HRVATSKA PROGLAŠENA NAJBOLJOM DESTINACIJOM ZA JEDRENJE NA SVETU

25. Nov 2022
Photo: Pixabay

Zizoo, globalni lider za najam brodova za odmor objavio je ključne tržišne podatke koji pokazuju kako je u Hrvatskoj ostvareno gotovo 30% svih Zizoo rezervacija u 2022. godini, nakon čega slede Grčka i Španija. Marine Kaštela i D-Marin Dalmacija imale su najveći priliv nautičara, među više od 60 njih u Hrvatskoj, a potom marine Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir i Mandalina.

Hrvatska, koju često nazivaju i zemljom hiljadu ostrva, spoj je viševekovne istorijske i kulturne baštine, vrhunske gastronomije kao i nestvarne prirodne lepote. Netaknuta priroda Hrvatske ne može ostaviti čoveka ravnodušnim. Raznolikost biljnog i životinjskog sveta kao i prirodne lepote kreirale su 20 nacionalnih parkova i parkova prirode koji su rasprostranjeni po celoj Hrvatskoj. Pet od njih je smešteno uz more te ih je najbolje istraživati brodom.

Privlačnost istorijske i kulturne baštine, vrhunske gastronomije i prirodnih obalskih krajolika u kombinaciji s aktivnom nautičkom industrijom jednako privlači kako iskusne nautičare tako i početnike. Ne postoje dva ista dana kada istražujete hrvatsku obalu brodom jer nautičari istražuju skrivene dragulje, daleko od gužve. S oko 2 500 sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od najsunčanijih i najtoplijih mediteranskih zemalja – zime su blage, leta duga, a sezona plovidbe se proteže od maja do oktobra što je idealno za sve ljubitelje nautike.

„Hrvatska je omiljena destinacija za nautičare otkad znam za sebe“, rekao je Sinan Mašović, glavni finansijski direktor i suosnivač platforme Zizoo. „Može se pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u celom svetu te se smatra najnaprednijim tržištem za nautički turizam, za 20% premašujući boravak u hotelima, što je porast od 87% u odnosu na 2021. godinu. Osim toga, razvijamo tehnologije koje nadilaze klasičnu platformu za rezervacije kako bismo povezali klijente, čartere, marine i pružioce usluga i osigurali vrhunsko korisničko iskustvo. Danas smo na samo 1%, tako da tek počinjemo.“

Zizoo sarađuje s više od 5000 čarter kompanija, od kojih se čak 2000 pridružilo platformi u poslednje dve godine te nudi brodove u više od 30 zemalja i 500 destinacija, a Hrvatska je na vrhu te liste.

Ove godine, rezervacije u Hrvatskoj činile 28% od ukupnog broja rezervacija, a slede Grčka (20%), Španija (17%) i Italija (14%). Godinu dana ranije, Španija je bila na drugom, a Grčka na trećem mestu. Takođe, raste sve veći interes za Karibe koje krasi savršeno vreme tokom cele godine, idealni su za zimski odmor. U Evropi se u nautičkoj sezoni može uživati gotovo cele godine na španskim Kanarskim ostrvima. U Hrvatskoj će najverovatnije ploviti nautičari iz Nemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Takođe, postoji nagli porast posetilaca iz SAD-a koji biraju Hrvatsku što je delom zbog opšteg postpandemijskog porasta potražnje za odmorom brodom, piše seebiz.eu.

„Očekujemo sve više i više rezervacija u nadolazećim godinama“, rekao je Mašović. „Hrvatska će i dalje biti omiljena destinacija za nautičare – to je zbog digitalizacije nautičke industrije u kombinaciji s izvanrednim uslovima plovidbe koji se nude u zemlji“.

Raspon mogućnosti plovidbe u Hrvatskoj je bez premca zbog moderne flote i iskusnih lokalnih posada za one koji traže opuštajući, luksuzni odmor s posadom ili novu avanturu za iskusne jedriličare. Prema najnovijim podacima platforme Zizoo, cena najma broda za jednu osobu na nedelju dana je ispod 600 evra, a prosečno vreme provedeno na brodu je pet dana.

 

Izvor: seebiz.eu

2023. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.