta mirnije vode sa prelepim koralnim ostrvima i prozirnom vodom. Ova mesta posećuju turisti koji žele da plivaju sa ražama i drugim egzotičnim morskim životinjama, da rone ili plove na jedrilicama.

Kajo Arena / Foto: Ivan Andrejić

Jedno od takvih mesta je Kajo Arena ili Rajska plaža, kako je nazivaju turisti. Kajo Arena nalazi se kilometrima od obale i da biste došli do ovog prirodnog bazena, morate iznajmiti čamac sa obližnjeg mesta na obali Punta Rusija. Nakon pola sata vožnje i uživanja u prizorima uzburkanog Atlantika, odjednom ćete se naći u plitkim vodama, okruženi koralnim grebenom i malim ostrvom usred te zanimljive prirodne pojave.

Tekst i foto: Ivan Andrejić

 

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.