ŠEFOVI KUHINJA PREDVIĐAJU: ŠTA ĆEMO JESTI U 2022?

19. Jan 2022
Photo: PIXABAY

Godine pandemije promenile su i naše navike u ishrani, manje smo išli u restorane i više se hranili kod kuće. Magazin Forbes pitao je šefove kuhinja poznatih američkih restorana šta će biti gastronomski trendovi u ovoj godini. Pitanje je: da li ćemo više jesti zdravu hranu ili hranu za utehu?

Mnogi su su se već umorili od kuvanja kod kuće, a sve masovnija vakcinacija zasigurno vraća život u restorane. Ipak, da li su restorani spremni da zadovolje naše potrebe, želje i ukuse u ovoj godini? I šta ćemo, zapravo, najviše želeti da jedemo? Da li smo posle svega što nam se dogodilo više željni hrane za utehu ili zdravih obroka? Da li uopšte želimo nešto novo, inovativno i drugačije? Kuvari su sada i veliki kreativci jer pronalaze nove načine da iskoriste ono što im je pri ruci. Oni su sad i vrlo pažljivi posmatrači i jednako dobro osluškuju šta ljudi danas zaista žele od hrane. Evo kako neki američki šefovi kuhinja, prema istraživanju magazina Forbes, vide gastronomske trendove u 2022.

Ralf Skamardela, Tao Group Hospitality, Njujork

„Mislim da će najveći trend u ishrani u toku 2022. godine biti hrana za utehu, poput pečene piletine ili dinstanih rebara, a verujem da će čak i klasični američki biftek ponovo biti hit. Prethodne dve godine su svima bile veoma teške, i ljudi žude za jednostavnošću“.

Vil Drejk, osnivač Hero Doughnuts, Birmingem, Alabama

„Svake godine sve je više ljudi koji se okreću veganskoj ishrani, što se primećuje kako po kućnom, tako i po meniju u restoranima. Pandemija je postavila zdravlje na prvo mesto. Doduše, ljudi i dalje žele hranu za utehu, poput dezerta, hamburgera, krompirića i sira. S toga predviđam da će ona i ove godine biti trend u ishrani, ali će ovoga puta biti na biljnoj bazi“.

Amir Alavi, vlasnik i kuvar u Bee Healthy Cafe, Oklahoma Siti, Oklahoma

„U 2022. godini mislim da će sve veći broj gostiju brinuti o zdravlju, između ostalog i tako što će tretirati hranu kao vrstu leka. Nadam se, takođe, i da će koristiti više meda kao zaslađivač – pomozimo pčelama da ne izumru!“

Šon Hergat, vlasnik i glavni kuvar u Vestry, Soho, Njujork

„Kuvanje na otvorenoj vatri bi moglo postati sve popularnije u periodu koji nam predstoji, jer je to jednostavan i tradicionalni način kuvanja koji omogućava zadržavanje, čak i posebno isticanje ukusa pojedinih sastojaka“.

Alek Gropmen, glavni kuvar u Uptown Hospitality Group. Čarlston, Južna Karolina

„Nakon skoro dve godine socijalnog distanciranja i kuvanja kod kuće, kada se obično pribegava grickalicama i različitim ostacima hrane, mislim da će u 2022. godini akcenat biti na otkrivanju novih, inovativnih načina koji će nam omogućiti obedovanje u javnosti. To će verovatno podrazumevati pripremu tradicionalnog menija na nešto izmenjen način – manje porcije pogodne za dopunjavanje različitim jelima“.

R.J.Kuper, vlasnik i kuvar u Saint Stephen, Nešvil, Tenesi

„Mislim da će nezavisni restorani pribegavati pojednostavljenom meniju koji naglašava lokalne sastojke, i tako smanjiti već velike troškove izazvane krizom. U 2022. godini je zgodno obogatiti meni onim što je lokalno, sveže i lako dostupno, kao i sastojcima koji su već pri ruci“.

Hozea Rozenberg, kuvar u Santo and Blackbelly Market, Bulder, Kolorado

„Tehnologija je zakon, te je ove godine veoma važno ostaviti traga na društvenim mrežama. Na taj način će se proširiti glas o vašem restoranu i specijalitetima.“

Entoni Vels, glavni kuvar u Juniper and Ivy, San Dijego, Kalifornija

„Lično smatram da će akcenat ove godine biti na kvalitetnim, ali sve jednostavnijim obrocima. Iskusni kuvari će znati kako da primene dobre, stare kulinarske majstorije, ali tako da zadrže kvalitet svakog sastojka. Takođe, biće popularna i živa, veganska hrana.“

Vinson Petrilo, glavni kuvar u Zero Restaurant + Bar, Čarlston, Južna Kalifornija

„Manji meni sa više povrća – to je meni koji nas očekuje u restoranima ove godine, budući da je meso drastično poskupelo. Kuvari će morati da nađu način da istaknu ukus svih sastojaka, trudeći se da ih maksimalno iskoriste, i smanje otpad što je više moguće. Ako fokusiraju meni na ukusnu hranu, i smanje ponudu obroka, restorani će uspeti da opstanu“.

Tekst: Petra Vasiljević

Izvor: forbes.com

 

2022. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.