“POČETAK NOVOG. SADA!”

12. Jan 2022
Photo: novisad2022.rs

Novi Sad će danas, 13. januara, u 20.22 h, zvanično poneti titulu Evropske prestonice kulture, kada će početi predstava „Zeniteum :: 2022” kod zgrade Banovine, koja je svojevremeno uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevine 20. veka.

Ova posebna godina za vojvođansku prestonicu biće obeležena programskim konceptom koji je predstavljen sloganom „Za nove mostove” i kao takav je podeljen u programske celine simbolično predstavljene i nazvane kao postojeći mostovi: Sloboda, Duga, Nada i Ljubav.

Kao nosilac ove titule, Novi Sad će se u tekućoj godini predstaviti sa više od 1.500 kulturnih događaja i čak 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, kroz osam tematskih celina.

Umetnički gledano, ceo projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” baziran je na osnovnim vrednostima Evropske unije, kao što su ljudska prava, multikulturalnost, interkulturalni dijalog, ekološka svest, mirovne politke.

Svaka tematska celina je i izgrađena povezivanjem ovih vrednosti sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada.

Zanimljivo je da je Novi Sad jedan od prvih gradova koji je poneo ovu titulu a da nije u Evropskoj uniji, a cilj cele ideje jeste da se ovom gradu ostave čvrsti legati koji unapređuju kulturni život grada kroz nove programe, procese, angažovanja i nove prostore za kulturu.

Potpuno u skladu sa tim je i vizija celog projekta šarmantnog usklika “Početak novog. Sada!”

DOČEK NOVE 2022. GODINE U NOVOM SADU

Ono što je izvesno za sve stanovnike i posetioce Novog Sada jeste da će ove godne biti u prilici da vide i dožive mnogo lepih događaja i umetničkih performansa, a ceo program može se naći na zvaničnom sajtu www.novisad2022.rs.

Osim Novog Sada, titulu Evropske prestonice kulture ove godine poneće i gradovi Kaunas (Litvanija) i Eš (Luksemburg).

Tekst: DRAGANA MINIĆ

Foto: novisad2022.rs

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.