ŠAMPANJAC ILI PROSEKO

06. Jul 2022
Photo: freepik.com

Ko bi odoleo čaši šampanjca ili proseka u smiraj letenjeg dana, uz laganu zakusku i povetarac na terasi! Ipak, da li znate koja je razlika između ova dva penušava vina i kako ih je najbolje konzumirati?

Da pođemo od toga šta im je zajedničko. Oba vina su penušava i oba se prave i u roze varijanti. Takođe, obe regije u kojima se proizvode, UNESCO je priznao kao mesta svetske baštine zbog njihovog vinogradarskog nasleđa.

A sad ono u čemu se razlikuju. Prva razlika je poreklo – šampanjac je iz regije Šampanja u severistočnoj Francuskoj, a proseko iz regije Veneto na severu Italije. Šampanjac može biti mešavina ili jedno sortno vino napravljeno od šardonea, pino noara ili pino menijea. Proseko se pravi od sorte grožđa glera.

Druga bitna razlika je način na koji se proizvode, tačnije, način na koji se postiže da vino bude penušavo. Šampanjac se proizvodi tako što vino drugi put fermentiše u boci, nakon što se doda kvasac i šećer, što utiče da vino promeni teksturu i da se razviju neke druge arome. Pošto se karbonizacija razvija pod visokim pritiskom, šampanjac ima fine, postojane mehuriće. Fini šampanjci često imaju aromu sličnu bademima, sa suptilnim notama narandžine kore i bele trešnje. Proces starenja čestica kvasca često daje šampanjcu neobične arome kore sira. Međutim, u finijim, odležalim šampanjcima, ove arome više mirišu na tost, brioš ili biskvit.

Proseko se dobija tako što vino drugi put fermentiše u tanku, takođe nakon dodavanja šećera i kvasca, što doprinosi da vino očuva svežinu i osnovne arome. Proseko ima bujne arome voća, poput kruške i jabuke, i cveća. Budući da vino fermentiše u velikim rezervoarima sa manje pritiska, proseko ima svetlije mehuriće koji ne traju dugo. Ipak, arome divno mirišu. Fine boce proseka nude arome tropskog voća, banane, lešnika, vanile i saća.

Oba vina savršen su izbor kao apertiv, a što se tiče uparivanja sa hranom, na to utiče razlika u njihovim aromama. Šampanjac se dobro slaže sa hladnim predjelma od morskih plodova, kavijarom, sirevima, piletinom i ćuretinom, voćnim salatama, a posebno kajsijama i breskvama. Proseko odlično ide uz pršutu, dimljeni losos, jake sireve, suši, i generalno azijsku hranu, kao i uz predjela sa maslinama,  pečurkama i voćem.

Zajedničko im je i to što mogu da se piju iz istih čaša – takozvanih tulipan čaša za šampanjac – uzanih i dubokih. Oba vina se služa hladna. Boce otvarajte pod uglom od 45 stepeni, a prilikom sipanja, čaše takođe nagnite pod istim uglom. Tako mehurići neće odmah ispariti.

Živeli!

 

Tekst: Ana Kralj

2024. © Sva prava zadržana. RealEstate-Magazine.rs. Developed by Creative Web
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.